Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 2 март 2020 г.

Инвестирането на БФБ поскъпва

От днес, 2 март, един от големите инвестиционни посредници - Елана Трейдинг, въвежда изменение в тарифите си. Промените, които касаят търговията на Българската Фондова Борса са две:

  • Попечителство и съхранение на ценни книжа се променя от 0,05% на 0,1% годишно върху стойността на ценните книжа;

  • Попечителство върху парични средства на клиенти в депозитарна институция се променя от 0,25% на 0,50% годишно върху стойността на паричните средства;

100% е ефективното "поскъпване" на обслужването на портфейл на БФБ при новите тарифи. С примерен портфейл от акции на стойност 10,000 лв. в края на годината клиентът дължи 10 лв. За да може да покрие този разход, той трябва да държи 10.06 лв. под формата на кеш, върху който ще дължи други 0.05 лв. такса попечителство на парични средства. Минималната комисиона при сделки остава 3 лв. (пълната тарифа на Елана Трейдинг).

За сравнение в Карол засега задържат миналната комисионна от 2.50 лв, както и процентът такса за попечителство на ценни книжа и свобдни парични средства, съответно 0,05% и 0,25%. В този инвестиционен посредник обаче има и такса от 1.20 лв. на календарно тримесечие за сметки, чрез които са извършени под три сделки за съответния срок. Дългосрочен инвеститор, който не търгува активно, ще дължи 4,80 лв. на година, както и останалите такси. За примерен портфейл от 10,000 лв. трябва да бъдат провизирани 9.83 лв. за периодични такси. (пълната тарифа на Карол),

От една страна разходите за подържане на индивидуален портфейл не са космически, но от друга не личат особени стимули да бъдат привлечени свободните средства на българските спестители. Така се влиза в една спирала, в която местните ритейл клинети, имайки достъп до безплатна търговия на външните пазари (виж статията за безплатната търговия в Револют), лишават местната борса от свободен кеш.Съответно и БФБ става безинтересна за компаниите, които трудно набират финансиране чрез капиталовия пазар. Всичко това води до по-малко клиенти, по-малко сделки и по-високи такси за обслужване на клиентските сметки.

Отделно основен постулат на FIRE (Finacial Independece / Retire Early) е оптимизацията на разходите. При ниската очаквана възвръщаемост на българските ценни книжа търговията на местния пазар става още по-непривлекателна, ако инвестирането се оказва по-скъпо. отколкото това на чуждите борси.

*  *  *

Други кратки новини на БФБ:

  • "Илевън Кепитъл" ще се опита да набере до 4 млн. лв. чрез публично предлагане, обслужвано от "Карол". Началният срок за подаване на заявки е 4 март. Повече за предлагането има в сайта на посредника.

  • Акциите на "Доверие Обединен Холдинг" (5DOV / DOVHL) достигнаха връх от 7.15 лв сутринта на 2 март, след което отстъпи с няколко процента назад. Движението по позицията е свързано с първия публикуван отчет на дружеството, в което са включени активите на наскоро придобитата молдовска банка. Рядкосрещаната волатилност създаде още по-рядко срещана възможност за краткосрочни и спекулативни сделки.

  • Книжата на "Първа Инвестиционна Банка" поевтиняха до 52-седмично дъно на 28 февруари до  2.52 лв. Сривът съвпадна с истерията покрай Коронавирус, но първопричината е отложеното от Комисията по финансов надзор увеличение на капитала. КФН отхвърли проспекта, с който банката щеше да търси от пазара около 200 млн. лева за изграждане на капиталов буфер според препоръките на Европейската Централна Банка и резултатите от последните стрестестове.

  • В същото време КФН одобри проспекта на "Алтерко" за увеличение на капитала на дружеството. Компанията ще търси поне 3 млн. лева от БФБ. От проспекта става ясно, че предлагането ще започне на или около 17 март. 



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *