Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 8 февруари 2022 г.

Финансова независимост и стопанско самозaдоволяване

Приемете следващите редове като забавно намигане между финансовата независимост, ранното пенсиониране (FIRE) и земеделските и фермерски хобита.

Заниманията с лично стопанство всъщност са една много сериозна, тежка и капризна работа. Ангажиментът към животните или земята се усеща различно, когато от него зависи нечия прехрана и оцеляване. 

Многократно е повтаряно също, че FIRE концепцията и идеологията не означаваа мързел. Тя означава свободата човек да се занимава с това, което обича и да направи така, че работата да има нужда от него, а не той от работата. 

С избухването на пандемията заетите с офис професии установиха, че могат да изпълняват задълженията си от вкъщи. Тенденцията за напускането на офисите съвпадна с тенденцията към увеличено търсене на обитаеми имоти в периферните на големите градове населени места. Тъй като този блог е български, в следващите редове ще бъдат разгледани българския опит и възможностите за стопанско самозадоволяване у нас и към днешна дата. 





Да започнем оттам, че няколко овошки, няколко корена домати и краставици и няколко кокошки не могат да изхранят само човек, камо ли семейство. Хоби фермерството не носи нетен положителен финансов резултат, но разтоварва и носи удовлетворение, което никак не е за подценяване.

Всъщност ако имате идея как на малка площ и с относително малко усилия може да се постигне нетна печалба от някаква стопанска дейност, моля, споделете я в коментар. Ще се радвам да я обсъдим и тя да стане достъпна за читателите. 

За това какви очаквания може да има човек от декар обработваема земя се допитах до Преслав Георгиев (туитър хендъл: @agrisage2U). Разбира се значителни разлики в добивите могат да се получат в следствие на много фактори като качество на почвата, поливане, специфика на сортовете, локални климатични условия и т.н. По думите му декар домати са 600 корена, от които могат да се очакват около 3 тона продукция. Сладък пипер на същата площ (1500 корена) би дал около 4 тона продукция. 

Ако обаче се построят оранжерии, добивът на домати може да нарасне до 18-19 тона годишно. Инвестицията в подобни съоръжения обаче не е пренебрежима, а отоплението в последствие също оскъпява продукцията. 

На случаен човек в хоум офис с подходящ за земеделие двор ще са му нужни екстра усилия и организация, за да се справи с производството. Работата е от разсъмване докъм 9:00 часа като ежедневната грижа е с поливането. Иначе има и други задачи като пръскане, култучене, прекопаване, подрязване на овошки, които не са с ежедневен характер. 

Преслав Георгиев допълва, че следващото предизвикателство е с реализирането на продукцията на пазара. Двата оснони варианта са предоставянето на стоката на търговци и разплащането 2-3 дена назад или продажбата ѝ на прекупвачи, като и двата начина крият капани. 

* * *

Дори и малкото лично стопанство да не донесе положителен нетен финансов резултат, оценката за успеха на подобен проект може да мине през съопоставка с цените на храната в магазините, от които човек си я набавя. Така например ако площта се раздели и засее с култури, които са обичайни за трапезата (различни плодове, зеленчуци, подправки) и са в известен излишък, така че да бъдат консервирани и за зимата, може да се направи груба калкулация колко е било спестено от сметката в супермаркета на месечна или годишна база. А както е известно, преследването на FIRE минава задължително през стриктен контрол над разходите и побирането им в предварително заложен бюджет. 

от блога: 15 дупки в джоба, от които изтичат пари





Дотук ставаше дума само за растениевъдство. Животновъдството е още по-капризно занимание и не изглежда подходящо за хора, които гледат на него като на хоби. 

Най-опитоменото животно - кокошката, снася по едно яйце на ден. Това означава, че курник с десетина кокошки би довел до излишък на яйца, който в идеалния случай да се конвертира в пари. Тук отново става дума за миниатюрен бизнес план, при който разходите за отглеждането да бъдат нетирани от продадената продукция, така че собствената консумация да излиза безплатна или с много по-ниска себестойност от тази в магазините. 

Отглеждането на по-големи животни пък вече напълно излиза от рамките на хоби фермерството и може да бъде част от FIRE концепцията само ако е изричен собствен избор. 




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *