Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 4 януари 2022 г.

Дивидентите на BSE International вече се изплащат коректно

Още първия работен ден на 2022 г. носи добра новина за инвеститорите в чуждестранни компании, които са избрали да използват сегмента International на БФБ. 

С радост споделям, че публикацията отпреди няколко дни относно неразплатените за декември дивиденти, е вече неактуална. Причината е, че дължимите суми вече са кредитирани по сметката в инвестиционния посредник. Забавянето може да бъде отнесено в графа "простимо", тъй като от датите на изплащане на дивидентите до ден днешен имаше около 10 разкъсани от празниците работни дни. 



Конкретната причина за забавянето към момента на писането на тази публикация не ми е известна, тъй като нямам отговори на имейлите към Централния Депозитар и инвестиционния посредник, но тя не е и моя работа, ако дивидентите се изплащат коректно и в разумни срокове. 

Мога да потвърдя, че удържаният данък дивидент е 30%. За Exxon Mobil (XTRA:XONA) ми е начислен дивидент от 0.54 евро на акция (0.76 евро деклариран), за Johnson & Johnson (XTRA:JNJ) - 0.65 евро/акция (0.94 евро деклариран) и за Microsoft (XTRA:MSF) - 0.38 евро на акция (0.55 евро деклариран). 

Към текущите пазарни цени на изброените финансови инструменти годишната дивидентна доходност в евро е както следва на фиг. 1: 



Фиг. 1. Дивидентна доходност на три компании, листнати на BSE International. Показаните суми са в евро и съотвестват на актуалните цени на акциите и съответнтие обявени годишни дивиденти към момента на писане. 

Дори при по-високия данък дивидент спрямо някои от предлагащите услуги в България платформи (International Brokers, Revolut), има причини да се инвестира в чужди компании през БФБ. 

Най-напред е възможността да се управлява хибридно портфолио от български и чужди компании през една платформа (предоставена например от Елана, Карол или друг български инвестиционен посредник). Наличието на маркетмейкър и незабавна ликвидност може да помогне на индивидуалните инвеститори да съхраняват неинвестиран в български компании кеш в платформите, вместо да правят изходящи преводи или да задържат свободни средства, които да не носят доходност. 

Част от чуждите компании, листнати на BSE International, изплащат дивиденти на тримесечие. За сравнение обичайната практика на българските компании е да изплащат дивиденти веднъж годишно, ако изобщо изплащат. В последните години имаше и редки изключения с т.нар. извънредни дивиденти, но както и самото име подсказва, те не се консистентни. Селекция от чужди акции с четири дивидента би донесла на хибридния портфейл по-равномерни парични потоци през цялата година. 

Друга привилегия е възможността за жив контакт с обслужващия посредник. Не че водещите глобални платформи не предлагат съдействие на клиентите си, но с българските посредници контакт може да се осъществи както по имейл или чат, така и по телефон или на живо. Това може би не е кой знае какъв бонус, който да оправдае по-големия данък върху дивидентите, но е част от набора причини, поради които BSE International да бъде избран. 

Накрая, но не последно място е и една субективна причина. Тя е възможността с минимум транзакционни движения и разходи доходността от чуждестранните акции да бъде трансферирана към българската икономика. Инвестирането на пръв поглед изглежда като егоистичен процес, чиято цел е максимизирането на доходността. Това е така, но не рядко при взимането на инвестиционни решения играят фактори като лични морални съображения, житейски концепции, вярвания и стремежи за устойчиво развитие. Например немалко индивидуални инвеститори, а и големи фондове, избягват придобиването на компании, производители на тютюневи изделия и алкохол, хазартни оператори, дори петролни и минни компании. Моята лична визия в този смисъл е да подпомогна чрез моите инвестиции българската икономика. Капиталовият ни пазар и участництие в него имат своите слабости, но това не означава, че трябва да се губи надежда и оптимизъм, че заедно можем да напредваме и да се развиваме. 

Бъдещето
Следващата стъпка пред BSE International следва да бъде оптимизацията на данъчното третиране. Връзките с чуждите депозитари е по-дълъг и сложен процес, но и той е сред известните приоритети на борсата. Неприоритетен, но задаващ се проблем, са предстоящите отцепвания при две от големите листнати на БФБ компании (AT&T и Johnson & Johnson). 

Ако денят се познава по сутринта, то 2022 г. ще бъде много успешна за Българската Фондова Борса и сегмента BSE International. 






Заб.: Горните редове не са препоръка за взимането на инвестиционно решение. Имайте предвид, че капиталовите пазари са динамични. Както е видно от тази публикация, предишни статии могат да станат неактуални сравнително бързо. Винаги правете собствено щателно проучване на фактите и обстоятелствата, преди да пристъпите към реализирането на инвестиционни намерения. 


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *