Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 23 януари 2023 г.

Очаквания за българския капиталов пазар за 2023 г.

Макар и 20 дни след Нова година все още не е късно да бъдат обобщени очакванията на пазарните участници за движението и развитието на БФБ. 

Всяка година "Капитал" се допитва до експерти от водещите институционални инвеститори и брокери на родния капиталов пазар за вижданията им за следващите 12 месца. 

В статията си "Десетте акции на 2023 г." изданието обощава очакванията на анлизаторите за по-добро второ полугодие. Осреднено прогнозата на осемте участвали експерти е за едва 6.19% ръст на SOFIX. Имайки предвид значителната корелация с глобалните движения, големият въпрос пред БФБ е същият, какъвто е и на глобалните пазари - колко дълбока и дълга ще бъде рецесията. 

Технологичната компания Алтерко се радва на най-голямо доверие от страна на институционалните инвеститори. Плътно я следват Софарма и Софарма Трейдинг. В десетка попадат индустриални гиганти (за местните мащаби, разбира се) като Неохим и Монбат. Две акции свързани със земеделието - Агрия и Адванс Терафонд, също се радват на високо доверие. 



фиг. 1. Класация на фаворитите на БФБ на институционалните инвеститори. 


Обичайна за началото на годината е и анкетата на потребителя BigBear от форума на Инвестор, която има за цел да улови сентимента на индивидуалните инвеститори. С времето тези две сравнително млади традиции започнаха да се превръщат в неформална надпревара между професионалните и индивидуалните инвеститори на БФБ. 


В поста "Топ 10 поскъпващи акции за 2023 г."  потребителят обобщава очакванията на втората група, която в една част се припокрива с тези на големите играчи, а в друга - не. Сред фаворитите на индивидуалните инвеститори са доста по-рискови имена от технологичния сектор и венчър капиталите като Илевън Кепитал, Импулс I и Биодит. Доверието в Доверие Обединен Холдинг е коненсусно, както и това в оператора на капиталовия пазар - БФБ АД. 





фиг. 2. Класация на фаворитите на БФБ на индивидуалните инвеститори. 



В обощение може да се каже, че всички активни участници на БФБ са умерени оптимисти и взимат предвид, че времената са несигурни и трудно. Интересното е, че проблемите на вътрешната сцена почти не се отразяват на капиталовия пазар. Политическата нестабилност не е новина и тя явно вече отразена в настроенията и изобщо в бизнес климата в страната. 

Умерените позитивни очаквания са предпоставка и да няма големи разочарования, ако се развие негативен сценарий. Подходът с подобни очаквания е разумен на БФБ, особено като се има предвид, че пазарът е сравнително млад и непредвидим. 


---
Настоящият материал не е препоръка за взимането на инвестиционни решения. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *