Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 10 март 2020 г.

Черният понеделник - Пазарен обзор на 9 март 2020 г.

Не е обичайно за блога, няма да бъде и занапред, но днес реших да споделя разсъжденията си върху най-големия еднодневен срив на световните борси от 2008 г. насам. Подобни дни са рядкост, но имат решаващо значение при изграждането на капитал за финансова независимост. Ще споделя и каква рискова сделка направих, но всичко това в следващите редове.

Черният понеделник - причините
В последните седмици пазарите се клатушкаха в рейндж в очакване на повече яснота за това какво ще бъде влиянието на коронавируса върху глобалната икономика. Федералният резерв на САЩ понижи извънредно основния лихвен процент, което временно подкрепи цените на акциите. В неделя, 8 март, друго събитие разтърси финансовия свят много повече и това беше провала на преговорите на ОПЕК+ за цената на петрола. Започването на петролна война между Саудитска Арабия и Русия потопи цената на суровината още в неделя там, където пазарите бяха отворени. Истинската "кървава баня" обаче бе оставена за понеделник, когато първо европейските, а после и щатските индекси се оцветиха във винено червено.

Цифрите накратко:
DAX (Германия):  -7,94%
FTSE 500 (Великобритания):  -7.69%
CAC 40 (Франция):  -8.39%

SOFIX:  -10,25%
BG40:  -8.55%

S&P 500:  -7,58%
Dow Jones Industrial Average  -7,79%
NASDAQ:  -7,29%

Какво ще правя с американските акции в портфейла?
След Черния понеделник портфейлът в Револют свети на -20,62%. За съжаление имам една по-изразено проблематична позиция и тя е Exxon Mobil. По-ниските цени на петрола означават по-ниски печалби за добивните компании. Тримесечният дивидент на мастодонта от Ървинг, Тексас трябва да бъде платен този месец и доходността върху моята средна цена на придобиване (Yield on cost) ще бъде 0,58% за периода (или 2.32% годишно). Тъй като Ексон Мобил обаче е дивидентен аристократ, надявам се да не намалява плащанията към инвеститорите дори и петролната война да се окаже по-продължителна.

Ниските цени на енергийните суровини всъщност са добра новина за глобалната икономика. Задаващите се проблеми за транспортните фирми във връзка с нарушенията на веригите за доставки ще бъдат удобно компенсирани от по-евтините горивата. Всъщност в цената на всяка една стока е калкулирана и доставката, която би била по-евтина за крайния потребител при по-продължителна петролната война. Отделно самите потребители, които ползват собсвтвен транспорт, ще харчат по-малко за автомобилите си и ще имат повече средства за друго потребление.

Затова моят план е съвсем плахо да усреднявам покупните си цени на трите дивидентни аристократа в следващите месеци и да не продавам при никакви обстоятелства. Другите две компании в портфолиото са AT&T и CISCO Systems.

Какво ще правя с българските акции?
Същото, като с американските, само че за този стълб на целия портфейл няма как да съм сигурен, че няма да се наложи да продам в следващите поне две години. Просто размерът тук е по-значим. Днешният спад от над 10% на SOFIX няма никакво фундаментално обяснение, освен страх, паника и корелация със световните борси. У нас няма дивидентни традиции, затова каква доходност ще донесат компаниите през лятото е мистика. Отчетите за 2019 г. обаче бяха прилични, а и както по-нагоре стана дума по-сериозен аргумент за притеснение е спадът в потреблението във връзка с коронавируса, отколкото спадът на цените на петрола.

Между другото сривът на БФБ можеше да бъде и много по-дълбок, ако нямаше забравени от месеци поръчки "купува" на по 10 и повече процента под обичайните доскоро цени. Въпреки плиткия пазар днес бе записан впечатляващ оборот от 3,771 млн. лв. Търговската сесия започна със "скромен" спад от около 5% на SOFIX заради моменталните прекъсвания по отделните позиции.

Към 13:30 бе достигнат пика от -12%, след което сините чипове върнаха малко нагоре. На скрийншота от моята платформа съм запечатал момент от сесията към 12:30 часа. Тогава "Химимпорт" се търгуваше при -22,74%, "Доверие Обединен Холдинг" при -18,45%, "ЦКБ" при -17,56%, "ПИБ" при  -15,22%, "Софарма" при -13,50%, като единствените две ценни книги, които следя, и които бяха на положителна територия към този момент, бяха "Булгартабак Холдинг" и борсово-търгувания фонд "Експат Шорт Софикс".


Скрийншот от 13:30 ч. на 09.03.2020. Отваря се на цял екран при клик.

Като споменахме "късия фонд", експериментално купух за малка сума дялове от този продукт на Експат Капитал. Изгарям от нетърпение да видя как ще бъде сметната нетната стойност на активите след Черния понеделник. При спад от 10% на SOFIX, ако фондът функционира спрямо проспекта си, очакваната доходност e 5%. Моментът е много важен за компанията, защото доверието в нея от страна на индивидуалните инвеститори не е голямо. Адекватно представяне на късия фонд, който позволява залози срещу основния индекс на БФБ, може да изизграе ключова роля за ново отпушване на борсата и привличане на нови капитали чрез иновативните продукти.

Парите за покупката дойдоха от провизията за инвестиции за март. Наруших правилото си да добавям суми в трите стълба на личното портфолио в края на месеца, тъй като бяха изкушен от новината за намалението на цената на газа за България. Ефектът обаче бе изконсумиран твърде вяло и само по позицията на "Неохим", затова парите останаха няколко дни непокътнати, докато не се отвори днешната възможност за експерименти.

Смятам, че SOFIX ще започне възстановяване до края на седмицата, затова съм готов да се освободя от късия си залог веднага. За съжаление нямам магически боб, който да предскаже ефектите от коронавируса в световен мащаб. Възможно е да има и задълбочаване на спада, затова, признавам си, нямам план за това колко ще държа дяловете на "Експат шорт Софикс".

Стратегията?
Няма да се промени. Остава важно да имам стабилни трудови доходи, които да ми позволяват да заделям и инвестирам всеки месец. По-евтините акции, означават по-висок доход върху разходите (yield on cost) в бъдеще, когато отново ще изгрее слънце на пазарите. Ще разширявам портфейла с дивидентни акции (тези, които така или иначе и сега притежавам), за да имам постоянен допълнителен паричен поток. Усредняването ще изглади капиталовите загуби, които също ще бъдат компенсирани рано или късно.

Възможно е да посегна спекулативно към най-разпродадените акции на БФБ. Факт е, че в мътна вода най-добре се лови риба, а българската борса ми е най-близка и позната. Не бих правил същото в САЩ. Там по-скоро бих удвоил диверсификацията до 6 позиции, като добавя само доказани дивидентни компании до края на 2020 г.

Единственият начин да загубя пари при тези спадове (точно това, което не трябва да правя), е да продавам под цената, на която съм купил. Ще се стремя да го избягвам.

Засега няма индикации, че P2P инвестициите са засегнати от събитията по света. Засега Минтос остава златната кокошка на портфейла и няма логика да я убивам. Разбира се и там ситуацията ще се следи малко по-изкъсо, защото и рискът е по-голям.

Най-важното е парите ми да са там, където имам най-високи очаквания за възвръщаемост в бъдещето. Второто по важност е активите ми да носят все по-голям редовен паричен поток. Мисля да се придържам към тези принципи.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *