Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 27 септември 2021 г.

Анализ на Телелинк Бизнес Сървисис Груп

Публикация 20/02/2023:
"Телелинк бизнес Сървисис Груп показа какво НЕ трябва да се прави"



Телелинк Бизнес Сървисис Груп е една от представените на БФБ български ИТ компании и една от най-добре представящите се акции на родния капиталов пазар напоследък. Фирмата се занимава с облачни услуги, обслужване и подръжка на офиси и дистанционна свързаност на служителите, информационна сигурност, решения за телекоми, ИТ инфраструктура и други. 

Листнатата компания оперира като холдинг, собственик на 100% от капитала на юридическите лица, опериращи на вътрешния и чуждестранните пазар. Освен в България, ТБСГ има операции оше в Сърбия, Черна Гора, Босна и Херцеговина, Словения, Албания и Северна Македония. 

За последната една година капитализацията на компанията се е увеличила с 51.85% (фиг.1). Вторичното предлагане на цена от 13.50 лв. на акция през юни т.г. достигна до успех за 20 минути, а към момента на писане на тази публикация последната сделка е осъществена при 16.40 лв./дял. 



фиг. 1. Графика на борсовото представяне на Телелинк Бизнес Сървисис срещу SOFIX към 24.09.2021 г. Източник: Infostock.bg. 


Телелинк Бизнес Сървисис Груп дава заявка да бъде дивидентна компания. През 2020 г. холдингът разпредели 6 млн. лева към инвеститорите. На последниото извънредно Общо събрание акционерите гласуваха още едно дивидентно плащане от 0.82 лв. бруто на акция за първото полугодие (Телелинк БСГ ще разпредели 0.82 лв. на акция за полугодието, Investor.bg, 07.09.2021 г.). Плащането носи доходност от малко под 5% нетно срещу цената на акцията към момента на писане. 

Като част от добрите корпоративни практики компанията представи пред инвеститорите резултатите за първото полугодие на 2021 г. на онлайн събитие на 16 септември. На него бяха коментирани и средносрочните цели пред ТБСГ.

Разрастването на компанията води със себе си известен спад на маржа, но приходите, EBITDA и резултатът под линия се увеличават през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г. (фиг. 2).




фиг. 2. Резултати за Q2 2020 и 2021 г. Източник: Презентация ТБСГ.


За първото полугодие ръстът на приходите е 51% спрямо същия период на 2020 г., а нетната печалба нараства с 26% (фиг. 3). 



фиг. 3. Резултати за H1 за 2020 и 2021 г. Източник: Презентация ТБСГ.


Впреки рекордните резултати, ръководството вижда насрещни ветрове. Част от клиентите отлагат капиталови и оперативни разходи във връзка с икономическата обстановка и рисковете, свързани с глобалната пандемия. Така например става ясно, че голям клиент телеком от Западните Балкани е отложил ИТ инвестициите си заради капиталоемки операции по сливания и придобивания. Договореното партньорство с Луфтханза също очаква своите положителни ефекти, които още не са видими в корпоративния баланс (Българската Телелинк ще изгражда корпоративната мрежа на Lufthansa, Economic.bg, 07.07.2021 г.).

Освен това сегментите с по-ниски маржове растат по-бързо в сравнение с по-печелвишите такива. Въпреки корекциите надолу спрямо първоначалните заявки (фиг. 4), прогнозните резултати остават силни. 




Фиг. 4. Ревизирани очаквания на мениджмънта за 2021 г. 


На онлайн събитието беше представен още облика на органичния растеж, като беше подчертан нарастващия брой служители и представителства на различните пазари. От 159 служители през 2018 г. сега компанията разполага с персонал от 308.

За съжаление анализите на българските инвестиционни посредници по принцип са изключително оскъдни като брой. Телелинк Бизнес Сървисис е бил обект на интереса на два посредника - Ъптренд и Елана Трейдинг.

Анализът на Ъптренд датира от 5 юни 2020 и е публичен (Оценка на справедливата стойност на акциите на Телелинк Бизнес Сървисис Груп АД). Според изчисленията тогава (Q12020) справедливата стойност е 17.28 лв. (фиг. 5 и фиг. 6).




фиг. 5. Анализ на ТБСГ, Източник: ИП Ъптренд


фиг. 6. Анализ на ТБСГ, Източник: ИП Ъптренд


Анализът на Елана Трейдинг за сметка на това е още "топъл", след като ревизираната оценка от 23 септември на присъщата стойност е за 20.53 лв. на акция дори след корекцията надолу (22.78 лв. стара оценка от юни т.г.). По изчисленията на анализатора на посредника Димитър Киряков справедливата стойност на акциите на холдинга по метода на дисконтираните парични потоци е 26.32 лв. (фиг. 7). Сравнението с мазарните множители на подобни компании пък води до очаквана цена на акция от 14.75% (фиг. 8). При 50% процента тегло на двата компонента се получава и препоръката "Купува" от Елана Трейдинг.



Фиг. 7. Справедлива стойност на една акция на ТБСГ. Източник: Елана Трейдинг.


Фиг. 8. Сравнение с коефициентите на сходни компании (peers) като Accenture Plc (IE), Capgemini, Atos (FR), Tieto (FI) и други. Източник: Елана Трейдинг.


Перспективи
Проблемът пред Телелинк Бизнес Сървис Груп е в задаващото се забавяне на ръста на приходите и от доминацията на сегментите с по-нисък марж. Експозицията на българския пазар (70% от всички продажби) е неутрален за акцията факт. Бизнесът започва да се задъхва в пост-ковид условията и не е ясно доколко инвестициите в ИТ инфраструктура и облсужване ще бъдат приоритет на фирмите. От друга страна "срамежливият" за сега пробив на Румънския пазар, който е многократно по-голям от българския, предпоставя добри възможности за растеж.

Реализирането на стратегически партньорства като това с Луфтханза следва да е ключова маркетингова цел. Разширяването на акционерната структура с друг чуждестранен играч като английския инвестиционен фонд Utilico Emerging Markets Trust Plc пък може да доведе цената на акцията на нива, сходни с тези на конкурентите в Европа. Влизането на подобен играч обаче на този етап е възможно само през БФБ. На скорошното онлайн събитие изпълнителният директор Иван Житянов поясни, че идеята за листване на компанията във Франкфурт засега е замразена. 

В планът на мениджмънта за следващите пет години остава удвояване на приходите и печалбата преди данъчно облагане и амортизации (EBITDA). Освен всичко Телелинк Бизнес Сървис груп дава заявки да капитализира ноу-хауто си в хиперавтоматизацията (hyperautomation) в следващите години като един нов и високопечеливш бизнес сегмент. 

Въпреки че обратно изкупуване на собствени акции в момента не се случва, Телелинк Бизнес Сървисис Груп предла нелоша дивидентна възвръщаемост на инвеститорие, която не изглежда под заплаха в следващите години. 




Забележка: Настоящата публикация не е препоръка за взимането на инвестиционни решения. Авторът притежава акции в разглежданата компания, което може да оказва влияние върху изложените мнения и разсъждения. Използвани са публични източници на информация, като техният произход е надлежно цитиран. Авторът не носи отговорност за настъпили последващи промени в обстоятелствата след публикуването. 


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *