Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 1 октомври 2020 г.

10 прости начина да избегнете загуби от P2P инвестиции

Настоящите 10 прости начина за избягване на загуби от P2P инвестиции не са нито някакво особено тайнство, нито някакъв сложен модел за хеджиране с деривати или комплексен финансов инженеринг. Не, те са широко разпространени, често повтаряни и по своята същност представляват здрават разум, незаслепен от алчност и рисков апетит.

Можете да ги прочете на английски (ExploreP2P - P2P investing can be risky. Here’s 10 simple ways to avoid losses) или на български в следващите редове.




1. Уверете се, че не сте "глупавите пари".
Щом има умни пари, би трябвало да има и глупави пари, нали? Уверете се, че не инвестирате в кредити, за чиито реципиенти нямате информация относно техния баланс, капиталова структура и способност за превръщане на активите в печалба. Твърде много инвеститори купуват кредити на базата на красиви сайтове и проекти, съществуващи само във Фотошоп. Не забравяйте Куетцал - платформата, която успя да набере финансиране за мнима петролна компания в размер на 850,000 евро, която няма нито активи, нито приходи. 

(от блога - P2P трусове - какво се случва в сектора, 24.01.20 г.)

2. Помислете за локацията
Някои региони и юрисдикции са екстремно рискови. Регулаторините рамки в Обединеното Кралство, Германия и Франция са много по-стриктни,. Ето защо по-ниската доходност по кредитите издадени в тези държави изглежда относително по-нискорискова. Обратното - Косово, Филипините, бившият съветски блок, ЛАТАМ - това са все държави и региони, където може да бъде намерена по-висока доходност срещу по-висок риск.

3. Разглеждайте обещанията за обратно изкупуване като червен флаг, а не бонус
Много инвеститори разчитат твърде много на обещанията за обратно изкупуване (buyback guarantee). Имайте предвид, че в сектора на банковото кредитиране лошите кредити се продават в най-добрия случай на около 20% от главницата. Защо тогава мислите, че някакви крехки фирми или оригинатори ще изкупяват вашите заеми в дефолт срещу 95% или 100% от главницата?

4. Няма награда за първия
Всеки месец, ако не всеки ден, на пазара се появяват нови P2P платформи, които обещават и щедри бонуси за регистрация, първа инвестиция и мрежов маркетинг (реферален бонус). Тези сайтове имат съвсем малко свободни заеми и по няколко служителя. Бихте ли инвестирали в току-що регистрирана компания от двама души? Ако имате реална чувствителност към риска, не би трябвало. Това са съвсем друг тип инвестиции, от които се очакват четирицифени доходности. Не очаквате такива от кредити, нали?

5. Запитайте се има ли логика в кредита
Винаги стъпвайте в обувките на кредитополучателя. Отнема окло 12-18 месеца за реализацията на един проект в сектора на недвижимите имоти. Ако падежът е след 9 месеца, това е червен флаг. Повечето предприемачи работят с "изпилен" марж и 20% лихва по кредита също е лош сигнал. Погледнете на заема от перспективата на търсещия и помислете колко вероятно е той да се справи с погасяването му в срок и според установените условия. 

6. Очаквайте лоши кредити и поставяйте под съмнение съвършеността
Дефолтите се случват, те са нещо нормално. Удължаването на кредит след падеж - също. Съдебното преследване на длъжници - също. Това, което не е нормално, е P2P платформа без нито един кредит в дефолт. Не подминавайте сайтове, които водят отчетност и разкриват лошите си кредити. Това са сайтове, които е по-малко вероятно да излъжат инвеститорите. 



7. Бъдете по-скептични и реалистични
Има сайтове, които напълно отказват информация за оригинаторите на заемите. Това явление може да е по силата на договор или някаква особено локална регулация, но не е практика в индустрията. Колкото повече "конфиденциална" информация крие една платформа, толкова по-скептични и недоверчиви следва да бъдете. Не забравяйте, че тези платформи искат парите ви и срещу тях вие имате право да получите продукт или услуга и информация за продукта или услугата. 

8. Направете ваш собствен анализ
Дори в България има инвестиционна блогосфера, а англоезичните източници са практически неограничени. Има огромен информационен шум и в социалните мрежи. Вероятно част от публикациите промотират P2P платформи, които предлагат афилиейт маркетинг. Има риск да се натъкнете на информация, предоставена от хора, които нямат нищо общо с инвестирането и финансите. Не следвайте сляпо ничии препоръки онлайн (включително и на този блог) без да направите щателно проучване в повече от един източник. Все пак става дума за вашите пари. 

9. Диверсифицирайте
Не са малко хората, които са видели спестяванията им да потъват в измамни схеми като Енвестио и Куетцал. Колкото по-широко диверсифицирате както по отношение на платформите, така и по отношение на кредитите, толкова по-нисък е риска от твърде големи инстантни загуби. Разумне е P2P инвестициите да представяват някаква част от едно по-широко портфолио, съдържащо и други инструменти (в блога давам пример с моя инвестиционен портфейл). P2P индустрията предлага нелоша широчина на риск/доходност съотношението, както и възможност за вложения в активи, които нямат пряка корелация с акциите и капиталовите пазари. 

10. Наблюдавайте мениджмънта
Колко работят за платформата? Има ли прозрачност? Каква е репутацията ѝ? Успехът на даден кредитен пазар е плод на добрата работа на мениджмънта и персонала. Важно ви е да имате връзка с информациоенн център, нали? Както във всеки друг бранш, така и в P2P инвестирането оцеляват най-силните и способните. 



Това са 10 прости начина за избягване на загуби от P2P инвестиции. Не забравяйте значението на думата риск и бъдете готови и за негативни сценарии. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *