Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 17 февруари 2022 г.

Правилото 50/30/20

Натъквали ли сте се на "Правилото 50/30/20"? Това е стратегия за лично бюджетиране, която има пряка връзка с концепцията за финансова независимост и ранно пенсиониране (FIRE).

Както наименованието подсказва, това са съотношенията между двете разходните групи и спестяванията. За екзистенциални нужди следва да отиват до 50% от месечния доход, за желания  до 30% и поне 20% трябва да бъдат заделяни за спестявания и инвестиции. 

Някои източници сочат противоречивата личност на сенатор Елизабет Уорън като автор на това правило, но то датира много преди издаването на съвместната ѝ книга с дъщеря ѝ ("All Your Worth: The Ultimate Lifetime Money Plan").

В разходната група на нуждите влизат храна, режийни, облекло (но не луксозни стоки и аксесоари), транспорт и евентуално подслон (в случай на наемане, защото покриването на ипотеката и останалите дългове се числи по-скоро към спестяването). В другата група са разходите за барове и ресоранти, кино, книги, театри, подаръци, стоки на лукса и т.н. Третата част  двайсетте процента спестявани и инвестиции, са ясни. 




Постигането и изпълнението на реалистичен бюджет е от ключово значение за бизнеса. Следователно същото би трябвало да е валидно и за домакинствата, въпреки че мнозина подценяват финансовото планиране.

Ако някоя разходна група започне да излиза от квотата си, може би е време за смяна на заниманието с по-доходоносно такова или добавянето на страничен доход. Това не винаги е възможно, разбира се, и тогава се налага или орязване на разходите, или съкращаване на 20%-овия стълб на спестяванията. Последното обаче е пътека към колелото на морското свинче, известно в англоезичния свят като "rat race".













Правилото 50-30-20 е само един от начините за затягането на финансовата дисциплина и формирането на периодичен бюджет, на базата на който да бъдат заложени финансовите цели. Няма как да бъде постигнат FIRE (ако изключим наследството и печалбата от тотото) без спестяванията да бъдат значителен процент от месечния доход. 

В идеалния свят парите трябва да работят за човека, а не човекът да работи за пари. Пътят към този идеален свят минава през висока финансова култура и голяма норма на спестявания. Щом четете тези редове, много е вероятно вече да го знаете. Следващата стъпка и следващото голямо предизвикателство е да управлявате успешно вашите спестявания. Защото кръговратът на богатството има същата диаграма като "бачкаторското колело", но някак изглежда по-добре и носи по-хубави усещания. 






Още от блога:

Финансова независимост и стопанско самозадоволяване
FIRE и инфлация
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *