Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 31 март 2022 г.

Инвестиционен портфейл (Март 2022)

Изключително динамичен месец март, доста подобен на март 2020, когато избухна пандемията от Ковид 19. Вълненията около войната в Украйна повлияха доста на пазарите и инвеститорите станаха свидетели на сериозна волатилност особено в търговията с финансови инструменти. В края на периода обаче инвеститорите в акции се радваха на бързо възстановяване и преодоляване на голяма част от загубите в началото на месеца.

Поуките за мен идват най-вече от българския портфейл, който е много по-труден за менажиране от щатския. Българският капиталов пазар е много плитък, силно ориентиран е към размирните в момента зони и като цяло е опасен. Детайли в следващите редове.




* * * Американски акции * * *
Снежната топка с щатския портфейл се оформя много добре. Завършвам месец март при 24.88% доходност от създаването му. В левово изражение, заради поскъпването на долара, доходността е 31.78% (с над 9% повече в сравнение с февруари 2022). 

Целият депозит за месеца се вля в този стълб, а тук регистрирах и нов дивидентен рекорд за периода (принос от 7.71% към всички входящи парични потоци). 

Изглежда се справям с балансирането и диверсифицирането на портфейла, защото спадът при технологичните компании беше компенсиран от избухването на петролната Exxon Mobil.

За месеца имам три покупки на акции. На 10 март взех JP Morgan при цена от $132.43 на акция. Това ми е губеща позиция към момента, но дивидентна доходност от 3% просто не е за изпускане, а и пазарът наказа прекалено сурово банките около избухването на войната. 

На 16 март увеличих позицията в Cisco Systems при цени от $55.37, а на 17 март взех Union Pacific за 260.10. Всички покупки към края на периода са вече "на зелено" с нереализирана доходност. 


* * * P2P * * *
На пазара на P2P инвестиции също има смут. Намерението ми да увеличавам вложението ми в Минтос логично беше замразено. В началото на март наблюдавах паническо излизане на по-предпазливи инвеститори, които ми "напълниха" една от стратегиите за автоматично инвестиране на вторичен пазар при поне 5% отстъпка. С доста сделки на вторичен пазар реализирах нелош резултат (2.81% от всички входящи парични потоци) без това да нарани значително качеството на кредитния портфейл. 

В стратегиите ми съм изолирал оригинатори с нисък рейтинг и държави извън ЕС и надеждните юрисдикции. С други думи портфолиото е съставено предимно от бързи и средносрочни кредити, отпуснати от небанкови институции в Обединеното Кралство, Финландия и Испания. 

В следващите дни ще публикувам специална статия за динамиката на P2P пазара.


* * * Български акции * * * 
Стигаме до най-вълнуващата и интензивна част. 

Нахлуването на Русия в Украйна срина няколко от ключовите  ми позиции по обясними причини. Основният актив на Доверие Обединен Холдинг - Молдиндконбанк, опериращ в Молдова, е застрашен от неяснотата с бъдещето на страната. Военният конфликт още не се е разлял в Молдова, но този сценарийй беше много вероятно особено в началото на месеца.

Голям спад регистрира и Неохим. Торовият завод е потребител на около 10% от внасяния в България природен газ и рискът от прекъсването на доставките, а оттам и на производството, беше съществен. 

Монбат също има немалка експозиция към засегнатите от конфликта държави. Клиентите в Русия са едни от по-големите на компанията, а акумулаторни батерии се изнасят за Украйна. 

Освен директно засегнатите бизнес, самият пазар влезе в режим на ограничаване на риска, което с оглед на конюнктурата означаваше резки спадове. 

За март имам цели 23 сделки, едната от които е за JP Morgan (да, взех още акции и през BSE International) на 23-и при единична цена от 126.28 евро. Останалите 22 сделки няма да описвам в детайл, а ще обобщя като оценка.

Сбърках с освобождаването от Агрия. Имах покупки на 16.60 лв. и 17.60 лв., но се разделих напълно от позицията срещу 19.00 лв. на акция. Въпреки реализираната капиталова доходност от около 11% историята показа, че съм избързал с изхода. Нямаше как да предвидя, че сентиментът ще се смени до степен, в която пренебрежението на мажоритаря към миноритарите ще бъде напълно забравено. Акцията е звезда в края на март, а и бизнес конюнктурата е чудесна за Агрия Груп Холд.

Справих се отлично с продажбата на ПИБ. Това беше стара спекулативна позиция, която не пасваше на модела ми за дивидентно портфолио. Успях да купя малки пакети по целия път нагоре. 2.10 лв., 2.55 лв. и 2.79 лв., преди да започна да продавам (на 2.74 лв. и 2.71 лв.). Малка капиталова доходност, като нетирам и транзакционните разходи, но голяма облекчение, че се освободих от тази тежест. 

Сбърках с продажба на част от позицията в Неохим на 39.40 лв. в началото на месеца, но по-късно си върнах си върнах дяловете (на по-висока цена, разбира се). Временно освободените от продажбата средства отидоха за ПИБ и после се върнаха там, където предпочитам да бъдат. Двете движения в портфолиото нетират финансовия резултат до 0, но това, че не съм изгубил пари нито при ПИБ, нито при Неохим, е най-големият успех. При втората компания обаче ми се повиши средната цена на целия пакет. В края на март тя е 40.66 лв, което е значително изпиляване на буфера (около 10 лв. нагоре). 

Усредних Монбат. Историята ще съди този ход. 

Усредних малко и друга позиция - Химимпорт, която няма място в дивидентното семейство поне засега. Ситуацията обаче може и да се промени някога. 

Добавих и Доверие Обединен Холдинг на два пъти (7.92 лв и 8.86 лв.) Този ход също ще стане ясно дали е правилен в бъдещето. Това е залог, че Русия ще загуби войната в Украйна. Подобен залог е много рисков, но без риск, няма и печалби. 

Дивидентната доходност в българския портфейл, осигурена изцяло от чуждите компании Exxon Mobil, Microsoft и JNJ възлезе на 22.77%. Това е огромен процент и има много силен положителен психологически ефект. Трудният менджмънт на българските акции намериха верен баласт, който да балансира и да обира волатилността на родните книжа за напред. 

От блога:
Инвестиционно портфолио (Февруари 2022)
Инвестиционно портфолио (Януари 2022)
Инвестиционно портфолио (Декември 2021)








Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *