Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 31 март 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Март 2020)

Червеният март. Стотици левове загуби е претърпял всеки един инвеститор в почти всеки един ден от месеца, ако е останал инвестиран в акции на която и да е борса. Аз не правя изключение. В следващите редове ще маркирам резултатите на портфейла, а след това ще нахвърлям и какви са ми краткосрочните планове.


* * * БФБ * * *
Вложих 80.65% от месечната вноска на бъгарския пазар. Направих две нарушения на стратегията ми, за които съжалявам. Първото е, че вкарах пари в портфейла в началото, а не в края на месеца. Второто е, че си позволих малко трейдинг. С вноската първо купих Експат БГ шорт ЕТФ, а след два дни продадох на малка нетна печалба след приспадане на комисионите. След това на 13 март продадох "Софарма" на 3.070 лв./дял и "Градус" на 1.515 лв.. На 16 март купих повече бройки от продаденото в "Софарма" на 2.880 лв., по-малко дялове от "Градус" на 1.460 лв. и нови акции във "Фонд за недвижими имоти България" на 1.900 лв./дял.

Въпреки че ребалансирах и увеличих с малко позициите си, смятам, че дебненето и стресът не си струваха. През месеца няма друго движение по инвестиционната сметка, няма пасивен доход от БФБ. От създаването на портфейла резултатът е -5.92%. Като се има предвид движението на SOFIX през последната петилетка и случващото се сега, не мога да се оплача.


* * * Чужди пазари * * *
Две покупки през месеца - Johnson & Johnson (JNJ отваряне на позиция при цена от $130.38 / дял) и Exxon Mobil (ХОМ, осредняване при $36.43 / дял). 20% от месечната инвестиция беше алокирана за акции на американския пазар. Повече по темата има надолу в постинга. 0.57% от общия паричен поток към портфолиото се дължи на дивидента именно от петролната компания. Резултатът към момента е -22.56%, тук пътят към възстановяването ще е по-дълъг.


* * * P2P * * *
Драматичен месец за индустрията и най-силният за мен, откакто имам вложение в Минтос. Пасивният доход за март представлява 14.10% от общия паричен поток в трите инвестиционни стълба. Няма нови вложения, а доходността е капитализирана в кредитното портфолио. Основна причина за резкия скок е силното увеличение на печалбите от вторичен пазар.


Фиг. 1 Ключови показатели на инвестицията в Минтос за м. Март 2020. 


Разширих контролния модел с още два индикатора – висящи плащания (Pending Payments) и средтсва под риск (Funds at Risk). Първият е ясен, той показва съотношението между платените от кредитополучателите пари, чието плащане към мен е забавено от една страна, и размерът на цялото портфолио от друга. За март имам 12.99% висящи плащания. Вторият индикатор сумира дължимите суми към мен по кредити, издадени от оригинатори, които отпадат от Минтос. Имам такива кредити в Монего (Косово), Варкс (Армения), Пийчи (ЮК) и АлексКредит (Украйна). Кредитите ми в тези оригинатори съставляват 5.74% от целия портфейл и дефоулт по тях не е изключен. Добрата новина е, че възвръщаемостта на инвестицията е 6.70% и тя би покрила най-негативния сценарий. Диверсификацията в рамките на Минтос е дала нещо като резултат. Засега.


* * * Инвестиционен контекс * * *
Няма как да хвана падащия нож или поне не това е моето умение. Погледнах назад да видя какво се е случвало с американския капиталов пазар през Втората Световна Война, но истината е, колкото и нелепо да звучи, че корона-кризата е (потенциално) по-голям проблем от която и да било Световна война. Никога в историята на човечествето животът на всеки един човек на планетата не е бил под риск, както е в момента.

На този фон търговията на капиталовите пазари представлява особен микс от

  • Страх дали активите ще имат стойност и доходност (SELL),
  • Алчност за парите от количествените улеснения и фронтрънинг на централните банки (BUY);
  • Нетърпение да се заемат позиции в активи, които се справят добре в текущата криза (BUY);
  • Нервност да се освободи бързо кеш, за да има ресурс преди новия бичи пазар (SELL);
което пък от своя страна води до голямо натоварване за инвеститорите и повишен риск от грешки. Ето защо в следващите месеци, въпреки глобалната катастрофа, аз ще се постарая да репликирам стратегията от миналите месеци за плановo спестяване и инвестиции в този клас активи, който има най-висока очаквана доходност към момента, както и осредняване на цената акциитете, които харесвам и вече притежавам.

С АТ&T и Cisco Systems се оказах перфектно позициониран – две телекомуникационни компании в различни сегменти, чиито дивиденти не са застрашени и чиито услуги са много по-интензивно използвани в свят, работещ от вкъщи. Третата ми позиция - Exxon Mobil, не е добра, но надеждата ми е, че до две години ще мога да изляза при "нула на нула" от нея. За целта ще трябва и да намаля малко средната цена чрез покупки сега. "Петролният мир" не е на хоризонта, но е неизбежен рано или късно.

Купих Johnson & Johnson преди компанията да обяви, че работи върху ваксина за коронавирус, което ми осигури инстантни 2% ръст. Дори и да не беше така фармацевтичният концерн е част от решението на кризата и спадът на цената на акциите е добър момент за вход. Има и други компании, които не просто ще се справят добре в обстановката, но и ще имат извънредно високи печалби. Microsoft е една от тях, Amazon също. Вторите обаче не раздават дивидент, затова и няма да посягам към тях.

Не искам да нарушавам стратегията за покупка само на дивидентни акции, макар че не твърдя, че другите стратегии не работят. Стремежът към финансова независимост минава през притежанието на инвестиционни инструменти, които да осигуряват ликвиден кеш ежемесечно, с който пък да се покриват сметки и всякакви други разходи вбъдеще.

На БФБ също виждам потенциал и висока очаквана доходност при определени компании, с голямата уговорка, че на българската борса няма ред, логика и нищо никога не се случва точно както се очаква. "Софарма Трейдинг" е топзвездата (все още нямам акции), като се има предвид потребителското поведение. Клиентите на всички аптеки купуват каквото им се изпречи пред очите - от санитарни материали, през лекараства и витамини, до пълни щуротии под формата на хранителни добавки и вскякави други препарати. Очаквам и "Софарма" да се радва на добри резултати в следващите две години, макар че остатъчният пакет на Ромфарм и спорният кредит за "Доверие Об. Холд." могат да тежат още дълго.

Искам да имам дялове и от "Спиди" (в момента на писането нямам), макар че акциите на компанията не са много ликвидни. В текущите условия всеки работещ бус сменя масло всеки месец и работа има много. Доставките по домовете са почти денонощни и капацитетът е изпълнен на 100%, а какво по-хубаво за една куриерска компания?

В заключение – опитвам да спазвам плана и в добри, и в лоши дни. Голямо разочарование мога да изпитам само, ако загубя средставата в Минтос, което би било и труднопоправима щета върху портфейла.


---
Disclosure: Не съм лицензиран финансов консултат и горните редове не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа или инвестиции в P2P платформи. Текстсът е с развлекателна цел и показва моята лична инвестиционна стратегия. Притежавам акции в "Софарма", "Градус", "БРЕФ", "Cisco", "АТ & T", "Еxxon Mobil", "Johnson & Johnson" и не притежавам акции в "ДОВХЛ", "Софарма Трейдинг", "Спиди", "Microsoft" и "Amazon". 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *