Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 25 октомври 2023 г.

Още един продукт в Минтос: Облигации

При обичайната проверка на състоянието на сметката ми в Минтос преди време се натъкнах на новина. Да пиша за нея в днешния ден може би няма смисъл, като се има предвид, че е последният ден, в който свързаната с нея инвестиционна възможност може да се използва. 

Става дума за възможност за инвестиция в петгодишни облигации на един от големите оригинатори на P2P кредити - Eleving Group.  Лихвата е 13%. 







Заб.: Този младеж горе не съм аз, нито съм инвестирал каквито и да било суми в предложената емисия. Както обикновено, нямам и препоръки. 

По принцип нямам против никакви нови възможности, но тази специално не ме блазни. Конкурентното преимущество на P2P инвестирането идва от възможността да се поеме по-голям риск срещу предполагаемо по-висока доходност за по-къс инвестиционен хоризонт. В този смисъл "да затворя" пари за 5 години, финансирайки Eleving не ми се струва подходяща опция за мен лично. 13% CAGR е най-малкото, което мога да извлека от покупката на акции на Microsoft например. При това те ще останат с по-висока ликвидност.

От друга страна "раздробяването" на облигации и предлагането им на индивидуални инвеститори е част от бъдещето. В момента този пазарен сегмент е сравнително недостъпен за дребни спестители, а очевидно може да предлага и интересна доходност. 

Освен това Mintos като платформа след добавянето на ETF-и и сега с тази опция за закупуване на части от облигационна емисия все повече се доближава до дейността на големите брокери. Големите инвестиционни посредници обаче не предлагат вторичен пазар за небанкови кредити или други форми на P2P инвестиране. В този смисъл си струва да се наблюдава развитието платформата и дали тя по органичен път ще стигне до може би най-голямата възможна палитра от предлагани инвестиционни продукти. 






Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *