Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 31 август 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Август 2022)

Както за повечето в България, август е месец на почивка и отпуски и за мен. Затова и този месец успях да създам само още един пост освен месечния обзор на портфейла.

В такива моменти изпитвам допълнително удовлетворение от начина, по който съм структурирал спестяванията си, защото те не изискват денонощното следене на икономически новини и пазарни движения. 

Освен това август е и месец на солидни постъпления от дивиденти, изплащани от българските компании. Този месец пасивните парични потоци към фондове възлязоха на общо 58.14% от всички парични потоци, като остатъкът е моят депозит. В дългосрочен план идеята е пасивните доходи винаги да надвишават моите месечни вложения, но пътят дотам е дълъг. 






* * * P2P * * *
Започвам с най-скучния фонд. С настъпването на август започва четвъртата година на инвестиции в Минтос. Неговят дял в цялостното представяне на портфейла отговаря и на относителния му дял спрямо другите инвестиции. Парите, които държа в тази платформа са малко, и не работят кой знае колко добре за мен. 

Лептата на P2P вложението към месечните входящи парични потоци към всички фондове е 0.56%. Процентът е потиснат и от много дивиденти, които бяха отчетени през август. 


* * * Американски акции * * *
Щатските пазари, както си се полага, са вторачени в новините от Фед и статистическите служби. Въпреки повишаването на лихвите в последно време, глобалната, а и в частност американската икономика продължава да е в състояние, което да стимулира инфлацията. Потребителското търсене остава твърде високо, а заетостта на мърда от истроическите върхове. Всичко това кара пазарите да бъдат убедени, че Фед ще продължи да натиска спирачката с лихвите и аз съм длъжен да се съобразя с този сентимент, още повече, че и аз съм съгласен с тази краткосрочна прогноза. 

Поради тази причина, както и поради още две други, на 18 август продадох целия си пакет от акции в Cisco Systems (CSCO) при цена от $49.85 за дял. Тази инвестиция е една от най-старите ми. Купих първи книжа от компанията през декември 2019 г. като хибрид между технологичен риск и стабилна дивидентна компания. С времето разбрах, че рискът да имам акции в тази компания е по-голям от възвръщаемостта. От друга страна имах "късмета", че дружеството беше едно от печелившите в ковид кризата. Един от сравнително по-новите им продукти (Cisco Webex) обаче не можа да се пребори за пазарен дял, какъвто ми се искаше. В същото време нуждата от хардуер за офисите намаля рязко покрай новото нормално. 

Продажбата на Cisco беше в удобен момент, но покупката на същата дата на акции на Apple (APPL) за $173.71 не беше оптимално действие. Очевидно съм можел да постигна и по-добра цена за придобиване, но имайки предвид, че нямам намерение скоро да се разделям с тази позиция, плюс или минус няколко долара представляват просто шум в системата, за който не си струва да се ядосвам. 

Третата покупка, но не в хорнологичен ред, беше на Johnson & Johnson (JNJ) на 9 август при цена от $170.44 за дял. Причината за тази сделка беше нуждата от ребалансиране на портфейла и връщане към предварително заложените пропорции. 

През август дивиденти изплатиха Apple (APPL), AT & T (T) и JP Morgan (JPM). Техният дял към всички входящи парични потоци за месеца е 2.11%. 

С продължаващото поскъпване на долара се увеличава и счетоводната стойност в лева на моите инвестиции в щатска валута. Така дори разпродажбите биват донякъде "обирани" от тези положителни валутни разлики. 31.61% е тоталният положителрн резултат в лева на инвестициите ми в американски акции, като с това постижение смятам, че успявам да защитя спестяванията си от инфлацията с малка нетна доходност при солидно менажиран риск. 








* * * Български акции * * *
Въпреки че нямам търговски сделки през август, следя внимателно динамиката на БФБ. България навлиза в предизборна кампания, а част от инвестициите ми в наши компании са силно зависими от политическата атмосфера. Такава е например инвестицията в Неохим, чийто успех зависи от надежността и цената на доставките на основната суровина (природен газ).

Торовият завод стана част от кампанията, след като бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов спекулира с плановия ремонт и пред медиите обяви, че дружеството уволнява служители заради газовата война на Русия, в която България е директно потърпевша страна. Капитализацията на Неохим беше ударена от предизвикания от Борисов скандал, но не е реалистично да се мисли, че КФН ще се намеси в този случай и ще наложи санкции за пазарни манипулации. 

Доста дивиденти бяха кредитирани по търговската ми сметка на БФБ през август. Най-голям е делът именно на Неохим. Получих дивиденти със задна дата и от JP Morgan (тикър CMC на BSE Intl), Microsoft (MSF) и Exxon Mobil (XONA). От българските дружества печалбата си споделиха с мен още Българска Фондова Борса и Монбат. Всички тези дивиденти донесоха внушителните 55.47% от всички входящи парични потоци по портфейлите. 

Тоталната възвръщаемост на инвестициите на БФБ е 11.79%, като този показател вече е около линията на инфлационния индекс и за нетна положителна възръщаемост не би било обективно да се говори. 



Заключителни бележки
Измина още един месец, в който инвестиционна дисциплина не беше нарушавана и който показа, че може би съм на прав път в менажирането на собственото портфолио. Има много пазарни сили, които оказват влияние на резултатите, но те са извън възможниостите ми за намеса. Това, което мога аз да направя за постигането на по-висока степен на финансова независимост е да продължавам да градя машината, която да ми носи още по-голяма пасивна доходност от инвестициите ми за в бъдеще. 



Блог архив:
Инвестиционно портфолио (Юли 2022)
Инвестиционно портфолио (Юни 2022)
Инвестиционно портфолио (Май 2022)
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *