Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 31 май 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Май 2022)

Средата на месец май беше белязана от от силни понижения на основните глобални индекси, след което пазарите се оттласнаха леко нагоре. Нивата, за които става дума, "целунаха" 20%-ния спад, който щеше да маркира началото на мечи пазар. Оттам обаче инвеститорите започнаха да си връщат продадените книжа и да чакат следващите икономически новини. 

Първото тримесечие бе белязано от спад на БВП в страните от Г-7 от 0.1%. Спадът е минималне, но дава възможност да се влезе в дефиницията на рецесия, ако данните са подобни и през второто тримесечие, завършващо юни. Едно от основните занимания на участниците на пазара е да спекулират дали това ще се случи, или глобалната икономика ще се върне към растеж. 

Мнението ми по този въпрос бе споделено в една туитър нишка, която е приложена и по-долу в обзора на американския фонд, с който ще започна. Всъщност там бяха единствените движения със сделки през месеца. Понякога човек е хубаво да си седне на ръцете и да не прави нищо, а и все пак идеята на цялостния портфейл е да носи постоянен паричен поток със сравнително пасивна подръжка, което изключва трейдинга. 

В този контекст месецът не беше лош с 11.18% дял на паричния поток инвестиции спрямо 88.82% дял на личния ми депозит. Процентът може да не изглежда впечатляващ, но не е и малък като се има предвид, че леко повиших размера на депозита, за да отговоря на инфлацията и за да събера повече кеш за покупки на по-ниските нива. 











* * * Американски акции * * * 
През периода направих три покупки и една продажба. На 5 май взех акции на Union Pacific (UNP, $230.86) и на Pfizer (PFE, $47.91). Макар че не ми е цел, на фармацевтичния гигант му улучих локалното дъно (последно затваря на $53.91). 

Същото изглежда се случи и с покупката на NextEra Energy на 12 май (NEE, $68.91, последно затваря $77.43). 

Не твърдя, че удачните покупки са плод на система или някаква конкретна сметка. В предишни периоди съм споделял за доста неудачни сделки като тайминг, но не това е важното, а е важно на каква цена взимам бъдещи парични потоци. В този случай успях да ги взема на доста ниски цени. 

На 26 май продадох 1/3 от позицията ми в Exxon Mobil ($97.15). Това е близо до върха, но не изключено да бъдат видяни и по-високи цени в идните дни заради пазарната ситуация. Защо средносрочно съм мечи настроен за тази акция съм обяснил по-долу.





Дивидентите през месеца донесоха 3.49% от целия паричен поток към трите стълба. Такива дойдоха от AT&T, JP Morgan и Apple. 

Тоталаната възвръщаемост към края на май в лева на този портфейл е 35.44%




Структура на американския портфейл



* * * P2P * * *
Инвестицията в Минтос изглежда все по-безинтересна. 

Платформата реорганизира предлагането, така че вече част от пазара попада под регулация и някаква форма на защита. Разбира се, блокираните от преди пари остават блокирани и като се има предвид, че голяма част от кредитите идваха от Украйна, Русия и Армения, въпрос на време е те да бъдат признати за отписване. 

Въпреки моментната картина, P2P инвестицията формира 1.67% от цялостния входящ паричен поток за месеца. 

Тоталната възвръщаемост тук е некоректна величина, защото тя все още включва блокираните кредити. Обективно погледно тя е отрицателна, макар и не на хартия.



* * * БФБ * * *
Без покупки и продажби през месец май. Нетната стойност на активите нарасна с 10-ина процента за периода, като това е важно за тоталната възвръщаемост, колебаеща се около нулата заради стари грешки. 

Към момента съм "на зелено" 11.19%, но в отчитането не се включва реалната цена на чуждите акции в портфейла. Така например за нуждите на отчитането акциите на Exxon Mobil (XONA) се оценяват на 76.36 EUR поради факта, че на тези нива е сключена последната сделка на BSE International. Във Франкфурт днес търговията затвори при 93.02 EUR, което означава, че най-голямата ми позиция в търговската сметка на БФБ е значително подценена в крайното салдо. 

Дивидент в тази сметка дойде от JPM и допринесе с 6.02% към целия входящ поток. Плащането отново бе забавено
 с около три седмици, но поне влезе в отчетния период. 

Когато говорим за дивиденти, предстоят големи плащания на БФБ през лятото. В блога имахте (и още имате) възможност да следите какви дивиденти биват гласувани на общите събрания у нас (таблица Дивиденти БФБ 2022). В следващите дни ще публикувам и обобщена статия за дивидентния сезон у нас.



Структура на портфейла, управляван на БФБ



Заключителни бележки:

Очакванията ми са, че предстои глобална рецесия, затова се опитвам да концентрирам кеш в сметките с акции. Предстоят някои продажби, които вероятно ще оповестя в туитър акаунта ми в деня на изпълнението. 

Покупки обаче също ще има там, където видя, че страхът е причинил несправедливи разпродажби. Портфолиото и стратегията остават балансирани с уклон към дефанзивни, а фокусът е върху съхранението на постигнатия резултат и нарастването на ежемесечните парични потоци от дивиденти. 

Не забравяйте 15 юни - денят за акции на БФБ


Блог архив:
Инвестиционен портфейл (Април 2022)
Инвестиционен портфейл (Март 2022)
Инвестиционен портфейл (Февруари 2022)
Share:

2 коментара:

  1. С агрия какво стана, продадохте ли я?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за мое голямо съжаление. Писах за продажбите в обзора за март 2022: (https://www.finfree.bg/2022/03/Investment-Portfolio-2022.html).

      Допуснах грешка в тези нервни първи дни на войната в Украйна. Регистрирах доходност, но много ниска от това, което можех да получа два месеца по-късно. В ретроспектива обаче могат само да се взимат поуки, а моята е, че понякога е по-здравословно просто да си седя на ръцете и да не правя нищо.

      Изтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *