Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 4 юли 2022 г.

Новите полици в Минтос

На 25 май P2P платформата Минтос обяви с пресрелийз в блога си преминаването от единични кредити (claims) към нов инвестиционен продукт, нарчен полици (notes). Въпросните полици са обезпечени със същия актив - множество еднородни заеми от един и същи оригинатор и при едни и същи условия. Разликата е, че новият продукт попада под регулаторна защита, така че интересът на инвеститорите да бъде максимално защитен. 

От разпространената информация става ясно, че полиците попадат в схемата за компенсиране на инвеститорите (Investor Compensation Scheme) съгласно Директива 97/9/ЕС на Евроепейския Съюз. Това означачва, че вложения до 20,000 евро са защитени по тази схема. 

Самите полици се предлагат на P2P пазара с детайлен проспект, одобрен от местния регулатор (Латвия). 

Съществена разлика спрямо преди е минималният праг за единична инвестиция. Преди дялове от кредити се предлагаха с минимален размер от 10 евро. Сега минималното вложение в една полица е 50 евро. 



фиг. 1. Примерна полица в Минтос



Друга промяна за отбелязване е разликата межу лихвата по обезпечаващите заеми и лихвата при чакащи плащания (pending payments). Чакащите плащания са пари, които оригинаторът е получил от своите клиенти, но още не ги е превел на Минтос, така че платформата да ги разпредели по инвеститорските сметки. 

Важно е да се отбележи, че старите единични кредити (искове, claims) ще бъдат обслужвани до падеж (или отписване при неизпълнение), но от 1 юли т.г. те вече не са налични като възможност за инвестиции. Това означава, че всички стари автоматични стратегии са дезактивирани. 

Блог архив:
Динамика на P2P пазара, 21 април 2021 г. 
Развитие по блокираните пари в Минтос, 04 декември 2021 г. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *