Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 7 април 2023 г.

Нов начин за отчитане на лошите кредити в Минтос

С уговорката, че нововъведението в Минтос е вече на повече от седмица, искам да оставя няколко реда, тъй като го намирам за още една крачка във вярната посока. 

Става дума за графичното представяне на лошите кредити, Това са P2P кредити, пласирани от оригинатори в ликвидация и от такива, които не изпълняват ангажиментите си към платформата и инвеститорите. 

Под шапката на "Overdue" (Просрочени) са групирани кредити, за които получателят е превел погасителни вноски на оригинатора, но последният не ги е трансферирал в Минтос за последващ сетълмент, и кредити, за които оригинаторите на са покрили задължението си за обратно изкупуване (Buy back). 

В моя спестовно-инвестиционен портфейл (ежемесечни коментари тук) P2P кредитите заемат почти пренебрежим дял най-вече заради трусовете, които индустрията претърпя след ковид локдауните. Съответно не съм и влагал някаква особени усилия в анализа на просрочията, като изключим прочита на регулярните сводки. Сега, с новото представяне, имам много по-ясна картина кой юрисдикции трябва да заобикалям и къде мога да се надявам на плащания макар и със закъснение. 



фиг. 1. Скрийншот от новия модул


Видно от фиг. 1 вече мога да направя справка кога съм получавал плащания (зелените колони) и кога платформата официално е отписвала кредити (червените колони). Курсорът е поставен илюстративно на месец, в който не е имало движение по просрочените кредити в моя портфейл. 

По-надолу има разбивка по оригнатори с актуалното състояние на съответния проблем, както и в каква степен просрочените заеми са били вече погасени (фиг. 2).



фиг. 2. Ситуация оригинатор по оригинатор



Както е видно, косовският оригинатор и Минтос са чисти към мен. Групата на Финко с оригинатори в Украйна и Армения е успяла да събере от кредитираните лица и да преведе на Минтос около 50% от кредитите, преди да възникнат проблемите. Точно на обратния полюс е Кешвагон с оригинаторите си в Индонезия и Виетнам. 

В колоната статус се вижда, че Минотс води юридически битки там, докато при другите оригинатори процесът е на преструктуриране и общуването е на масата за преговори, вместо в съда. 

Намирам нововъведението за нова крачка във вярната посока по отношение изграждането на доверие между инвеститори, пазар (платформа), оригинатори (кредитори) и кредитополучатели. Дали и какво се прави във връзка с проблемите, т.е. дали Минтос защитава интересеите ми, е с една идея по-прозрачен процес. 

Междувременно чисто оперативно портфейла расте заради капитализацията на лихвите. Става дума за пасивния доход, който също отчитам на месечна база като процент от всички входящи парични потоци. 

Приближава се моментът, в който ще бъда достатъчно спокоен, че да започна отново да внасям в Минтос някакъв процент от ежемесечния ми депозит. 

Разбира се, горното не е препоръка да го правите и Вие, нито е някаква форма на инвестиционен съвет. Това, че аз съм пропонент на P2P технологията, не означава, че тя е съвършена или че дори е добро решение за съхранение на спестяванията. Инвестирайте предпазливо и умно след задълбочени собствени проучвания. 





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *