Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 14 април 2021 г.

5 мита за ранното пенсиониране

FIRE идеята има много фенове, но има и много врагове. Част от тях са бивши фенове, които са се отказали от финансовата си цел по една или друга причина и вече са в лагера на критиците. 

Част от популярните критики са, че не само не може да се спести достатъчно за ранно пенсиониране, ами не може да се спести достатъчно дори и за пенсиониране на време. Има протестни гласове и срещу използваните в калкулациите норми на доходност, които не са лесно постижими. Друга забележка е, че мързелуването е скучно (това е вярно). И накрая мнозина смятат, че свирепите лишения не си струват. 

Истинатата за финансовата независимост не е еднозначна. На такова мнение е и финансовият съветник Роб Бергер, който споделя своето виждане за горните критики в статия за Форбс

Мит 1: Трябва да спестявате 50% от доходите си
 
Разбира се, колкото повече спестявате, толкова по-бързо ще постигнете пълна финансова свобода. Има обаче някои промениливи, които не бива да се пренебрегват. Абсолютната стойност на текущите доходи имат значение. 25% от 1000 е равно като абсолютна стойност на 50% от 500. Стремеж към по-висок доход сега е също толкова ключов фактор, колкото и нормата на спестявания. 

Освен това и срокът на изпълнение на целта също има значение. По-реалистични амбиции означават и по-човешки живот по пътя.

Мит 2: Ранното пенсиониране означава мързелуване до последен дъх

Не, концепцията за FIRE предвижда свободата на избор с какво и по колко време човек да се занимава с дейности, които му носят удоволствие и може би още доходи. Ранното пенсиониране в смисъла на финансова независимост не означава лежане по гръб, а нови и по-различни възможности за оползотворяване на времето, което е невъзобновяем ресурс на разположение на човека.

Мит 3: FIRE е подходящ само за младите

Колкото по-рано се започне, толкова по-вероятно е да се постигне преди достигането на пенсионната възраст. Дори да се започне по-късно, целта може да бъде постигната. А дори и да не бъде постигната навреме, допълнителните средства, с които човек ще разполага в златните години от живота си, ще осмислят услилията по време на трудовия път. 



Мит 4: Следващият пазарен срив ще унищожи идеята

Всъщност стремежът към финансова свобода и изграждане на богатство е надживяла много повече кризи и икономически сривове, отколкото можем да си представим. Това, че сега има блогове, видеа, информация и общности не означава, че наскоро е открита топлата вода. А и най-пресният пример от март 2020 г. показва, че желанието човек да не бъде зависим от ежедневните си усилия в полза на други (т.е. в полза на работодателя) е по-силно от страха да не бъде загубен натрупания капитал.

Мит 5: Не може да се постигне FIRE, ако се пие кафе навън

И тук ситуацията не е черна и бяла. Излишните разходи определено не помагат за постигането на целта. но стимулиращият, удовлетворителен живот не може да бъде заменен от имагинерни постижения. Финансовата свобода не е имагинерно постижение, а цел, която определен брой хора са достигнали по един или друг начин. Като се има предвид, че основната ценност на FIRE е времето, то годините в мизерия не са опция. Просто не бива да се прекалява с разходите, които могат да бъдат оптимизирани или коригирани без да бъдат елиминирани напълно.


Петте описани мита по-горе всъщност често се коментират в общността. Всичко това е казвано многократно, но изглежда, че все още има съмнения в истинността на опроверженията към всяка една спорна теза. А формулата е проста и се крие в два основни принципа:
- плащайте първо на себе си. Определете нормата на спестяване веднага след получаването на доход, а не чакайте да Ви останат пари в края на периода;
- харчете определения остатък както пожелаете и както смятате за най-правилно, дори и това да са кафета навън. Само се придържайте към мотото "Първо свободата, после кафетата". 




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *