Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

неделя, 8 март 2020 г.

Моята инвестиционна история на БФБ - добрите и лошите решения

Една интересна тема във форума на Инвестор с красноречивото заглавие "Къде изядохте дървото" ме провокира да анализирам най-добрите и най-лошите си избори на компании на Българската фондова борса.

Да се следи личния портфейл не е работа за подценяване, защото в противен случай няма как да се взимат правилни, т.е. печеливши решения. Независимо от инвестиционните стратегии, самият процес на търговия има сериозно значение върху постигането на максимална ефективност. Понякога инвеститорите са склонни да се фокусират само върху текущото представяне на притежаваните акции, но не е излишно да се води отчетност и за минали сделки, особено ако инвестиционните намерения са дългосрочни.

От платформата на моя посредник успях да изтегля няколко отчета, единият от които за всички сделки от 2008 г. насам. Това е годината, в която започнах да търгувам сам чрез COBOS преди да бъдат въведени малко по-функционални платформи. След малко работа за изглаждане на данните (дублирани редове, излишни входящи и изходящи транзакции с права и разни други корекции) излезе, че за тези 12 години на БФБ съм имал в определен период дялове на общо 24 компании. Радвам се, че не са повече, честно казано, защото това щеше да означава, че съм "овъртрейдвал" (overtrading - свръхтъргуване).

От целия списък към момента имам акции от 6 компании - "Градус", "Елана Агрокредит", "Монбат", "Софарма", "Фонд за недвижими имоти България" и "Химимпорт". По тези позиции не съм определил дали търговията е печеливша или губеща поради причината, че все още не съм продал активите. Може би трябва да направя изключение за "Химимпорт", защото резултатът от сделките с дяловете на компанията във времето е такъв, че дори и акциите ми да изчезнат по някакъв магически начин, пак ще съм на печалба.

Добрите избори
"Албена" е номер едно в този списък. Това е и първата акция, която съм си купил сам през 2008 г.. Цената на придобиване започва от 29.99 лв. за брой, а цената на продажба стига до 42.003 лв. на дял на 23.09.2009 г. Това е момент, в който кризата пристигаше на БФБ.

Втори в списъка е "Еврохолд". Бърза спекулация около спорното влизане на холдинга в SOFIX, а от там и в ЕТФ-а на EXPAT, донесе експлозивен ръст на цената на акцията. Дялове в тази компания съм притежавал само 12 дни за 12 години на борсата (между 15-и и 27-и март 2017 г.)

Третият ми най-печеливш избор е "Петрол". Грешно подадена поръчка "Продава" за милиони акции на 10 декември 2013 г. доведе до прекъсване за нестабилност на борсата, но тъй като след него поръчката не беше свалена, много "будни" спекуланти успяха да купят от т.нар. "кюфте". 8 дни по-късно (28.12.2013 г.) съм продал всичко с близо 25% печалба.

Маркираните в зелено имена на компании в списъка по-долу са тези, от чиято търговия съм спечелил. В сделките с кои акции обаче съм "ял дървото"?

Лошите избори
Грешките са много по-важни за това един дългосрочен инвеститор или спекулант да се учи и да се развива.

Най-губеща ми е търговията с "Централна кооперативна банка". Спомням си през март 2011 г. цунамито в Япония и аварията във Фукушима. Тогава световните борси потънаха за няколко дни, но до масирани разпродажби не се стигна. Спекулативни продажби имаше и на БФБ и аз тогава реших да "вляза в ниското" в ЦКБ на цени от 1.683 лв. до 1.715 лв. за дял. Загубите и психическото натоварване в последствие достигнаха непоносими за мен размери тогава и това доведе до продажби дори на цена от 1.003 лв. за брой. Поуката за мен от този случай беше, че "не съм безсмъртен" и не съм чак толкова добър в разчитането на пазарните движения.

И сега, барабани. Втората ми най-губеща позиция е "Доверие Обединен Холдинг". Едва ли има друг участник на БФБ, който да е на загуба от тази компания. Моите сделки датират от 2017 г., когато никой не беше чувал нищо за никаква молдовска банка, освен ако не е имал някаква вътрешна информация под някакъв вид. Тогава обаче "Софарма" купуваше, а истерията във форума на Инвестор достигаше кресчендо. Продадох два месеца след покупката при една по-дълбока корекция. Поуките ми тук са две. Едната е много да внимавам какво чета и на кого и за какво вярвам. Всеки си говори каквото поиска, но единственото сигурно нещо е, че го казва през призмата на личния си интерес. Втората е да не "наказвам" с пренебрежение компании, ако причините за загубите ми са по-скоро в мен, отколкото в бизнеса.

Като трети в този списък ще поставя две акции - "Билборд" и "Булгартабак". Минавам направо към поуката ми - никога да не пипам ценни книжа на фирми с явно и доказано некачествен мениджмънт, който има враждебно отношение към собствениците на дребни, миноритарни дялове от фрий флоута.

Резултат под линия
В крайна сметка, като тегля чертата, съм на минимална печалба от трейдинга на БФБ.  От отчетите излезе, че имам приличен оборот за тези 12 години на борсата, но финансовата полза от множеството сделки е комично малък процент - 0.38% от целия ми оборот и около 5.27% от нетната текуща стойност от активите ми на нашата борса.

В сметките влизат и брокерските комисионни, които изяждат печалбите, но не съм калкулирал дивидентите. С дивидентите картината, разбира се, е доста по-добра и само потвърждава моментното ми становище, че мога да постигна по-добър финансов резултат, ако купувам и държа добри дивидентни компании, вместо да се мисля за "Вълка от Три уши" (улицата, на която се намира БФБ).

А сега и цветната история на моя портфейл:




Не забравяйте, че аз не съм лицензиран финансов консултант и горният текст не е препоръка за търговия с ценни книжа.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *