Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 24 април 2023 г.

Съществени промени в инвестиционните сметки в Револют

Ако сте клиенти на финтек компанията Револют и ползвате техните услуги за инвестиционно посредничество, най-вероятно сте забелязали в електронните си пощи официалното съобщение за промените в условията. 

Ще ги преведа, сумаризирам и ще оставя и по някой ред коментар от мен, тъй като аз самият поддържам "американския стълб" от моето FIRE портфолио в Револют. Активите в тази сметка представлява 25.11% от всичи инвестиционни активи в портфейла, така че промените за мен са повече от значими. 

Важно е да се отбележи, че клиентите на посредническите услуги имат 120 дни от получаването на съобщението, за да потвърдят желаят ли да продължат сътрудничестовото си с компанията занапред. 


Промяна в договора: Договрните взаимоотношения с DriveWealth LLC, които са попечител на съответните активи, и RTL, които се грижеха за изпълнението на поръчките се прекратяват. В новата ситуация всеки клиент ще има договор само с RSEUAB в Литва, която компания е вече под юрисдикцията на ЕС, европейското и литовското законодателство. 

От своя страна RSEUAB ще продължи да ползва услугите на DriveWealth LLC, т.е. ще действа като още един посредник. 

Коментар: Тъй като до този момент не е имало сътресения с Револют, необходимост от прилагане на специфични клаузи от договори не е имало. Тези формалности имат значение по отношение на юрисдикциите и най-вече по отношение на покритието, което съответните фондове за компенсиране на инвеститори гарантират. По тази тема малко повече по-надолу. 

Промяна в структурата на инвестиционната сметка: Преди клиентите на Револют имаха персонални партиди в DriveWealth, а в бъдеще RSEUAB ше поддържа виртуални сметки на клиентите, а всички клиентски активи ще бъдат менажирани в DriveWealth в една обща сметка (omnibus account). 

Коментар: Описанието на новото положение не дава ясно и недвусмислено потвърждение дали депозитарната къща, която съхранява информация за активите, ще поддържа отделни партиди за всеки клиент. 

Попечителство на акциите: RSEUAB ще бъде отговорна за сухрамнението на информация за акциите, чийто попечител остава DriveWealth. В случай на сътресение при последните, кредиторите няма да има достъп до тези ценни книжа. 

Коментар: В случай, че DriveWealth изпадне в някакъв вид затруднение, акциите няма да бъдат достъпни за задоволяване претенциите на трети лица. Това е добре, то така си и беше, като тук хипотезата за трус отвежда клиентите към така или иначе несъвсем ясни процедури по установяване собствеността на конкретни ценни книги. 

Промяна в компенсациите: Преди миграцията клиентите на Револют се ползваха с протекциите на SIPC (Securities Investor Protection Corporation). Размерът на максималната компенсация досега беше 500,000 долара на клиент. След миграцията инвестиционните сметки няма да  попадат под съшата закрила, а с такава ще се ползва само общата сметка на RSEUAB - omnibus сметката, за която стана дума по-горе. 

Коментар: Това е много лоша новина. Това означава, че всички клиенти общо бихме имали право на една единствена компенсация от половин милион долара в случай на невъзможност на DriveWealth да изпълнява задълженията си по договор. Подобна компенсация би била в размер буквално на центове, като се има предвид клиентската база. Само моята сметка в Револют хипотетично би изяла няколко процента от тази обща компенсация, но разбира се, тя не би била полагуема само на мен. 

Попечителство на свободните средства: Преди миграцията Револют Банк UAB беше отговорна за съхранението на паричните средства дори и в инвестиционния модул. След нея тази отговорност ще се пада на RSEUAB, която ще съхранява парите по виртуални партиди на клиентите. 

Коментар: Принципно по-сигурното място за кеша е банката. 

Компенсации при парични загуби (cash loss): Преди по силата на дизайна на операциите парите в банката бяха гарантирани до 100,000 евро от Литовската държавна компания "Депозитно и инвестиционно застраховане". След миграцията в случай на изпадане в несъстоятелност от страна на RSEUAB клиентите ще имат правото на компенсации до 22,000 евро по силата на литовския закон за пазара на финансови инструменти. 

Коментар: Колкото по-малко са регулаторните гаранции, толкова по-висок е рискът за инвеститорите. 

Други промени: 

* Дружеството, извършващо услугите по търговията с акции се премества от Обединеното Кралство в Литва. 

* Регулиращият орган от FCA UK (Financial Conduct Authority) се сменя с Националната банка на Литва. 

* Органът за разрешаване на спорове се сменя от FOS (Financial Ombudsman Service) в Англия на Националната банка на Литва. 

* Клиентите ще продължат да имат достъп до същия списък от ценни книжа, до които имат и до момента. 

Както беше споменато и по-горе, ако клиентите изберат да продължат с инвестиционните посреднически услуги на Револют, ще трябва да изразят надлежно своето съгласие. 






Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *