Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 31 юли 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Юли 2022)

Месец юли не беше лош за каиталовите пазари. Щатските акции поскъпнаха в този период, a индексите на БФБ отбелязаха леко отстъпление, което обаче се дължи най-вече на особеностите на пазара, за които ще спомена по-надолу. 

Централна тема за юли беше поведението на Федералния Резерв на САЩ и темпът, с който централната банка повишава основните лихви в борбата си с инфлацията. Всъщност непрофесионалните индивидуални инвеститори правят еднасериозна грешка в разбирането си за функцията на Резерва. Почти всеки, който има някаква експозиция към щатския капиталов пазар, има мнение какво трябва да се направи, така че инвестицията му да не се обезцени. Почти всички говорят и за грешки, без всъщност да взимат предвид какви задачи има централната банка на САЩ. 

Мандатът на Фед е за две задачи - да поддържа безработицата (в САЩ) ниска и да осигури ценова стабилност. Първата задача е преизпълнена. Безработицата е на исторически най-ниски нива. Ценовата стабилност в момента не е налична и затова Фед със свое собствено темпо ограничава политиките на насърчаване. Федералният резерв обаче няма формален ангажимент към инвеститорите. Той е символичен и политически, но не и институционализиран. Затова и критиките към Фед, когато идват от хора с обезценено портфолио, не тежат. 

При мен резултатите за юли са следните:
- паричен поток от инвестициите за м. юли (дивиденти и лихви) - 15.29%, остатъкът е месечен депозит;  
- тотална възвръщаемост на щатските акции в левово изражение - 33.75%. Движение за юли в лева: +7.42%. В доларово изражение ръстът за юли е от 4.01% до 19.92% тотална възвращаемост. 
- тотална възвръщаемост на портфейла на БФБ - 8.23%. Движение за месеца:  -3.56%.





* * * P2P * * *
След като миналия месец изтеглих малка сума от Минтос, през този не съм извършвал съществени операции, освен че започнах преминаването от единични кредити към новите полици (Новите полици в Минтос, 4 юли 2022 г.).

Проблемите с разплащанията на Кредитстар (Финландия) остават. Няма нови отписани лоши кредити за периода. Делът на паричния поток от лихви през юли е 1.38%. 







* * * БФБ * * * 
През юли по инвестиционната сметка постъпиха дивиденти от Exxon Mobil и Microsoft. 10.97% от цялостния положителен паричен поток се дължат на тези плащания. 

Спадът в капиталовата оценка на повечето акции се дължи на предстоящите през август плащания на дивиденти. За разлика от разивитите пазари, на БФБ отнема повече време капитализацията да се нормализира след екс-дивидентната дата. Най-значимата разлика идва от Неохим, където цената на акцията се котира с (поне) 5 лева по-ниско, колкото е гласуванията на ОСА дивидент.

Една сделка беше осъществена през периода и това е продажба на акции на Exxon Mobil при цена от 87 евро за брой. Продължавам внимателното и бавно реализиране на окончателна доходност по тази позиция. 



* * * Американски акции * * * 
През юли в търговската сметка, предназначена само за чужди книжа, бяха капитализирани дивиденти от Union Pacific, VICI Properties и CISCO Systems. Входящият паричен поток от тези дивиденти състави 3.09% от цялостните постъпления във всички фондове. 

Пазарът отвъд Океана започва възстановяване, но остава изнервен от глобалната несигурност и продължаващата инфлация. 

Една нова компания е вече част от портфолиото ми и това е Dow Inc., анализ на която публикувах в средата на месеца (Анализ на Dow Inc., 12 юли 2022 г.). Влязох в позицията на  13 юли при цена от $49.59. В края на месеца вече има регистрирана капиталова доходност от 7.30% ($53.21 цена затваря на 31 юли). Тази сделка е определено една от най-добрите ми напоследък, колкото и времевата извадка да е малка. 

На 11 юли добавих акции на JP Morgan при цена от $114.08, а на 18-и - такива на Union Pacific за по $212.54. 

Доброто представяне на този фонд в левово изражение се дължи и на продължаващото поскъпване на долaра, носещо допълнителна доходност.


Заключителни бележки
Дефанзивната инвестиционна стратегия дава прилични резултати към момента. Сега оценявам колко важно е от психологическа гледна точка волатилността в дадено портфолио да е по-ниска, така че турболенциите да могат да бъдат преодоляни без съществени емоционални ефекти. Задава се богат на дивиденти август, защото повечето български компании ще се разплатят с инвеститорите точно тогава.  



Блог архив:
Инвестиционно портфолио (Юни 2022)
Инвестиционно портфолио (Май 2022)
Инвестиционно портфолио (Април 2022)
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *