Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 31 януари 2023 г.

Инвестиционен портфейл (Януари 2023)

Въпреки силния последен ден на януари месецът най-вероятно е бил негативен за българите, които инвестират в американски акции. Щатският долар запазва тенденцията си към поевтиняване, което подрива резултатите в българска валута.

Янаури беше беден и откъм дивиденти. Единствените два входящи парични потока в трите фонда бяха лихвите по P2P кредитите и дивидентът от VICI Properties. 

Като новина в портфейлния мениджмънт за месеца може да се отчете откриването на позиция в Lockheed Martin, като акциите бяха закупени през БФБ. Повече за отделните фондове в следващите редове. 

 








* * * Американски акции * * *
Дивидентът от VICI беше реинвестиран в компания, заедно с още малка порция от свободния кеш. На 18 януари купих дялове на цена от $33.69 и в същия ден добавих и акции към позицията ми в AT&T ($19.17). Имайки предвид отчетния сезон и вижданията ми, че резултатите ще бият очакванията, исках да изпреваря събитията. В крайна сметка развоят беше положителен и покупките бяха направени на цени по-ниски от котировките "затваря" към 31 януари. 

Единствоното изключение в щатското дивидентно портфолио - ADR-ите на китайския производтел на електроавтомобили XPeng, бяха леко увеличени в стремеж да сваля средната цена на акция в позицията. На 19 януари при моментен спад в паза беше изпълнена поръчка купува при цена от $8.96. До края на месеца този специфичен лот е на счетоводна капиталова печалба от 18.75%. 

Като цяло месецът беше скучен за този сектор на портфейла. 


 
* * * Български акции (портфолио БФБ) * * *
Без дивиденти, но с две покупки и по-голям от обичайното депозит беше приключен януари. Депозитът беше направен, за да мога да открия позиция в LOM (тикърът на Lockheed Martin на европейските борси и БФБ). На 10 януари в блога публикувах моите разсъждения върху перспективите и рисковете пред компанията ("Инвестиционен дуел: Златодобивна компания срещу производител на оръжие - Barrick Gold срещу Lockheed Martin"). На 18 януари покупката беше факт при цена от 413 евро за дял. 

Междувременно на пазара виси моя поръчка продава за JNJ при цена от 168.20 евро за акция. Котировките на маркетмейкъра са далеч както заради движението в капитализацията на кмпанията, така и заради отслабването на долара срещу еврото. Ако тази поръчка беше минала, може би депозитът щеше да бъде употребен по друг начин.

Причината да искам да закрия позицията в JNJ на БФБ Интернешънъл е, че нямам доверие в инфраструктурата по отношение на предстоящия есента спин-оф. Невъзможността да се отчитат фракии на акции, както и това, че бъдещата компания не е листната на европейските борси и БФБ, ме плаши и напряга. Не искам да губя пари само заради несъвършенствата на нашата борса. 

Отново се появи проблем с един от дивидентите ми. Изглежда комуникацията между Централния Депозитар и моя инвестиционен посредник по отношение на предпоследното плащане от JP Morgan е неефективна. Чакам го, но няма много какво да направя. 

Иначе още една покупка беше регистрирана. На 25 януари ми мина поръчка за Монбат при цена от 4.52 лв. на акция - доста повече от нивата, при които пазарът затвори в последния работен ден на януари. 


* * * P2P * * *
Нищо за отчитане. Малък, но предвидим паричен поток. И трусове няма. Прави ми впечатление, че българският оригинатор Cash Credit обслужва навреме задълженията към инвеститорите, което засега е добър сигнал. 

Наблюдавам леко отстъпление при лихвите по бързите кредити, които се предлагат в платформата. Това означава, че надмощието на предлагането над търсенето започва леко да отслабва. 

Развитие по проблемните оригинатори няма. 

От архива:
Инвестиционно портфолио (Декември 2022)
Инвестиционно портфолио (Ноември 2022)
Инвестиционно портфолио (Октомври 2022)
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *