Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 29 февруари 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Февруари 2020)

Трудни времена настъпиха на капиталовите пазари през февруари. Истерията около Коронавирус "зарази" борсите, които в последните дни на месеца се оцветиха във винено червено. Масирани разпродажби се наблюдаваха и в Европа, и в САЩ, както и разбира се на азиатските пазари, където вирусът COVID-19 създава най-сериозни опасения. В България индексите поеха надолу при обеми, които също могат да бъдат наречени значителни като имаме предвид обичайната летаргия на нашата борса.

На този фон P2P инвестициите се оказаха единствените, които продължиха "да работят" съгласно позитивните сценарии. Динамичната икономическа обстановка изисква и гъвкави решения, мисловният процес за които ще изложа съвсем накратко в следващите редове.

* * * Чужди пазари * * *
Портфолиото на американския пазар завърши месеца с нетна настояща стойност възлизаща на -13.83%. По план трябваше да увелича позицията си в CISCO Systems и така и направих. Спадът в цената на акциите на компанията ще ми позволи да допълвам на по-ниски нива, като така ще постигна т.нар. Dollar Cost Averaging (DCA) без да се опитвам да хващам дъна и върхове. Освен това основен принцип на дивидентното инвестиране, към което се стремя, е да поддържам стабилен входящ паричен поток всеки месец. Това също се случи и дивидентите от АТ&T формираха 0,52% от целия входящ поток във всички инвестиционни стълбове (САЩ, България и P2P). Нищожен резултат, който обаче формира ръст в този показател за четвърти пореден месец.

Като споменах усредняването, скоро в блога ще се появи статия по темата, в която ще става дума за проблемите пред Dollar Cost Averaging.

* * * БФБ * * *
Провалени публични предлагания, разпородажби, спадащи индекси въпреки записванията в ETF-а върху SOFIX и нервността на пазара, привнесена от червената вълна извън страната. Към това се добавя и скандалът с НСИ и надценения ръст на БВП на България за 2019 г. Лоши новини, песимистичен сентимент и месец извън дивидентния сезон. Българските акции са без принос в паричните потоци през февруари. Това е всичко, което си струва да се отбележи за БФБ през месеца.


* * * P2P * * *
След като миналия месец направих теглене от Минтос, през този алокирах почти всички спестени и заделени за инвестиране пари от трудовите ми доходи в P2P кредити. Представянето на платформата остава много силно, анонсирани бяха нови оригинатори и нови локации от качените на пазара групи. Една от тях - Finko, проведе кешбек кампания, от която отново се възползвах максимално, имайки предвид, че продължавам с ръчния избор на кредити.

Вътрешната норма на възвръщаемост на 29 февруари бе закована на 10.85% - най-високото ниво от създаването на портфейла. С половин процент спадат необслужваните кредити до 24.59%. Приходите от Минтос носят 14.32% от цялостния паричния поток за февруари.

Към този момент P2P инвестициите се представят като "златната кокошка" измежду трите стълба и не виждам причина да спирам да ги толерирам и експлоатирам. Единственото, което ме смущава при тях, е много високите лихви към момента. Годишна доходност от 16 - 16,5% върху бързите кредити ми се вижда такава, която излага на риск самите оригинатори. Високите лихви ме плашат повече от ниските и заради повишения риск от това кредитополучателите да не се справят с покриването на задълженията си. Въпреки това намирам P2P инвестициите за тези с най-висока очаквана възвръщаемост към момента.

Тук е моментът да спомена, че ако нямате регистрация в Минтос (единствената платформа, която ползвам), а искате да имате такава, можете да стартирате с бонус, ако се регистрирате чрез моя реферален линк. Подробности можете да откриете в постинга за Минтос бонуса.

 ----
Важно!

Влошената инвестиционна среда и спадовете на капиталовите пазари изправят инвеститорите и спестителите пред по-необичайни предизвикателства, включително и ментален стрес. Не пренебрегвайте съветите да инвестирате само суми, които при евентуални значителни загуби няма да нарушат драстично Вашия стандарт на живот и този на Вашите близки. Горното е единственият съвет, който си позволявам да дам. Нищо написано в блога не представлява съвет за инвестиционно решение, включително настоящата статия. Аз не съм лицензиран финансов консултант, а единствено споделям моите лични стъпки по пътя към финансовата свобода и ранното пенсиониране (FIRE).



Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *