Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 10 януари 2023 г.

Инвестиционен дуел: Златодобивна компания срещу производител на оръжие - Barrick Gold срещу Lockheed Martin

Всяка година идва със своите инвестиционни теми. През 2020 г. най-гореща беше надпреварата за ваксините. Добри печалби инвеститорите можеха да реализират от залози в производителите на фармацевтични продукти, които се оказаха победители в битката срещу вирусите. 

Следващата година беше белязана от криптобума и надпреварата в електромобилността. Хеликоптерните пари и локдауните направиха така, че мнозина да се окажат с пари, които да не знаят какво да правят. Инвестиционният тренд в криптовалутите залезе през 2022 г., когато почти нямаше големи инвестиционни теми, които да носят добра доходност. 

Миналата година на сцената излязоха суровините. Петролът донесе добри печалби на инвеститорите, които заложиха на поскъпването му, но същото може да се каже и за други суровини, които останаха на сянка. Така например Archer Daniels Midlands (ADM, голям глобален търговец със земеделска продукция) отбеляза ръст за миналата година от около 30%, което на фона на целостния пазар е свръхпредставяне.

Какво ни очаква през 2023 г.? Кои ще бъдат водещите инвестиционни теми? 

Полезността на подобен тип прогнози е спорна. 
от блог архива: Защо финансовите прогнози са непотребни, 23 декември 2019 г. 

Ето и защо:
от блог архива: Големите идеи на 2021 от Арк Инвест и Кати Ууд, 17 март 2021 г.


И все пак, очертава се обществено мнение, че златото отново ще поскъпва. Бързам да уточня, че настоящите редове не са инвестиционен съвет и че аз лично не виждам разумна причина това да се случва освен пазарен сантимент и нова мания. Популярният лаф гласи, че по време на златна треска най-много печелят производителите на кирки и лопати. Затова и една от компаниите на фокус в подбраното сравнение между две компании е Barrick Gold - златодобивна компания с централа в Торонто, Онтарио, Канада. 

Друга тенденция, която много пазарни участници забелязват, е тази на превъоръжаването на държавите особено след избухването на войната в Украйна. Голяма част от старото въоръжение на т.нар. Колективен Запад вече е напуснало складовете и е на разположение на украинските въоръжени сили. Тази техника ще трябва да бъде подменена с нова, а и не е ясно дали задаващата нова студена война между геополитическите блокове няма да изисква дълги години на значителни държавни инвестиции във военно-промошления комплекс. Големият минус на прозиводителите на оръжие и отбранителна техника е тяхната зависимост от държавните поръчки. Американската Lockheed Martin не прави изключение. 

Златодобивът и оръжейното производство са две интересни инвестиционни теми, които носят със себе си и съответните значителни рискове. И все пак как изглеждат тези две компании през призмата на фундаменталния анализ. 




фиг. 1. Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) System, производство на Lockheed Martin


Ценово представяне и капитализация
Поскъпването на Barrick Gold (GOLD) за последната една година към момента на писането е 6.81% до капитализация от 32.96 млрд. долара. В същото време акциите на Lockheed Martin са поксъпнали с 28.21% за една година, а капитализацията възлиза на 121.26 млрд. долара. Интересното е, че големият ръст при оръжейния производител е в навечерието на избухването на войната - декември 2021, янаури и февруари 2022 г. 

GOLD e на -26.17% от 52-седмичния си връх от $25.70 и на 46.28% от 62-сдмичното дънно от $12.97. 

Едногодишният диапазон на LMT е $358.15 - $498.95. Акциите към момента се намират на само -8.01% от върха и на 28.16% от дъното. 

Тези данни водят към два извода - Barrick Gold е много по-волатилна акция, отколкото тази на Lockheed Martin. От друга страна LMT изглежда вече изконсумирал голяма част от пазарния оптимизъм. 


Ценови показатели
Barrick Gold има текъущ коефициент цена/печалба от 17.81 и forward P/E от 24.26. При Lockheed Martin ситуацията е обърната. Текущото P/E е 21.08, a forward P/E е 17.09. Излгежда и двете компании са сходно оценени по отношение на бъдещите им печалби. 

Ако бъде взет за репер кеофициентът цена/печалба на всички конституенти на индекса S&P500, то двете компании могат да бъдат приети за адекватно оценени. P/E за Q3 на S&P500 e 19.17.

Проблемът на Lockheed Martin е коефициентът P/B (Price/Book, цена/счетоводна стойност), който е 10.13 и е сравнително висок. Същият показател на Barrick Gold e само 1.41. Коректното сравнение обаче би било между компании от една и съща индустрия, защото различните индустрии са различно капиталоемки. Все пак ниското P/B на GOLD може да индикира известна подцененост. 

Проблемът на Barrick Gold пък са свободните парични потоци. Коефициентът Price/Free Cash Flow на компанията е 160.78, докато същият на Lockheed Martin е само 21.86. 




фиг. 2. Една от разработваните от Barrick Gold мини. 


Оперативни показатели
Последният факт се дължи на огромните продажби на военния концерн, малка част от които се превръщат в печалби за инвеститорите. Така нареченият top line на LMT е много силен, за сметка на bottom line, въпреки че компанията е на солидна печалба. Оперативниятa печалба е 13.10% от продажбите, а нетната - 9.10%. Възвръщаемостта на активите (ROA) е 11.40%, възвръщаемостта на инвестициите (ROI) е 27.30%. 

Barrick Gold се радва на много по-високи маржове. Оперативната печалба е 38.30%, а нетната - 16.40%. ROI обаче e 12.40%, a ROA е само 4%. Преведено на прост език, ако лихвите, по които се кредитира компанията, надхвърлят 4%, то тя няма да има икономически интерес да придобива активи, ако трябва да ги финансира с кредитен лост. От друга страна златодобивът позволява да се постигат много добри маржове от вече разработените находища. 


Дивидентна политика и акционерна структура
Barrick Gold изплати в полседното тримесечие дивидент в размер на 2.11% от текущата цена на акция. Компанията не е в серия от повишения и плащанията зависят директно от оперативните резултати буквално тримесечие по тримесечие. Процентът на покритие на дивидента (payout ratio) е 50.70%, което поне към момента не индикира задаващи си намаления или спирания. 

По отношение на предвидимостта на дивидента Lockheed Martin има предимство със своята серия от вече 20 години на повишения. В момента дивидентната доходност на компанията е 2.61%, а покритието е 51.20%. 

За кратко популярен акционер в GOLD беше Уорън Бъфет с контролирания от него Berkshire Hathaway. Той обаче наскоро продаде своя пакет акции. Фондовете на Vanguard и BlackRock са значими, но не водещи институционални инвеститори в компанията. Инсайдърите държат само 0.60% от капитала на дружеството.

Точно обратната е ситуацията в LMT, където Vanguard и BlackRock са втори и трети по-големи акционери. Само 0.08% от капитала се държи от инсайдъри.  

Short float на LMT e 1.28%, а на GOLD - 1.93%. 


Препоръки
Според анализаторите на Yahoo Finance Barrick Gold е много повече за покупка (рейтинг 2), отколкото Lockheed Martin (рейтинг 2.7, също покупка). И двете компании имат сравнително къс път до ценовите цели (price target). На GOLD конесенсусната цел е $20.47 при текуща цена от $18.97, a на LMT e $483.41 при текуща цена от $458.99. 

На 6 януари Barclays е повишила препоръката си за Barrick Gold от Equal-Weight на Overweight. Очакванията за Lockheed Martin пък последно са били понижавани. Morgan Stanley са понижили препоръката си от Overweight на Equal-Weight. Този тип препоръки представлява съвет какъв да бъде делът на съответна компания в дадено портфолио спрямо бенчмарковия индекс, обичайно S&P500, така че да се получи заветната alpha срещу пазара. В този смисъл Equal-Weight не е сигнал за продажба, а за намаляване на експозицията до размера на теглото на съответната компания в S&P500. 


Заключителни бележки
Горните редове не са препоръка за взимане на инвестиционни решения. В зависимост от динамиката на пазарите и глобалната ситуация, компаниите могат да се представят много различно спрямо предходни периоди. Двете компании са избрани като водещи в своите индустрии и като такива, които изплащат дивиденти на тримесечие.

Източници на информацията за поста са сток скрийнъри (finviz.com), финансови портали (Yahoo Finance) и аналитични публикации, достъпни за широката публика. 

Приканвам ви да споделите вашите инвестиционни идеи в коментар под поста или да споделите коя от двете цитирани компании ви допада повече и защо. 

Последното уточнение е, че към момента на писане не притежавам акции от нито една от споменатите в текста компании (GOLD, LMT и ADM), нито дялове във фондовете на Vanguard и BlackRock. 


фиг. 3. Графика и финансови показатели на LMT


фиг. 4. Графика и финансови показатели на GOLD



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *