Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 28 февруари 2024 г.

Няколко психологически принципа в инвестирането от Дейвид Гарднър / Motley Fool

Дейвид Гарднър е един от създателите на популярния сайт за инвестиционна информация Motley Fool. Освен това той е автор на бестселъри, както и водещ на подкаста Rule Breaker Investing, за който намирам понякога време. 

Един от последните епизоди ме впечатли необичайно с простите, но толкова невидими принципи в инвестирането, които ако човек ги познава, най-вероятно ще постигне по-високи резултати. Става дума за епизода със заглавие, което в груб превод означава "Мисловни съвети, трикове и чалъми за живота - издание 9". 

Линк към Google podcasts (отваря се в нов прозорец): Mental Tips, Tricks & Lifehacks, Vol. 9
Линк към сайта на Motley Fool: Тук




Първият принцип (аз така ще го нарека), е оценката на стойността. Водещият разказва за сбирка на приятели, при която без да гледат етикетите са си поставили за задача да оценят качеството на три бутилки червено вино - едната за около $5, другата за $35, а третата - за $300 долара. Групата в крайна сметка е оценила най-високо втората бутилка. 

Поуките са две. Едната е, че няма понятия като скъпо и евтино, нито че платената по-висока цена гарантира качество или задоволяване на потребностите. 

Втората е, че пазарът е склонен да плаща по-висока цена за продукти (или инвестиционни активи), които имат добър маркетинг и се ползват с популярност на пазара, но не са непременно най-качествените. 


Вторият принцип, по-точно идея, е че всеки е инвеститор на този свят. Всеки човек е изправен пред избор какво да направи с този "излишен" 1 лев, който има, и пред още по-трудния избор в какво да вложи следващия един час от живота си. Почти всеки житейски избор е инвестиция на някакъв ресурс в името на постигането на определена цел. В този смисъл всеки човек е под някаква форма инвеститор. 


Друг акцент, който ми направи впечатление в този подкаст, е този за момента на окончателно постигнатото щастие. Той е под номер 5 в списъка на Дейвид Гарднър. Става дума за постоянното поставяне на по-високи и по-високи цели, които ни пречат да сме щастливи. Завършваме образование и докато чакаме този момент сме убедени, че вземем ли желаната диплома, ще бъдем много удовлетворени и радостни. Установяваме, че еуфорията трае около ден. Същото се отнася и за други постижения. Но липсата на еуфория не ги прави по-малки. Трикът е да се научим да бъдем доволни и щастливи на това, което имаме тук и сега и да разкачим щастието от задължителните високи постижения.

В контекста на инвестирането това се превежда като да не бъдем максималисти в преследването на висока доходност. Както и да не си поставяме летва "кога" да бъдем щастливи - на първия милион, като купим петия инвестиционен имот и т.н.

И още по горното - водещият разказва за случай на предприемач, който е имал технологична компания в разгара на дот-ком балона. Предлагали му 10 милиона долара за бизнеса му. Увлечен от неразумните оценки на бизнесите, той е искал 125 милиона долара. Събитията така са се развили, че накрая си е поставил трета - да излезе от дълговете и да си възвърне професионалната репутация. Този акцент докосва и темата за алчността.

Останлите съвети и трикове ще оставя да ги чуете сами, ако слушате подкасти на английски и имате интерес. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *