Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 11 януари 2020 г.

2020 г. – Очаквания за БФБ

Началото на всяка година носи нови надежди на участниците на БФБ, сред които съм и аз. За съжаление българският капиталов пазар и наличните ритейл продукти не са в кой знае каква услуга на спестителите, инвеститорите и хората, стремящи се към финансова свобода (FIRE).

Повод за настоящата публикация стана ежегодната анкетна кампания на юзърът BigBear във форума на Инвестор.бг (линк към темата). Колегата поддържа много интересен блог - Пазарен ветропоказател, където обобщава събраните данни от проучвания сред другите участници във форума. Въпреки че респондентите не застават със собствено име и професионална длъжност, резултатите от тези анкети носят стойност, защото показват настроенията на индвидуалните участници на пазара.

Аз лично не участвах нито в анкетите, нито в темата тази година. Към днешна дата не виждам как мога да бъда полезен на форума при условие, че не съм активен на пазара. За разлика от P2P инвестициите и портфолиото на американския пазар, където експозициите ми се увеличават всеки месец, активите ми на българския пазар не търпят промени. Причината е в очакваната доходност (expected return), която за моята консервативна селекция от дивидентни акции в SOFIX е отрицателна през последната една година.

Една от тайните в инвестирантео (и в постигнаето на финансовите целите) обаче е гъвкавостта. Ако сентиментът на БФБ се обърне в положителна посока, имам готовност да променя текущата си стратегия.

*  *  *

В следващите дни до края на януари вниманието на участниците на родния пазар ще бъде фокусирано върху старта на късия индексен фонд на EXPAT Capital. Въпросният ще предложи възможност за залози срещу ръста на SOFIX, тоест доходността ще се реализира, когато основният индекс пада. Иновацията е много важна положителна крачка за развитието на българската борса, която към днешна дата предлага много малко възможности като цяло.

Между другото един от големите проблеми на БФБ, наред с ниската ликвидност, е липсата на компании, в които да се инвестира. От 100-те най-големи фирми в България единици набират капитал през борсата, съответно и не споделят печалбите си. За началото на 2020 г. са планират две публични предлагания - на "Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД и на "ФАР" АД.

Проспект на "Телелинк" може да се намери на официалния сайт на компанията. В документите е записано намерение за разпределение на дивидент в размер най-малко 50% от печалбата. 8.2 млн. лева е нетната печалба за 2019 г., а публичното предлагане ще бъде осъществено на 7.20 лв. за дял. Регистрираният капитал към момента е 12,500,000 дяла, което прави прогнозен дивидент от 0.328 лв. на акция на база точно 50% от печалбата или 4.56% дивидентна доходност върху цената на предлагането. "Телелинк" се занимава с B2B IT услуги. Обслужващ посредник е "Елана Трейдинг".

Проспект на "ФАР" също може да се намери на официалния сайт на компанията. В документите е записано, че през последните три финансови години не е разпределян дивидент, но дружеството има намерение да разпределя такъв съобразно натрупаната печалба и инвестиционните си планове. Предмет на дейсност на "ФАР" е производството, търговията, съхранението и преработката на земеделска продукция. Обслужващ посредник е "София Интернешънъл Секюритиз".

*  *  *

Анкетите на BigBear съвпаднаха с друга ежегодна традиция – допитването на Капитал до професионалните анализатори за очакванията им за предстоящата година. От статията "Десетте акции на 2020 г." става ясно, че експертите очакват ръст на SOFIX от около 17,5% в следващите 12 месеца. Основният аргумент е, че акциите в индекса са фундаментално подценени и че БФБ записа  донякъде необяснимо слаби две години на фона на силното представяне на чуждите пазари и икономиката на Бългрия. Важно е да се отбележи обаче, че в същата прогноза за 2019 г. специалистие споделят очакванията си за ръст от 15% на сините чипове - очакване, което се размина значително с действителността.

Защо прогнозирането на финансовите пазари е (почти) безпредметно можете да видите в специалната публикация по темата. Все пак никога не е излишно Българската Фондова Борса да бъде държана под око, защото това е най-близкият възможен пазар за българите. Необходимите усилия да се управляват инвестиции на чуждите пазари несъмнено са по-големи. Те са като мач на чужд терен – може да бъде спечелен, но малко по-трудно.

Още по темата:
Възможен ли е ръст на SOFIX с 25%




Тази публикация не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Тя е изцяло информативна и съдържа мнението на автора.
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *