Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 29 август 2022 г.

FIRE 2.0 - работа за забавление

Концепцията за FIRE - Financial Independence Retire Early, предвижда стремеж към финансова независимост, която да позволи човек да се откаже от трудовия си договор напълно. За целта се изработва стратегия, в която основната точка е екстремна пестеливост до натрупване на активи, които да носят паричен поток, достатъчен за преживяване. 

Последователите на FIRE движението обаче живеят в трудни времена в последните три години и по нищо не личи, че предстои стабилизация. Повишаващата се инфлация изяжда сравнително бързо спестяванията и за постигането на определено ниво на финансова независимост сметките вече са други и се променят на ежедневна база. Така по естествен път концепцията еволюира до FIRE 2.0 (Financial Independence Recreational Employment). 

FIRE 2.0 представлява нов прочит на финансовата независимост като основната идея човек да не бъде принуден да разменя време и умения за пари, за да оцелее, остава. Работата от "9 до 6" и 20-те дни полагаем отпуск, от които се ползват не повече от 10-15 годишно, не е точно мечтата на всеки. Или пък принудителен труд в неблагоприятни условия като в необичайни часове или на открито. Затова устремилите се към финансова независимост по света преосмислят какво е реалистично и какво не и все по-често възприемат идеята, че забавната ангажираност (нека така да адаптираме превода на recreational employment) също е удовлетворяваща цел. 

Под забавна ангажираност може да се разбира отдаденост на хоби, което да носи и някакви доходи или пък преквалификация в сфера, която позволява гъвкавост и заетост според житейската концепция на човека, който е натрупал известно състояние и може да си го позволи. 

Впрочем и при традиционния FIRE мързелът не е препоръчителен, най-малкото защото деморализира. 

Вижте още:
5 мита за ранното пенсиониране, 14 април 2021 г. 
FIRE по време на криза, 06 април 2020 г.
Десетте нива на финансовата независимост, 02 декември 2019 г. 




Новата концепция за FIRE 2.0 има едно ключово практическо преимущество. Всъщност независимо дали човек се пенсионира по собствено желание по-рано или когато навърши съответните години, ако планира да тегли от собствените си спестявания, които вероятно са инвестирани, има опасност да хване цикличен мечи пазар и да разруши бързо и лесно трупаното с години. В случая говорим за хората, които избират доброволното ранно пенсиониране (все пак краят на абревиатурата е Retire Early). Ако те се заемат с нещо, което може да закрепи доходите им до възстановяването на пазарите, това ще минимизира риска от капитализиране на инвестиции на загуба. 

Въпреки известната еволюция на концепцията, дължаща се на напрегнатата икономическа обстановка по света, основните ѝ постулати остават - минимизирани разходи, висока норма на спестяване и правилни инвестиции.








Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *