Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 30 ноември 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Ноември 2021)

Нoември трябваше да бъде и беше спокоен търговски месец. След значителните промени през октомври, в този период стълбовете трябваше просто да работят за каузата. Пазарите също бяха относително спокойни с малка корекция около възникването на новия ковид щам "Омикрон".

Доларът поскъпна срещу еврото и деноминираните в щатска валута инвестиции добиха допълнителна нереализирана доходност в частта "валутни разлики". 

На БФБ в сегмента BSE International имаше сделки само с книжа на Майкрософт от четирите ми позиции. Понеже изчислявам доходността си на база цената от последната сделка със съответния инструмент, тя е очевидно не е пресметната прецизно. Около въпросния сегемент изникват няколко въпроса, на които частичен отговор получих от самата борса. Остатъкът от отоговра ще получа през декември, когато ще споделя опита с изплащането на дивидентите от чуждите компании.

Дивиденти и Spin off на чуждите акции на БФБ, 27 ноември 2021 г.

И така, какво се случи през ноември по съответните стълбове?




* * * P2P * * *
Тук има новини и те са две. Едната е, че Минтос най-накрая отписа задълженията към мен на един от оригинаторите, в случая E-Cash от Украйна. По този начин доходността за месеца мина на отрицателна територия, тъй като дължимата сума беше по-голяма от събраните лихви за ноември. 

Втората новина е, че поднових депозитите в платформата. Както съм споделял и преди, смятам, че тя работи сравнително добре. Спадането на средните лихви по кредитите всъщност е положителен сигнал, че свободният кеш в Минтос надвищава предлагането на кредити от страна на оригинаторите. Така цената на кредита става по-достъпна за всички по веригата, изяждайки малък процент от доходността на инвеститорите за сметка може би на по-добри условия за кредитополучателите. Доверието в бързите и лични кредити, търгувани чрез P2P платформи, обаче изглежда се завърна напълно, защото подобни лихвени нива пазарът е виждал последно зимата на 2019 срещу 2020 г. 

След множеството тегления през 2020 г. и 2021 г. доходността ми "на хартия" от тази инвестиция спрямо вложения от мен кеш е 63%, но като се има предвид, че имам голяма висяща сума, може да се твърди, че към момента реалистично е да се твърди, че съм "нула на нула". 

Както търся отговори от БФБ, така имам да потърся такива и от Минтос в следващите месеци. 



* * * Американски акции * * *
Щатското портфолио, управлявано през Револют, продължава да расте и да ме радва. За ноември подборката ми от акции добави още 1% доходност до общо 24.38% от създаването на инвестиционния стълб. 

Пасивният доход (събрани дивиденти от AT&T, JP Morgan и Apple) възлезе на 4.11% от всички входящи парични потоци към трите стълба. Освен, че депозирах сума от трудовите си доходи, към края на месеца направих така, че над 5% от портфейла да бъде в кеш (фиг.1). 

Две покупки направих през ноември. На 8-и купих акции на VICI Properties (VICI) на цена от $29.48, а на 18-и след излизането на отчета на CISCO Systems и резкият спад добавих книжа там при цена от $51.74 (тази сделка я обявих и в реално време в Туитър).



Фиг. 1. Структура на портфейла в Револют към 30 ноември 2021 г.



* * * БФБ * * *
Тук цифровото изражение на доходността отново е нерелевантна заради значителните движения на кеш напоследък. Срещу всеки вложен от мен лев в сметката ми за търговия на БФБ съм получил 6.69 стотинки доходност, т.е. доходността ми грубо посреща инфлацията. Нищо впечатляващо, но поне не съм на загуба. Освен че кешовите постъпления объркват сметките, същото се отнася и за текущите оценки на чуждите акции, които добавих в портфейла си. Следващият месец ще бъде по-интересен в частта с доходността, защото ще очаквам първите дивиденти. 

Иначе за периода направих две покупки. Добавих акции на Неохим на цена от 26,40 лв./бр. и Монбат (5.85 лв./бр.). Не бих ги определил като блестящи сделки, но отговарят на дългосрочната ми стратегия. 


От блога:
Инвестиционен портфейл Октомври 2021




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *