Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

вторник, 12 юли 2022 г.

Анализ на Dow Inc. (DOW)

DOW Inc (DOW) е компания с фокус върху химическите суровини и науката за материалите. Дружеството попада в списъците на инвеститорите, които търсят висока дивидентна доходност от стабилни бизнеси.

Кратка визитка
В сегашната си форма DOW се търгува на капиталовите пазари от 1 април 2019 г. Тя е плод на спин-оффa на DowDuPont, преди който обединената компания беше най-големият търговец с химикали в света. 

За 2021 г. бизнесът има продажби за 55 млрд. долара, над 35 хиляди служителя и над 100 производствени мощности и обекти в 31 страни. Основните продукти са лепила и уплътнители, полиетилен и полиуретан, силикон и силикон-водородни смеси (силани), еластомери и пластомери и други. Пазарите са широкообхватни и включват от строителството и индустриалното производство (лека и тежка промишленост) до козметика и канцеларски материали. 

Компанията са нарежда на 183-о място в индекса на щатските сини чипове S&P500 по отношение на теглото си в измерителя. Тя е и част от 30-те компонената на индекса DOW Jones Industrial Average (DJIA).

DOW Inc. е със седалище в Мидланд, Мичиган, където е базирана и основната дъщерна компания The Dow Chemical Company (TDCC). 


Финансови показатели
Към момента Debt/Equity коефициентът е 0.77, което е средна стойност за индекса DJIA. За да има контекст това число, MMM е с коефициент Debt/Eq от 1.12, а Procter & Gamble е с 0.75. Компанията не изглежда свръх задлъжняла при никакви обстоятелства и ливъриджът е в разумни стойности. 

ROA (Return of Assets, Възръщаемост на активите) е 11.00%. Това е важен показател при индустриалните предприятия, които разполагат с много машини, оборудване и производствени обекти. По него DOW може да бъде оценен високо в сравнение с конкурентите в химическия отрасъл. Общо 5 са компаниите в S&P500 в този сектор, като само Celanese Corporation (CE) има по-добър показател тук със 17.5% ROA, но пък тя е с три пъти по-малка капитализация, т.е. е по-малък бизнес. 

Profit margin е 11.70%, което е относително ниско. Отново за да бъде в контекст това число, в DJIA компанията се нарежда на 20 място от 30 по този показател, а в S&P500 е на 262-о място (или точно по средата). Може ли този показател да бъде оптимизиран съществено? По-скоро не, защото бизнесът е зрял, не е във фаза на растеж и възможността печалбата да се увеличи е ограничена до увеличението на продажбите. 

P/FCF (Price/Free Cash Flow или Цена/Свободни парични потоци) е 4.60. Компанията генерира пари, а тзи коефициент е сред по-добрите на пазара. През първото тримесечие на 2022 г. Dow отчете ръст на свободните парични потоци до 6.5 млрд. долара от 4.67 млрд. долара отчетени за тримесечието, завършващо декември 2021 г. Разбира се, минали резултати не са гаранция за бъдещи такива. 

Дивидентът, който DOW изплаща към момента, е $2.80. Payout ratio е 30.30%, т.е. плащанията са добре покрити. Дивидентната доходност ще бъде засегната в следващата секция, защото тя е функция на пазарната цена. 


Източник: finviz.com


Фундаментален анализ и пазарни показатели
Коефициентът Price/Sales (цена/продажби) e 0.65, което е относително ниско ниво включително и срещу сходни компании (МММ - 2.10, PG - 4.43). Това означава, че към моментната цена на акция от $50.95 се падат около $78.38 продажби. При споменатите вече маржове от 11%, това прави очакване за $8.62 печалба на акция, макар че ТТM EPS е 9.18. С други думи компонентът "цена на акция" вече включва намаляване на печалбата в бъдещи отчетни периоди. 

Едно свиване на икономиките и влизане в рецесия със сигурност ще се отрази и на резултатите на DOW, чиито продажби са зависими от индустриалното производство и потреблението на крайни продукти. 

Според MorningStar компанията е справедливо оценена (три звезди от пет). Zachs rank също е 3 (hold). Това я прави скрита за очите на ритейла, който е бомбардиран от медийно съдържание за други "модни" акции. В зависимост от индивидуалните инвеститорски предпочитания, "засенчените" компании могат да имат предимство в дългосрочен план, когато евентуално отново влязат в заглавията на вестниците и в кастовете в YouTube. 

Дивидентната доходност е 5.49% и както вече се спомена, е добре покрита в баланса. Поради факта, че дружеството е плод на spin-off през 2019 г., няма дълга дивидентна история и все още дивидентът не е бил повишаван от въпросната година насам. В съшото време бизнесът връща кеш към инвеститорите под формата и на обратни изкупувания. През април 2022 г. бордът анонсира програма за обратно изкупуване на стойност 3 млрд. долара. 

Показателят P/E (Price/Earnings, Цена/Печалба) e 5.56 към текущия момент и около 7 за бъдещи периоди. Дори и с коригираните очаквания за следващите отчети, компанията остава наполовина "по-евтина" от средното за S&P 500, което е около 16 (с уговорката, че коефициентът не съпоставим в различните индустрии, но все пак показва как инвеститорите оценяват широкия пазар). 

P/B (Price/Book, Цена/Счетоводна стойност) е 1.98 и отново това е индикатор за подцененост спрямо подобни компании (МММ - 4.94, PG - 7.86).


Сравнение между DOW Inc. от една страна, и LyondellBasell Industries NV (LYB), L'Air Liquide Ord ADR (AIQUY) и Asahi Kasei ADR (AHKSY), от друга. Съпоставката  между химическите гиганти е изготвена от Zachs
 

Моментум, препоръки и техническа картина
Още една причина Dow Inc. да остава встрани от публичното внимание, е песимистичното отношение на анализторите. През юни има две понижения на очакванията от Credit Suisse (Neutral -> Underperform, PT $49) и City Group (Buy -> Neutral, PT $60). 

Средната ценова цел, агрегирана в YahooFinance, е $68.05. Спрямо сегашните цени това е възможност за ръст от 33%, ако разбира се въпросната ценова цел бъде достигната. Рейтингът на препоръка в YF е 2.8, което е по-близо до "задръж", отколкото до "купи". Както е видно обаче прогнозите могат да се разминават драстични помежду си. 

В момента оценката е на 29% под 52-седмичния връх ($71.86).

Short float e 2.09%, което не индикира за възможен short squeeze при благоприятно развитие за Dow Inc. в краткосрочен план.

На графиката по-долу се вижда динамиката в цената на акцията през последната една година. В скрийншота са включени както сходни ценови цели с тези на анализаторите на YF, така и индикатор за моментум, който сочи "продай". 




Графика на Dow за една година, MA50 и МА200, източник: TradingView


За дългосрочните инвеститори срещуположният подход (contrarian) изглежда разумен. Когато трейдърите и високочестотната търговия индикират за продажби, това е възможност за ритейла да влезе в позиция на по-приемливи цени с по-голям margin of safety. 


Заключителни думи
Настоящият анализ не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Информацията, с която разполагам е публично достъпна, но ограничена. Към момента на написването на тази публикация нямам ценни книжа на Dow Inc., но компанията пасва на стратегията ми и тя ще стане част от инвестиционното ми портфолио. Ежемесечна информация за него можете да намерите в секцията "Портфейл". 

Ако компанията представлява интерес и за Вас, моля, преди да търгувате с акциите ѝ да направите допълнително собствено проучване. 





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *