Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 20 февруари 2023 г.

Телелинк БСГ показа какво НЕ трябва да се прави

Не е новина, че един от големите проблеми на българския капиталов пазар е липсата на доверие между мажоритарни собственици и дребни акционери. На БФБ бели лястовици просто няма. 

Телелинк Бизнес Сървисис Груп е компания, която беше демонстрирала съвременни похвати в корпоративното управление и в комуникацията с миноритарните собственици на дялове. Като публична компания тя предлагаше известна прозрачност и предвидимост. 

Точно предвидимостта обаче бе унищожена с едно действие, което се отрази и в пазараната капитализация, разбира се. В петък, след последната търговска сесия, на сайта на компанията се появи следния текст (със съкращения):

"Скъпи инвеститори в ТБС Груп,

На скорошното дигитално събитие относно предварителните резултати на ТБС Груп за 2022 г., изпълнителният директор Иван Житиянов сподели намерението си да предложи отпадане на ангажимента за разпределяне като дивиденти на най-малко 50% от печалбата, с оглед нейното реинвестиране в придобивания и други инвестиционни инициативи за развитие и разрастване  на компанията.

Предвид потенциала на тези инициативи за ускоряване на растежа на Компанията, възнамерявам да подкрепя предложението за отпадане на минималния дивидент, след като то бъде надлежно отправено към общото събрание на акционерите на ТБС Груп.

[...]

От предходни оповестявания пред обществеността е известна моята принципна готовност за нови предлагания на акции на ТБС Груп на пода на БФБ, създаващи възможност за диверсификация на риска и нови инвеститори. 

В настоящия контекст, възнамерявам през идните месеци да предложа на пода на БФБ миноритарен пакет акции, като запазя мажоритарно участие в Компанията и продължа да подкрепям нейните перспективи за ускорен растеж през следващите години. 

Искрени поздрави,

Любомир Минчев,

мажоритарен акционер на "ТБС Груп" АД". 


С две думи дружеството първо се отмята от обещанието си да споделя печалби с инвеститорите и второ топ акционерът дава заявка да залее пазара с акции при нищожно търсене и при неясни нива на предлагане. 

Когато някой се пита защо няма чужди инвеститори, които да се интересуват от капиталовия ни пазар, горният христоматиен пример за лоша корпоративна практика ще бъде споменат. Няма  фонд по света, който оттук нататък да има доверие в комапния, която променя по този начин философията си по отношение на миноритарите. 

Логично, в първата търговска сесия след съобщението капитализацията спадна с около 12%. Ясен знак как пазарът приема новината. 

През септември 2021 г. в блога беше публикуван "Анализ на Телелинк Бизнес Сървисис Груп". Тази публикация вече е неактуална не само заради дистанцията на времето, но и заради промяната в концепцията на компанията. Дружеството вече не е подходящо за дивидентни инвеститори и за "FIRE" инвеститори, търсещи по-разумни нива на риск и все пак някаква предвидима възвръщаемост. 

Заб.: Горните редове не са съвет за покупка или продажба на ценни книжа. 





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *