Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 6 март 2021 г.

Впечатляващият дебют на Биодит и динамика на БФБ

Биодит
На рядко срещано родео станаха свители участниците на БФБ на борсовия дебют на Биодит. 4 март беше датата, на която започна търговията с най-новото технологично попълнение на родния капиталов пазар. Книжата поскъпнаха за една сесия с 84% до 1.84 лв. спрямо цената на първичното предлагане от 1.00 лв. за дял. 

Това е първата компания на пазара BEAM на БФБ, който е създаден за капитализирането на по-малки развиващи се фирми при облекчени условия. Набраният от борсата ресурс Биодит ще се използва за продажби и маркетинг активности с цел масово навлизане на пазара в страната ни. Компанията се представя като високотехнологична, специализирана в разработката и производството на иновативни системи за сигурност и идентификация, базирани на биометрични данни. 

На 5 април цената на актива спадна до 1.47 лв., което представляваше корекция от 20.11% спрямо предходната сесия. На този етап дори и коригираната котировка е трудно да се оправдае с фундамент. Приходите на компанията за 2019 г. са 260 хил. лв. при 380 хил. година по-рано. Загубата нараства с 10 хил. лв. до 577 хил. лв. До септември 2020 г. приходите са 124 хил. лв., а загубата - 127 хил. лв. (фиг. 1 и 2)



фиг. 1. Финансови данни към септември 2020 г. Източник: biodit.com, Документ за допускане на емисия акции на пазар BEAM, стр. 79.


фиг. 2. Финансов резултат на емитента, стр. 80.


Важно е да се отбележи, че силният ръст в първия ден се дължеше и на условията по предлагането, организирано от инвестиционния посредник "Карол". Първичното записване се проведе при регламент "най-бързия печели", като неудовлетворени останаха поръчки за 2,6 млн. лв. при набран капитал от 1 млн. лева. 


Технологичният сектор на БФБ
Листването на още една тек-компания в лицето на Биодит е добре дошло за българския капиталов пазар, който освен всичките си недъзи изпитва и глад за интересни и перспективни активи. Започва да се оформя нещо като малък технологичен сектор, в който фирмите имат много различно представяне. Така например Сирма в момента се търгува под емисионната си цена (0.525 лв./дял към 05.03.21 г.), но е част от индекса SOFIX, тъй като има висока капитализация, достатчъен брой акционери и нужната ликвидност. 

Представянето на Алтерко е на другия полюс със значителен ръст на цената на акцията през последната една година (169.12%) до 9.125 лв. В последните си финансови отчети компанията показа добри резултати и покачаващи се приходи от продажби и печалби, а освен това събра и критичната маса акционери (750), за да покрие един от критериите за влизане в основния индекс на БФБ. Част от критичната маса обаче беше постигната чрез раздаване на акции на служители. Това е широко разпространена практика на Запад за стимулиране и повишаване ангажираността на персонала, но у нас на нея се гледа с подозрението, че е мотивирана само от амбицията за покриване на SOFIX критерия.

Такива са обвиненията към Телелинк Бизнес Сървисис - още една технологична компания, която набра множество акционери с по един-два дяла собственост. Инвестиционната общност реагира с бурно негодувание към този трик, подклаждано и от специални медийни публикации по въпроса. По този начин се оформи негативен сентимент, въпреки че дружеството също като Алтерко показва много силни финансови резултати. Приходите от продажби за 2020 г. бележат ръст от 23% до 135,5 млн. лв спрямо 110,4 млн. за предходната година (фиг. 3). В същото време EBTDA скача с 47%, а отчетената нетна печалба след облагане с данъци за 2020 г. е 12,6 млн. при 8,2 млн. за предходната година. 



фиг. 3. Финансови резултати на Телелинк Бизнес Сървисис, източник: tbs.tech, Пояснителни бележки, стр. 17


Цената на акциите на ТБС още нямат пълна борсова година след дебюта си, но спрямо IPO-то капитализацията на компанията е нарастнала със 110,53% от 7.60 лв на 16.00 лв. И там, както и при Биодит търсенето на дялове сериозно надвишаваше предлагането. 

Както беше споменато обаче търговията при ритейла зависи до голяма степен от настроенията в социалните мрежи и форумите. Това не е български феномен (справка - Reddit), но е недостатък, който може да бъде експлоатиран.

Друга черта на родния пазар е липсата на доверие. Търговията с дялове на Сирма несъмнено е донесла загуби на индивидуални участници, които ако не са отблъснати напълно от пазара, то гледат с голямо подозрение на новите предложения. 


Моментум на БФБ
Напомняйки за слабостите на българския капиталов пазар, не може да не се отбележи и загубата на януарската инерция. Ръстовете от първите сесии след Нова година бяха задушени през февруари, когато SOFIX се закова на 500 пункта и започна движение в рейндж. "Навиването" във форумите и социалните мрежи се оказа крайно недостатъчно за преодоляването на съпротивата, като срещу ентусиазма натежа пасивността на институционалните участници и спадовете при няколко компонента като Софарма, Химимпорт, Трейс Груп холд и... Сирма. Няма свежи капитали, които да влизат на борсата през ETF-а на SOFIX, търговията с късия еквивалент също е пренебрежима, повечето годишни отчети още не са публикувани (ТБС дава добър пример в това отношение), дивидентите са далеч и съответно отново няма много занимания за спекулантите и индивидуалните инвеститори, които търгуват по-интензивно на БФБ.

Опитът показва, че разместването на основния индекс също вече не може само по себе си да генерира моментум на БФБ, защото влизащите и излизащите компании вече са изтъргувани от колективните инвестиционни схеми, които следят SOFIX. Част от губещите компоненти на индекса губят именно, защото и фондовете "фронт-рънват" предстоящите промени. 

В същото време, ако бъдат извадени блоковите сделки с неликвидни компании, оборотът на БФБ няма да изглежда особено впечатляващо. Надеждата е, че новите попълнения в лицето на тек сектора ще успят да привлекат част от заспалия капитал в България и същевременно няма да разочароват с лошо корпоративно управление новите инвеститори. 

Краткосрочните цели обаче са пробив на 500 пункта SOFIX, добри отчети за 2020 г. и насоки за предстоящите дивиденти. Не е за пренебрегване и факта, че предстоят парламентарни избори, изходът от които има немалко влияние върху капиталовия пазар. 



Заб.: Настоящият текст е с информативна цел и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Към момента на писане не притежавам акции в изброените технологични компании. Източниците на финансови данни са посочени, но собственото проучване е силно препоръчително преди покупко-продажбата на ценни книжа. 
Share:

2 коментара:

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *