Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 29 януари 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Януари 2020)

Дойде и обичайната дата, на която засичам представянето на цялостния ми инвестиционен портфейл. Първият месец на 2020 г. мога да го определя като много силен заради по-големия от обичайното паричен поток, дължащ се на дивидентите от Софарма АД и на кеш-бек кампанията на Минтос.

* * * P2P * * *
Инвестицията в Минтос преживя най-силния си месец на фона на трусовете в P2P индустрията. Платформата изплати бонусите, свързани с кредитите на Finko и Sun Finance и това перо състави около 1/4 от месечната доходност. С идеята да хвана кешбека увеличих на два пъти позицията си през декември, което временно наруши желания баланс между класовете активи в цялостния портфейл, затова в края на януари заявих теглене, средставата от които разделих между пула с американски акции и БФБ. За решението ми да увелича експозицията си към български ценни книжа ще пиша в специална статия скоро, както и по-надолу в тази.

Как са ключовите показатели? Най-важният - възвръщаемост на инвестицията, се изстреля до 4.12% за шест пълни месеца. Голямото отклонение спрямо декември се дължи както на доброто представяне, така и на осчетоводеното теглене, което намалява базата за изчисление. Делът на просрочените кредити остава на ниво от около 25%, пренебрежима е и промяната при средния лихвен процент на заемите в портфейла. Вътрешната норма на възвръщаемост също беше "полирана" до 10.13% поради гореспоменатите причини.

През месеца бяха изчистени с гаранция за обратно изкупуване три кредита от Monego, Косово. Остават 13 кредита от този оригинатор.

По отношение на дела на доходите от Минтос към размера на паричната вноска от спестявания, процентът за този месец е 21.44%. Важно е да се отбележи, че вноската е наполовина по-малка от обичайното първо, защото за декември бях инвестирал двойно и второ, защото заделям провизия за данъчния сезон. Но и 10-12% също би било ОК - парите отново работят прилично за мен.



Фиг. 1 Ключови показатели за половин година в Минтос


* * * Чужди пазари * * *

Портфейлът с акции на американския пазар донесе 0.33% от целия входящ паричен поток във всички стълбове на инвестиционния портфейл, след като дивидентите от CISCO бяха кредитирани по сметката. До написването на този обзор месечното ребалансиране още не е осъществено, което означава, че задържам неработещ кеш. Причина за забавянето е динамиката на пазарите отвъд Океана във връзка с коронавируса, както и наблюдение над работата на Револют. В последните дни забелязах драстични разминавания от по 50-60 цента на дял в цените на притежаваните от мен акции спрямо спот цените на Нюйоркската борса и искам да установя при какви условия се появяват те.

Настроението ми е да увелича обемите в трите избрани компании. Търговията през Револют има някой неудобства, като например това, че няма финансови данни и графики. Следенето на американския пазар е изключтелно трудно с оглед на неговия мащаб. Това е работа за цели отдели, а не за сам човек, който работи на пълен работен ден като мен.

Спазвам веруюто си да пазя нещата прости (keeping things simple), но това не пречи да следя и да се уча от колегите в новата българска Фейсбук група за дивидентни инвеститори.

* * * БФБ * * *
Шестмесечният дивидент на Софарма АД донесе 4.06% от общия паричен поток за месеца. Януари донесе първия български инструмент репликиращ късите продажби - EXPAT Short SOFIX ETF, който вече се търгува на БФБ.

По модела на американския портфейл, или по-скоро обратното, засега запазвам семплостта и на българското портфолио. Със свободния кеш ще увелича една от шестте притежавани позиции и това е Софарма. В статия в следващите дни ще обясня защо ще предпочета "Фармата" пред останалите (Елана Агрокредит, Химимпорт, Градус, БРЕФ и Монбат). Сделката я планирам да стане пред 31 януари, тоест преди оповестяването на отчета за Q4-2019.


* * * Спестяване и резултат * * *
Януари е труден за впечатляващи резултати по отношение на спестяванията. За този месец заделих половин фиксиран дял от трудовите си доходи, но с извънредния декемврийски на практика съм на дял и половина. Радвам се, когато делът на спестяванията в месечния паричен поток намалява, защото това означава, че другите стълбове в портфейла работят добре и според очаквания. Изпращам още един силен месец по пътя към финансовата независимост.


Бележки:
* Горните редове не са препоръка за покупко-продажба на ценни книжа на който и да било пазар. Не съм лицензиран финансов съветник и настоящата публикация има само информативен характер.

* Ако все още нямате регистрация в P2P платформата Минтос, можете да влезете в нея с летящ старт с БОНУС според общите условия. Както стана ясно от редовете по-горе, ловът на бонуси (bonus hunting) не е за пренебрегване в преследването на доходност. Ако още не сте го направили, разгледайте и контролния модел за инвестиция в Минтос, с който управлявам портфейла си.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *