Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 26 февруари 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Февруари 2022)

Най-късият месец на годината се оказа извънредно стресов за инвеститорите. Избухването на войната в Украйна доведе до значителна волатилност и до преоценка на рисковете на всички видове активи. Глобалната икономическа картина отново е радикално променена. Последиците от военната интервенция на Русия и насрещните икономически санкции от Европа и САЩ тепърва ще бъдат оценявани.

Моята лична стратегия не претърпя никакви промени. Не съм продал нито една акция от нито една от компаниите, които съм определил като перспективни инвестиции. Напротив, през февруари отново имах доста покупки, макар че таймингът беше безобразен. Общо взето може да се каже, че нямах вярно, но както обикновено гледам да не съм твърде самокритичен първо, защото и дори и най-опитните портфолио мениджъри правят грешки и второ, защото от стратегическа гледна точка всъщност няма нарушения. 

Ето цените, при които бяха направени покупките в хорнологичен ред, а в съответните рубрики ще се опитам и да ги защитя:


дата       компания            цена на акция
01.02.    АТ&T                     $24.15
08.02.    Exxon Mobil         $81.75
11.02.    Неохим                44.60 лв.
11.02.    Неохим                44.00 лв.
16.02     Неохим                44.40 лв
18.02.    VICI Properties    $27.89
24.02.    БФБ                       8.45 лв.




       

* * * P2P * * *
В последните дни на месеца ми направи впечатление, че една отдавна забравена, но все пак съществуваща автоматична стратегия за обиране на разпродажби на вторичния пазар се беше активирала. Друг инвеститор ми продаде кредит в Латвия на Sun Finance с 10% отстъпка, не в просрочие, шорт-търм, 7.5% годишна лихва. Изглежда, че има известен банк рън на изхода, но аз не възнамерявам да предприемам резки движения. 


Към момента протфолиото в Минтос е концентрирано с кредити от ЮК - може би най-надеждната юрисдикция в света от гледна точка на финансова регулация. 

Към края на февруари имам само един последен кредит от Лайм Заим (Русия). И да на бъде погасен няма да нарани портфейла. Ясно е, че в обозримото бъдеще няма да извършвам инвестиционна дейност свързана с Русия. 

Лошата новина е, че лъвският пай от кредити в дефолт (общо 47,38% от размера на портфейла) се падат около 50%. Нямам обосновани очаквания за погашения нито от страна на Finko (Sun Finance), нито от страна на AlexCredit. 

Карък. Колкото и смешно да звучи, това е фактическата ситуация с тази инвестиция, която слава Богу е с много по-малък размер от останлите стълбове. Случващото се с нея надхвърля всякакви обосновани предположения за риск. Избухването на война в третото десетилетие на 21 век е дефиниция на "черен лебед". 

Все пак за месеца доходността на обслужваните кредити увеличиха входящите парични потоци към всички стълбове с 1.57%. Колкото, толкова. 



* * * БФБ * * *
Във вторник, 22 февруари на Българската Фондова Борса започнаха по-масирани разпродажби, а в четвъртък борсата дори активира точка от правилника, който освобождава маркетмейкърите от поддържане на котировки. Погромът беше според очакванията - голям. В един идеален свят парите, които бяха похарчени за покупки в ранните дни на месеца, трябваше да бъдат инвестирани в края, когато цените бяха с огромни отстъпки. 

Единствената покупка по време на спадовете беше на БФБ. И въпреки че усредних надолу позицията си, дори и тази покупка не беше ОК като тайминг, защото изпуснах аномалията от 18 февруари, когато голям пакет мина на цена от 7.10 лв. Неофициалната версия е, че става дума за грешка на брокер на ОББ, а още по-неофициалната е, че просто на толкова си е бил договорена сделката, която бе сключена на много под пазарните цени. 

Заслужава отблеязване, че отново имам проблем с дивидентите от чужди компании. През февруари в търговската ми платформа в Елана нямаше входящи парични потоци освен мой депозит. В същото време JPMorgan изплати дивидент (получих си го за акциите в Револют), който все още се очаква да бъде кредитиран по сметката ми. Пак ще се караме...

от архива: Дивидентите на BSE International вече се изплащат коректно 
(б.а. но пак не съвсем)


С допълнителните покупки на Неохим експозицията ми към това дружество започва да ми носи лек дискомфорт. С ясното съзнание съм, че мога да понеса сериозни поражения на портфейла. Видях с очите си огромните счетоводни загуби в кризисните дни, но успях да се справя с емоциите и да не продам нищо. Това всъщност може би е хубавото за месеца. 







* * * Американски акции * * *
Както българските, така и американските акции бяха купени в неподходящи моменти. Дяловете можеше да бъдат придобити много по-евтино, но нямаше как да прогнозирам и да съм сигурен, че ще има война. 

Позицията в Exxon Mobil разширявам заради бизнес перспективите без война. Противно на логиката петролът поскъпва в топлите месеци в северното полукълбо, а и отпадането на ковид мерките са още един фактор, който би следвало да стимулира пътуванията, завръщането по офисите и т.н. В новата реалност съм още по-бичи настроен за цената на петрола, съответно и за резултатите на компанията.

През февруари бяха обявени доста увеличения на дивидентите. Дивидентът на АТ&T очаквано беше орязан от $2.08 на $1.11. Така срещу средната цена на позицията ми дивидентната  доходност се явява 3.67% не е толкова зле, но това е единствената компания, за която може би греша, като я държа.

Другите увеличения в моя портфейл бяха на NextEra Energy (10.29% увеличение до $1.70, 2.21% yield on cost) и Cisco Systems (2.70% увеличение до $1.52, 4.18% yield on cost). 

Дивиденти получих от JPM, T и APPL. Те възлязоха на 5.35% от входящия паричен поток към всички стълбове за месеца. 



Заключителни думи
Плановете ми в следващите месеци е да увелича моя собствен депозит, който да бъде насочен основно към американското портфолио. Покупките, както е било и преди, няма да го надвишават, тоест позицията на свободния кеш би трябвало леко да расте с времето с акумулирането на дивидентите. При резки спадове горното правило отпада. Така ще мога да участвам с покупки в мигове на голяма волатилност, когато спекуланити и "слаби ръце" изпускат на пазара активи, които иначе са производителни и няма основание да бъдат съществено преоценявани надолу. 

Логично, големите стълбове бележат отстъпление от върховете през декември. 

Нереалзираната доходност при американските акции е 22.40%, при българските - 7.59%. Дори такива съществени спадове не ме "потапят под водата", което е добра новина и говори, че протфолиото е добре балансирано, активите не са спекулативни и държането им ми позволява да спя нощем.


от блога:
Инвестиционно портфолио (Януари 2022)
Инвестиционно портфолио (Декември 2021)
Инвестиционно портфолио (Ноември 2021)

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *