Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 30 януари 2020 г.

Анализ на Софарма (или защо увеличих позицията си)

В обзора на портфейла за януари загатнах, че увеличавам експозицията си на БФБ. В тази статия ще се опитам да маркирам логиката зад решението да избера точно Софарма АД.

Важно е да отбележа, че покупката/входът е на 29 януари при цена от 3.45 лв., тоест в момента, в който четете това, пазарната цена и данните може да са неактуални, но по-важното е, че още не е публикуван отчета за четвъртото тримесечие. С тази сделка среднопретеглената покупна цена на акция в портфейла ми става 4.065 лв.

Също така не в края, а в началото на статията искам да подчертая, че долните редове не са препоръка за търговия с ценни книжа и отразяват само и единствено личното ми мнение. 



Източник: Софарма АД


Фундаментът пред Софарма изглежда солиден, като рисковете за дружеството към днешна дата изглеждат далечни. В докалада за дейността за третото тримесечие на  2020 г. беше оповестено получаването на 33 нови разрешителни за продажба на фармацевтична продукция на няколко чужди пазари: Таджикистан – 7 разрешителни, Сърбия – 6,  Армения – 5, Казахстан – 4, Виетнам – 3, Украйна – 2 и Русия, Албания, Обединеното Кралство, Монголия, Грузия и Азербайджан с по 1. Няма причина да се очаква спад в продажбите на компанията, имайки предвид и благоприятната макроикномическа среда в съответните пазари, включително и България.

Друг фундаментален повод за оптимизъм се открива в баланса на компанията. Става дума за дългосрочните вземания от свързани предприятия, които за първите девет месеца на 2019 г. скачат с 304% спрямо техния размер за същия период на 2018 г. Както е известно, свързаното дружество Доверие Обединен Холдинг закупи молдовска банка през миналата година, което би следвало постепенно да започне да се отразява и в отчетите на Софарма един път като финансови приходи (краткосрочно – лихвите по заема към ДОХ) и втори път като ефект, отразен в консолидирания отчет по линията на асоциираните дружества (дългосрочно – дивиденти или продажба на дялове).


Източник: Доклад за дейността Q3 2019


Що се отнася до другите финансови показатели, печалбата на акция за 9-месечието до края на септември е 0.25 лв. (33.778 млн. лв. отчетени до края на Q3 2019). Печалбата расте с 21% спрямо същия период на 2018 г.

Софарма изплати през януари дивидент от 0.05 лв. на акция, гласуван на базата на печалбата за първото полугодие на 2019 г. Да се спекулира около размера на "летния" дивидент не би било коректно, защото дружеството може отново да изненада инвеститорите с някое ново придобиване или заем към свързано лице или просто да реши да задържи печалбата си. От друга страна бордът спокойно може да гласува дивидент в рамките на буфера, натрупан през миналата година. Ако екстраполираме и изгладим сезонно резултата под линия, то можем да очакваме поне нови около 0.08 лв. печалба на акция за последното тримесечие.

Цената на един дял на Софарма АД към момента на писането на този постинг е 3.450 лв. При 0.33 лв. печалба на акция това ще прави коефициент P/E от 10.45 – една много консервативна оценка за фармацевтична компания, в която приемам, че е калкулиран целия негатив, свързан със състоянието на самото БФБ (ниска ликвидност, малко участници). P/E коефициентът на AbbVie на Ню Йоркската фондова борса например възлиза на умопомрачаващите 38.25. GlaxoSmithKlein PLC пък се търгува в Лондон при съотношение цена/печалба от 19.61. Това прави българският производител на фармацевтични продукти фундаментално подценен спрямо своите по-големи международни братя.

Имайки предвид горните редове, реших да изпреваря последния отчет за 2019 г., което е чиста проба бичи залог. Техническият анализ на БФБ е невъзможен, но поглед към графиката показва прилично февруарски представяне на акциите на Софарма през последните години. Последното няма как да бъде рационален аргумент за търговия с книжата на компанията, но не е и напълно пренебрегнато.



Февруарското представяне на Софарма през последните 3 години
Източник на графиката: Елана Трейдинг



А вие какво мислите, разумно ли е да се увеличава експозицията на БФБ в момента? Бъркам ли някъде в анализа за Софарма?
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *