Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 31 януари 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Януари 2022)

Много вълнуващ инвестиционен януари, с доста волатилност и щастливи обрати. Ако за годината се съди по нейното начало, то 2022 г. също ще бъде успешна и доходоносна. Това в кръга на шегата разбора се, защото пазарната обстановка е много динамична и зависи от десетки фактори, които могат да се променят в следващите месеци. 


* * *  Американски акции * * *
Доста сериозна волатилност се наблюдаваше през януари на щатските пазари. Някои компании с раздути оценки върнаха доста от печалбите, но такива рискови имена в моята селекцията така или иначе няма. Най-зле се представиха NextEra Energy и JP Morgan, чиято капитализация спадна с 10-ина процента през януари. Банката отчете по-добра печалба от очакваното, но и предупреди за влошаващи се перспективи в обозримото бъдеще. Други компании също отстъпиха от позициите си и този стълб в портфейла загуби за месец около 6% от нереализираната печалба, връщайки я на ниво от 20.94% във функционалната валута. Поскъпването на долара обаче обра част от този луфт в левовата калкулация. 

Дивидентният месец не беше интересен, като плащанията донесоха допълнителни 2.16% върху входящия паричен поток към портфейла. 

Покупките за месеца бяха както следва: на 11-и Union Pacific ($245.80 на акция), на 14-и NextEra Energy ($84.05) и Pfizer ($54.55). Покупката на електроенергийният оператор беше с грешен тайминг, но както не веднъж съм отбелязвал - нито мога, нито се стремя да хващам дъна. * * * P2P * * *
Заложената автоматична стратегия работи и основната тежест на кредитното портфолио се премести върху заеми, издадени от ЮК и финландски оригинатори. Пасивната доходност от лихви възлезе на допълнителни 1.19% към входящите потоци за януари. Проблемните кредити, които все още остават значителна сума от P2P портфейла, спадат изключително бавно. Затова и този тип инвестиция е оставена донякъде на самотек, въпреки че доходността в идеалния случай не е за пренебрегване. 

* * * БФБ * * *
Истинското шоу беше на БФБ. В унисон със западните пазари, българският също започна корекция. Доста от "любимците на публиката" отбелязаха спадове, в това число и притежаваните от мен Доверие Обединен Холдинг и Софарма Трейдинг. 

В първите дни на месеца имаше раздвижване около групата на Химимпорт. Използвах случая и на 10-и продадох позицията в Зърнени Храни при цена от 0.164 лв./дял, реализирайки положителна доходност. Същия ден осредних с малка сума химимпорт при цена от 0.968 лв. Не много умен ход, но крачка в посоката на това позицията също да бъде закрита в обозримото бъдеще при по-малка загуба. 

Останалите средства от успешната търговия със Зърнени храни отидоха за усредняване на Монбат (12.01, 6.000 лв/акция ) и Неохим (19.01, 22.80 лв./акция). 

Междувременно се разреши казусът с непреведените дивиденти от чуждестранните акции, листнати на БФБ (от блога: Дивидентите на BSE International вече се изплащат коректно, 4 янаури, 2022 г.). От там дойде много прилична сума, която разду с 20-ина процента входящите потоци към всички стълбове. 

На 24 допуснах още една малка неточност, която есествено ми струва загубена доходност. Затворих малка част от позицията в Доверие Обединен Холдинг именно, за да заключа печалби при падащия пазар. Продадох акции на цена от 9.30 лв. за брой, което също ми донесе реализирана доходност, но не толкова, колкото можеш да бъде само няколко дни по-късно.

Голямото шоу обаче дойде след отчета на Неохим. В четвъртък, 27 янаури, записах най-сериозния си еднодневен ръст за всички времена. Торовият завод завърши сесията с повишение цената на книжата си от 45%, а на следващия ден добави нови 10% към пазарната си капитализация. На 27-и осъществих предпоследната сделка за месеца - покупка на още книжа на Неохим при цена от 32.00 лв. Малко повече за бул кейса на завода има в блогпоста "Силният отчет на Неохим и някои други обстоятелства". 

На 28-и открих и позиция в Българска Фондова Борса АД при цена от 9.30 лв. на акция. Конюнктурата направи дружеството печелившо и аз очаквам доброто му представяне да продължи в обозримото бъдеще. Покупната цена на актива не е ниска, но компанията пасва на дивидентната стратегия на портфейла. 

В крайна сметка българският стълб в цялостното портфолио записа ръст за януари, при това значителен. Събитието заслужава отбелязване, защото обикновено балансираният портфейл от американски акции бие българския еквивалент по доходност, а и по предвидимост. 

От блога:
Инвестиционен портфейл (Декември 2021)
Инвестиционен портфейл (Ноември 2021)
Инвестиционен портфейл (Октомври 2021)Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

FIRE 2.0 - работа за забавление

Концепцията за FIRE - Financial Independence Retire Early, предвижда стремеж към финансова независимост, която да позволи човек да се откаже...

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *