Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 25 май 2022 г.

Туитове и лични мнения от Световния Икономически Форум в Давос

Световният Икономически Форум (WEF) е неправителствена организация, базирана в Колони, Женева, чиято декларирана мисия е да "подобрява състоянието на света, ангажирайки бизнес, политически, академични и други лидери в оформянето на глобалня, регионалния и индустриалния дневен ред. 

Всяка година въпросните лидери се събират в швейцарския курорт Давос за неколкодневни срещи, на които се обсъждат най-наболелите въпроси от глобалното ежедневие. Събитието събира по около 3000 платени членове и поканени участници, сред които крупни инвеститори, икономисти, популярни личности и журналисти. С други думи - в Давос се събират хората с най-голяма власт и влияние в различните сфери на обществен живот. 

Тази година срещата започна в края на май, по-късно от обичайния период за провеждане в края на януари. 

Значението на този форум не бива да се подценява. Там могат да бъдат чути формулировки на икономическите тенденции, прогнози за бъдещето от първа ръка, т.е. от хората, от които самото бъдеще зависи. 

Събитието и организацията също така са любима тема и на теоретиците на конспирацията и анархистите. Събирането в швейцарските Алпи е разглеждано като консолидация на властта на бизнес и политическите елити и от противниците на неравенството, които разполагат с много по-солидни аргументи от конспираторите. 

В следващите редове ще си позволя да изкажа лично мнение по няколко изявления от Давос, цитирани през Туитър под хаштаговете #WEF2022 и #WEF. Срещата на Световния Икономически Форум е важна за ориентацията "на къде се върти света", а това знание от своя страна е важно за постигането на финансова независимост или поне финансово благоденствие. 





Първият цитиран туит е от британеца д-р Джон Чипман, директор на Международния Институт за Стратегически Изследвания.



Той идва в следствие на скандалното изказване на Хенри Кисинджър, че Украйна трябва да отстъпи територии на Русия, за да постигне мир. Дясната ръка на президента Никсън, единственият с преждевременно прекратен мандат след скандала "Уотъргейт", направи това изявление в Давос на фона суровите икономически санкции от Западния свят, наложени на Русия. Тези санкции очевидно причиняват съществени вреди на руската икономика, но нараняват и икономиките на налагащите ги страни с нарушените вериги на доставки на суровини, спирането на ключови производства в Източна Европа и задаващата се продоволствена криза. 

Въпреки това реакцията срещу тези думи на Кисинджър е еднозначна. Тезата му е абсолютно неприемлива и режимът на Владимир Путин не бива да бъде насърчаван по никакъв начин. Украйна трябва да бъде подкрепена в изтласкването на нашественика, за да не се дава погрешен сигнал на други диктатори с намерения за териториална експанзия в 21 век. Проблемът е, че подобни разговори се прокрадват на толкова високо ниво. 

* * * 

Немския икономически журналист Холгер Шапиц цитира изказване на датчанина Джим Хагеман Снабе - директор на индустриалния гигант Сименс и глобалния лидер в морския транспорт Маерск.



На графиката с бялата линия виждаме индекс на Голдман Сакс на непечелившите технологични компании. Това са високорискови бизнеси, в които са вложени милиарди долари от институционални и индивидуални инвеститори, и чиято обезценка може да доведе до големи трусове на капиталовите пазари. 

Очевидно е, че времената на лесните пари свършиха точно в момент, в който може би биха потрябвали. Повечето икономисти признават, че въпреки силните баланси на бизнесите, процентът на собственици на жилища и добрата картина на трудовия пазар, най-високата инфлация от 40 години насам е обезспокоителен сигнал.

* * *

Дигиталният предприемач Вала Афшар очертава десет големи инвестиционни теми за следващата декада. 




Може би инвестиционният потенциал на част от тях е вече изконсумиран (например в 5G и клауд клауд услугите). В моето протфолио тези теми са представени от AT&T (5G), Microsoft (Cloud computing) и NextEra Energy (Clean tech). Изборът на тези компании е направен с условието нито една от тях да не попада в по-горе споменатия GS Non-profitable Tech Index. 


* * *

Председателят на МВФ Кристалина Георгиева също е в Давос. Тя определи криптовалутите като "публично благо", но в същото време призова за изграждането на инфраструктура, позволяваща размяната на дигитални валути така, както се разменят и фиатните валути между държавите.
 


Това е един от най-коментираните и споделяните туитове от Световния Икономически Форум. Духът на повечето коментари е насочен към това, че публичността не желае "централизирани шиткойни", т.е. регулация.


* * *

Забвно е мемето, споделено от Велина Чакърова - директор на AIES и реномиран наш учен в сферата на геополитиката. 




Забавно, но и поучително. Често шегите се използват, за да си кажем истините, а броят на реакциите на този туит е показателен. 

* * *

Темата за неравенството винаги е била важна за обществото, но не винаги получава достатъчно внимание в Давос. В последните години повече време се отделя на климатичните промени, с които действително човечеството трябва да се бори. В светлината на войната в Украйна освобождаването на икономиките от зависимостта от фосилни горива е ключов приоритет. Зеленият преход обаче става бавно, а важна тема като неравенството потъва надолу в публични дневен ред. 

Един противоречив туит от неверифициран акаунт посочва нарасатването на икономическото неравенство от 1971 г. насам - годината, в която Световния Икономически Форум започва съществуването си.





* * *

Настоящата селекция от туитове далеч не е изчерпателна, а просто хвърля поглед върху динамиката на публичния разговор. Със сигурност много от важните обсъждания в Давос стават на четири (или повече) очи, но не и по време на официалните панели. 

Немалка част от хората виждат Световния Икономически Форум като двигателя на глобализацията, която пък лично за тях не носи полза. Немалко са и критиките, че лидерите водят света в посока, която е изгодна (най-вече финансово) за тях, а не за самия свят. 

Въпреки всичко според мен си струва да се хвърля по едно око на подобни събития, за да може човек да бъде в час, да формира информирано мнение и да взима правилните решения, когато е изправен пред такива.





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *