Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 6 март 2024 г.

Инвестиционен портфейл (Февруари 2024)

Месец февруари не може да се отличи с някакви грандиозни движения в която и да било посока, но все пак може да бъде отчетен като положителен период. Стойността на портфейла с американски акции в лева се понижи с половин процент, докато сметката в българския брокер нарастна с близо 3%.

Относително ниски бяха и входящите парични потоци от дивиденти и лихви. Общият сбор на тези потоци възлезе на на 7.56% от всички входящи потоци. Останалото, разбира се, е ежемсечният депозит. 







*** Американски акции ***
На 1 февруари отворих позиция във Visa Inc. (V) при цена на дял от $276.15. Осъзнавам, че подобна компания е в относително зряла фаза и по-голямата част от растежа е изконсумиран, но се замислих ако днес трябваше да започна градежа на портфейл бих ли купил тази акция на тази цена. И отговорът беше да. 

Между другото да се инвестира в система за сетълмент на картови разплащания е смел контра-крипто залог, особоно на фона на новата вълна от биткойн еуфория. Повишените цени на криптото обаче нямат нищо общо с полезността на виртуалните валути, които теоретично могат да засегнат бизнес модела на компнаии като Виза, Мастъркард и други. Моят залог е, че това няма да се случи, а напротив - изброените ще разширяват пазарите си с недобанкирани (underbanked) региони, особено в Азия и Африка. 

Друга покупка беше на Епъл при цена от $188.14 на 7 февруари.  Общо взето тази доста несъвършена единична сделка стана причината за лекия спад в нетната стойност на този стълб. 

Имаше и трета - на Майкрософт, при цена от $404.34 на 15 февруари. 

Този път минусът на осредняването се прояви с пълна сила. Когато се появи необходимост от ребалансиране и покупки (технологичните ми бяха изостанали напоследък като дял от портфейла) може да се окаже, че не е подходящ момент за покупка. От друга страна, както и в случая с Visa, и другите две компании са такива, с които бих започнал дори дивидентно портфолио. 

Иначе постъпленията от дивиденти дойдоха от плащанията на JPM, AT&T и Apple. 


*** P2P ***
Нормален процес - покупка на нови полици за кредити в Минтос срещу постъпленията от погасени заеми при съответните оригинатори. Застой при възстановяването на задържани средства под риск при проблемни оригинатори и прилична доходност от работещия портфейл от P2P кредити. 


*** Български акции (Портфолио на БФБ) ***
Този стълб го оставих да покаже магията си без да му преча. Никакви движения, с изключение на капиталовата печалба. 

Доверие Обединен Холдинг, БФБ АД и Фонд за Недвижими Имоти България блестяха през февруари, заедно и със закупените от Дойче Бьорзе и търгувани на българската борса дялове от Майкрософт. 


От архива:
Инвестиционно портфолио (Януари 2024)
Инвестиционно портфолио (Декември 2023)
Инвестиционно портфолио (Ноември 2023)





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *