Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 29 април 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Април 2022)

Суров април. Към последния работен ден на месеца, но преди последната сесия в САЩ индексът S&P 500 записва най-големия си месечен спад от Голямата рецесия насам (-7.43%). NASDAQ 100 е още по-зле (-11.70%). В България картината през април не изглеждаше толкова грозно и индексите останаха почти без изменение за периода. Това е малка утеха на фона на много по-дълбоките корекции в мигове на пазарна паника и на факта, че SOFIX така и не достигна върховете от 2008 г.

Напрежението на пазарите определено се реже с нож. На този фон аз не бих се оплаквал, защото така или иначе моето цялостно портфолио е дефанзивно дори и в най-бичите периоди. Резултатите по стълбове в следващите редове. 




* * * P2P * * * 
Регистраната доходност в Минтос за април възлиза на 1.64% от всички входящи парични потоци към цялостния портфейл (включително мой депозит и дивенти от акции). Този клас активи остава с относително пренебрежимо тегло, тъй като и представянето е посредствено. 

През месеца публикувах в блога кратък преглед на случващото се в няколко по-популярни в България платформи (Динамика на P2P пазара, 21 април 2022 г.). В края на периода, когато правя и обичайния преглед, ми направиха две неща впечатление. Първото е лошата новина, че всички краткосрочни кредити са ми в някаква форма на просрочие (от гратисен период до 60 дни). Второто е добрата новина, че активността на вторичен пазар поспадна, тоест паническото излизане вече е по-слабо, отколкото през март. 

Няма развитие с проблематичните оригинатори, което не е новина. 


* * * Американски акции * * *
Както вече се спомена в уводните думи, април беше тежък за щатския капиталов пазар (фиг.1). Няколко големи имена особено от технологичния сектор загубих голяма част от капитализацията си. Meta (FB) е надолу с над 10%, въпреки избухването си в последните дни. Netflix (NFLX) - една компания, коят е погрешно считана за добра от ритейла според мен, загуби 49% от капитализацията си само за един месец. Двете компании са част от т.нар. FAANG - това са високотехнологичните флагмани на американската борса. 



Фиг. 1. Движение на основните индекси на американския капиталов пазар. Графиката е регистрирана преди позитивната сесия от 28 април, което води до разминаването с моите данни за представянето на измерителите. Източник на изображението: seekingalpha.com


За април моята селекция побеждава S&P500, тъй като регистрираният при мен спад е от 6.01% при -7.34% за индекса. Експозицията ми към представители на NASDAQ 100 в лицето на Microsoft, Apple и Cisco не нараниха чувствително представянето на портфейла. 

Дивидентите през месеца (UNP, VICI, CSCO) формираха 2.83% от общия входящ паричен поток към всички стълбове. 

Междувременно упражних правото си на глас на няколко от Общите събрания. Подробности за този процес описвам в поста "Общи събрания на PFE, JPM и JNJ" от 8 април. 

През април се осъществи и дългоочаквания spin-off на AT&T. На 12.04 закупих акции на T на цена $19.76, а по-късно продадох заредените дялове от Warner Bros Discovery (WBD) за по $23.78 (19.04). В края на април котировката на WBD e $18.35. 

Другите сделки за месеца бяха с дялове на Microsoft (11.04, сделка при цена $286.40/акция) и Apple (19.04, $164.32/акция). 

В края на отчетния период Apple отстъпва третата позиция в портфейла на Johnson & Johnson. И двете компании обявиха увеличение на дивидента. Кешът се нарежда на 8-а позиция с дял от над 6%, увеличавайки се значитлно спрямо предходните периоди. Идеята е повече средства да бъдат на разположение за покупки, когато (ако) настъпи още по-дълбока корекция. 

На фиг. 2 е показано графичното разпределение на отделните позиции. 



фиг. 2. Структура на портфейла от американски акции към края на април 2022 г.


Към момента един долар се разменя на цена от 1.85 лв. В края на март курсът беше 1.78. Поскъпването на долара е в полза на инвеститорите, които ползваме валути различни от американската. След превалутиране в лева резултатът е почти 0% за месеца, т.е. валутната разлика компенсира целия спад. Да, 0% не компенсират вилнеещата инфлация, но -6% изглежда още по-зле, нали? 








* * * Български акции * * *
Портфейлът, търгуван на БФБ, не записа никакви входящи потоци от дивиденти през периода. Април бе белязан от огромно напрежение около войната в Украйна, тъй като българският бизнес и българската икономика са силно зависими от останлите държави в Източноевропейски регион, включително и директно въвлечените в битката Украйна и Русия. 

След като имах "невъздържан" март (обзор), през април успях да се удържа седнал върху ръцете си и да не правя никакви структурни промени, т.е. сделки. 

Двете ми основни позиции (Неохим и Доверие Обединен Холдинг) бяха подложени на сериозна волатилност, но този път успях да устоя на собствения си страх - постижение, което бъдещето ще определи дали е полезно или вредно. 

Спадът за април в този стълб е -1.60%. Съвсем търпимо, като се има предвид, че  водещи в структурата му са листнатите на европейски борси и търгувани на BSE International компании като Еxxon Mobil, JP Morgan, Microsoft и Johnson & Johnson. 

Все още няма официална информация за дивидентни от българските компании в портфейла. Обобщени данни за предстоящи плащания на компаниите на БФБ можете да намерите в тази таблица

На фиг. 3 е графичното обобщение на структурата на портфейла ми на БФБ към края на април. 0% кеш е голямият проблем тук както и невъзможността да отключа такъв без да "заключа" загуби по позициите, които бих искал да намаля (например Импулс I, Химимпорт и Софарма Трейдинг). 





фиг. 3. Структура на портфейла на БФБ. 



Заключителни бележки:

Начинът, по който избирам инвестициите си е такъв, че ако не ми гарантира спокоен сън, то поне да не се будя през нощта, за да смятам колко пари съм загубил. За мен първи приоритет е да не загубя, а втори - да спечеля. Затова и в цялостното ми портфолио има компании с относително ниска бета и такива, които пазарът разглежда като малко по-ниско рискови. Почти всички акции носят дивиденти, а вложенията в P2P са в рамките на разумното. 

При големи спадове човек е склонен да се самообяви за най-лошия инвеститор на света. Това е погрешно. В момента всички сме "на загуба" спрямо последните месеци на 2021 г.. Немалка роля играе и факторът шанс. Психическата устойчивост и придържането към стратегия, особено ако тя е добре изработена, ще бъдат възнаградени рано или късно. Все пак инвестирането не трае колкото завъртането на една рулетка. На фиг. 4. можете да видите какъв е шансът да сте на загуба в различните инвестиционни хоризонти. Нека тя да ви дава оптимизъм, че един лош месец не може да ви отдалечи съществено от заветната цел - пълната финансова свобода. 




Фиг. 4. Вероятността от негативна възвръщаемост спрямо инвестиционния хоризонт. 
Източник на изображението: seekingalpha.com




Блог архив:
Инвестиционен портфейл Март 2022
Инвестиционен портфейл Февруари 2022
Инвестиционен портфейл Януари 2022
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *