Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 21 декември 2023 г.

Не бързайте с ETF-ите в Минтос (обновена)

Новостите - по-надолу. 


В последния обзор на инвестиционния ми портфейл (Инвестиционен портфейл (Ноември 2023) ) споделих, че съм започнал да ползвам нов инвестиционен продукт в P2P платформата, в която търгувам с небанкови кредити. Става дума за бета версия на модул за ETF-и (Борсово Търгувани Фондове), за която преди време бях кандидатствал за тестер.

Нямам представа дали всички клиенти на платформата имат достъп до този продукт, но вече знам, че системата няма готовност да "продава". Разбира се, че ще дам в следващите дни обратна връзка, че е нелепо да бъде пускана бета версия, в която липсва най-важната функция. 







Иначе като доходност вече съм постигнал 1.32% нереализирана такава буквално за няколко работни дни. Не ми се занимава да разглеждам кошницата от ETF-и един по един, но най-тежката позиция в кошницата - Amundi Index Solutions - Amundi Prime Global UCITS ETF (ISIN: LU1931974692). Движенията при мен отговарят на пазарните, но трябва да се има предвид и че времевата извадка е много скромна, а и за прецизност би се изисквало проверка на стойността на дяловете на ETF-ите в деня на изпълнението на поръчката, проверка на текущата стойност и изчисление на базата на разпределението.

Както писах и в обзора, мога да си позволя да загубя 100 евро, макар че не искам. В мига, в който ми бъде позволено да продам позицията си, ще го направя, и ще се върна към нормлания процес на покупка на бързи кредити от оригинатори в надеждни юрисдикции. 






Обновено на 21/12/2023 г. 

Може би вече от седмица в Минтос е налична и възможността да се реализира доходността върху търговията с подбраната кошница ETF-и. Намирам за положителна опцията да се излезе частично от позицията.






Понеже имам предостатъчна експозиция към високорискови корпоративни книжа, на мен лично ETF през Минтос не ми е нужен, затова и подадох поръчка за 100-ово затваряне, което ще заключи доходност от над 3% върху експерименталните 100 евро. За краткия период на експеримента това не е никак лош резултат, но е ясно, че той е плод на Коледното рали на пазарите и не е индикация за бъдещи резултати.

В този смисъл напомням, че информацията в блога не е съвет за инвестиционни решения. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *