Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 6 юни 2022 г.

Дивидентен сезон 2022 на БФБ

За първа година блогът finfree.bg предложи на читателите обобщена в табличен вид информация за дивидентите, които учредените в България и листнати за търговия на БФБ дружества ще разпределят на акционерите си от финансовия си резултат за отчетната 2021 г. 

Своеобразната база данни няма безплатен публичен аналог у нас. Като пилотен проект формата на представяне (споделена таблица в Google Sheets) имаше своите недостатъци, с отстраняването на които ще се заема догодина. 

* * *

По традиция българските публични дружества разпределят дивиденти веднъж годишно след решения на редовните Общите събрания на акционерите. Законът за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) бе изменен едва през януари 2018 г., така че компаниите да могат да разпределят междинен шестмесечен дивидент. От тази възможност към момента се възползват дружества, които се броят на пръстите на едната ръка (Корадо, Браво Пропърти Фонд и Градус, правено е и от Софарма преди време). 

За сравнение, регистрираните в САЩ компании обичайно разпределят дивиденти четири пъти годишно. 

* * *

Няма да е преувеличено да се каже, че дивидентното лято 2022 г. е вяло, а и като цяло БФБ не е мястото, където спестителите могат да си осигурят надежден паричен поток за поне 5 години с известна сигурност, че няма да загубят стойност от инвестицията си в съответните ценни книжа. 

43 компаниите, които попаднаха в таблицата към деня на написване на този пост. 

От индекса на сините чипове SOFIX само пет ще разпредлеят дивидент в идните месеци или едва 33%. Само Химимпорт все още не е изпратил покана за ОСА от водещите български публични дружества.

21 са компаниите от индекса BG40 (52.5%), които ще включат точка в дневния ред на събранията си за дивидент. Отново сравнително срамежливо съотношение. За сравнение повече от 75% от конституентите на S&P 500 разпределят печалбите си с директни плащания към инвеститорите.

* * *

Доходността от дивиденти обаче отдавна надвишава лихивте по депозитите (фиг 1). Тенденцията започна от Голямата Рецесия през 2008 г., когато централните банки започнаха да свалят основните лихви, така че кредитът в търговските банки да бъде евтин.




фиг. 1. Архивна графика от 2019 г., пибликувана в Kапитал с позоваване на данни от Елана Трейдинг.


В тазгодишната таблица средният размер на дивидента е 4.65%, но този индикатор е изкривен от няколко напълно неликвидни дружества (Холдингово Дружество Дунав, Бианор Холдинг и  Актив Пропъртис). Без тях средният дивидент става 3.31% с уговорката, че доходностите на някои компании са завишени поради факта, че екс-дивидентната дата е минала и пазарът е коригирал цената на акцията с размера на дивидента. 

Към момента на писане движението на идексите SOFIX и BG40 от началото на 2022 г. се колебае около нулата. Ако вземе за репер 1 януари тази година, то дивидентната и капиталовата доходност не успяват да покрият инфлацията през последните 6 месеца. 

За последната една година обаче SOFIX e нагоре с 13.49%, а BG40 - с 18.25% (фиг.2).




Фиг. 2. Динамика на индексита на БФБ за последната една година. Източник: Инфосток.


Ако съответните дивидентни книжа са купени точно преди година, те биха донесли нетна възвръщаемост срещу инфлацията (ако се доверим на официалната статистика за този икономически показател). 

Ако погледнем обаче графиката на SOFIX за последните 5 години (фиг. 3), ще установим, че подборът на отделни дивидентни акции и навременното излизане от тях е единственият начин да се постигне положителна тотална възвръщаемост. Стратегията Buy & Hold (Купи и Дръж) не работи на БФБ.




Фиг. 3. Петгодишна графика на SOFIX. Източник: Bloomberg.



* * * 

Общият дивидент, който българските компании ще разпределят, е около 175 млн. лв. От тях около 59 млн. лв. се полагат на акциите от фрий-флоута на дружествата. Трудно е обаче да се прогнозира какъв процент от средставата ще бъдат реинвестирани. 

От една страна акциите на институционални инвеститори като пенсионни фондове и КИС в компаниите може да не са част от фрий-флоута, но паричните потоци все пак да бъдат върнати на българския капиталов пазар. От друга страна, няма обосновка на предположението, че дивидентите, полагащи се на фрий-флоута, ще бъдат задължително реинвестирани на БФБ. 

* * *

Ударник тази година е Адванс Терафонд АДСИЦ с вече гласувани за разпределение над 44.8 млн. лв. Това са всъщност над 25% от дивидентите на БФБ за тази година, а доходността възлизаше на над 14%, преди да мине екс-дивидентната дата. 

Спиди също е голям платец, разпределяйки 21,5 млн. лв. от печалбата си за 2021 г. Неохим е трети с близо 13 млн. лв., а след тях се нареждат М+С Хидравлик, Градус и Телематик Интерактив България. 

В долната част на таблицата (без това да е зона на срама, защото все пак компаниите отчитат и споделят печалби за 2021 г.) са Делта Кредит АДСИЦ, Портови Флот 99 и Ейч Ар Кепитъл, които ще разпределят под 100 хил. лв. на всички свои акционери. 

Компании с големи капитализации, ликвидност и фрий-флоут, които няма да разпределят дивиденти тази година, са Софарма, Софарма Трейдинг, Доверие Обединен Холдинг, Индустриален Холдинг България, Алкомет, Трейс, София Комерс Заложни Къщи и други. 

Както вече се спомена, Химипорт все още не е изпратил покана към своите акционери с дневния ред на ОСА. 

* * *

Въпрос на гледна точка е дали участниците на българския капиталов пазар да се радват или да искат още и по-големи дивидентни плащания. С оглед на акционерната структура, мажоритарните собственици винаги имат последната дума относно дивидентите, така че е малко вероятно (и няма подобни примери) точка за дивиденти да се предложи от миноритарни акционери и тя да бъде в последствие приета от ОСА.

Остава надеждата, че задържаните от печелившите компании печалби ще бъдат използвани рационално за създаването на стойност за инвеститорите и че компаниите, които в момента раздават дивиденти, ще продължат да го правят, увеличавайки с времето техния размер. 








Заб.: Настоящата публикация не е препоръка за търговия с финансови инструменти. 
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *