Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 28 март 2022 г.

Данъци и акции - Как да попълним и подадем онлайн данъчна декларация по ЗДДФЛ

В следващите редовете ще споделя моя опит с подаването на годишна данъчна декларация към НАП в качеството ми на физическо лице, притежаващо и търгуващо с финансови инструменти (акции).

Финансовата грамотност минава и през данъчна такава, а аз самият се смятам за проповедник на данъчната култура. Смятам, че в България е дълбоко вкоренен погрешния възглед, че "обществената касичка" служи единствено за облагодетелстването на властимащите. В нашата страна нивата на корупция са пословично високи и заради бездействието на всеки един от нас, както и от желанието на мнозина да "прецакат" системата, да укрият доходи или да се облагодетелстват от слабостите на системата. Солидарността е това, което ще ни издигне като общество. 

* * *

Ако сте решили да градите богатство по морален и честен път, поздравления. Вие сте на най-правия път, но вървенето по него може да не е лесно. Следващите инструкции са валидни за данъчна кампания 2021 г. и ако искате да подавате годишна данъчна декларация по чл. 50 от Закона за Данъка върху Доходите на Физическите Лица (ЗДДФЛ) за някоя друга година ще се наложи да проверите за промени. 





Стъпка 1 - Осигуряване на ПИК от НАП
За да попълните данъчната си декларация, най-вероятно ще изберете варианта да направите това онлайн. Това е най-ефективното решение от гледна точка на време за попълване и превенция на грешките в калкулациите. Освен това Националната Агенция по Приходите би трябвало да разполага с данни за доходите ви, грижата за декларирането на които имат работодателите. 

За да попълните и изпратите декларацията са необходими или електронен подпис, или ПИК (персонален идентификационен код), издаден от местния офис на НАП. Вторият вариант е по-евтин, аз използвам него за да избегна допълнителни разходи. 

Получаването на ПИК става с физическо присъствие в офис на НАП и след попълването на образец за искане. Образецът се попълва лесно, а ПИК-ове се раздават от повечето служители на Агенцията. Кодът се връчва с протокол в непрозрачен пощенски плик и това е всичко, което е небходимо за достъп до електронните услуги на НАП на адрес: https://portal.nra.bg/







Стъпка 2 - Откриване и верифициране на вече подадените данни към НАП
Данъчната декларация на задълженото лице са намира в секцията "Подоходни данъци" (фиг. 1). Клик върху посочената със стрелка зона ще ви отведе до странциа с обяснение на няколкото тъмно сини бутона. Един от тях е "Подаване". Следва избор на метод за идентификация и там, логично, трябва да се мине през модул "ПИК". 

Данъчната декларация на задълженото лице се зарежда автоматично и къде има предварително попълнена информация може да се познае по жълите маркери до всеки елемент на декларацията. В моята лична декларация автоматично са попълнени "Данни за декларатора", "Част III" и "Приложение 1" (фиг. 2)



фиг. 1


фиг. 2


Проверете данните си, както и приложение 1 за възможни грешки. Аз се осигурявам на реално възнаграждение и имам доверие на работодателя, че декларира и внася коректно дължимите данъци, но винаги може да се случи и техническа грешка. Ако сумите ви се струват много по-големи или много по-малки от очакванията, може би трябва да ги засечете с получените фишове за заплати.

Ако всичко изглежда наред, преминете към Част III, където можете да отключите иначе заключените приложения, които касаят други типове доходи. Маркирайте "Приложение 8" / Образец 2081. Това ще отключи съответната секция и по-късно ще можете да я попълните.

Когато потвърдите данните в "Приложение 1" ще се отвори и "Част IV", където е онагледено как и дали работодателят е внесъл дължимите данъци по трудовия договор. Ако всичко е наред, клетки 4011 и 4012 - Дължим за довнасяне данък и Надвнесен данък трябва да бъдат "0". Това са стойностите, които не взимат предвид търговията с финансови инструменти, затова не бързайте да потвърждавате "Част IV" (фиг. 3)


Заб.: В настоящата публикация е разгледан моят частен случай, чрез който да помогна и на други да си попълнят декларацията. Аз нямам доходи от наеми, наследства или други източници на приходи през 2021 г., така че това трябва да се има предвид, когато попълвате вашата собствена декларация. В зависимост от данъчните събития през съответния период (в случая 2021 г.) е възможно да трябва да се попълват и други приложения. Публикацията е инструкция за ползване на електронната услуга на НАП, а не съвет на счетоводител. 




фиг. 3


Стъпка 3 - Сдобийте се с информация за реализирания финансов резултат за периода
Трябват ви извлечения от брокерите, които ползвате. Най-популярните български посредници като Елана, Карол и т.н. имат сравнително удобни платформи, от които да бъде изтеглена нужната информация. 

За инвестициите ми в български акции ползвам Елана, но те са изключени от данъчното облагане, защото сделките се сключват на регулиран пазар от страна в Европейския съюз. 
От 2021 г. ползвам услугите на посредника за търговия в сегмента на БФБ - BSE International, но тъй като нямам продажби през годината, няма и възникнали данъчни събития. 

Инвестиционните посредници би трябвало да предоставят информации (и го правят) относно състоянието на сметката към определена дата (за нуждите на данъчната декларация това е 31.12.2021 г.). От там можете да си припомните с какви ценни книжа ви е заварила Нова година. 

За инвестициите ми в чуждестранни акции ползвам Револют. От приложението също може да се изтегли извлечение в Excel или PDF формат. Интересува ви модул Stocks/Акции; More/*многоточието*; Profit and Loss statement/Извлечение за печалба и загуба и периодът. 

Хубаво е да запазите данните в собствен архив, както и да работите с тях в Excel, ако искате да улесните калкулациите. 


Стъпка 4 - Попълване на "Приложение 8"
Предимството на попълването онлайн е, че можете да добавяте и махате колкото поискате редове. За хората, които имат по-широки портфолиа от акции от различни държави, това е полезно улеснение. 

Достатъчно детайлна информация кое и къде се попълва, различно от български акции, има в блога на Димитър Ангелов (линк, отваря се в нов прозорец). Препоръчвам да прочетете неговата публикация, ако имате доходи и от други финанови инструменти (ETF, криптовалути). 

В моя случай притежаваните от мен финансови инструменти са само от САЩ, но някои от тях са закупени от борса в Германия (става дума за дялове на американски компании, закупени от BSE International). 

Заб.: Данъчното третиране на книжа, закупени през BSE International не е напълно изчистено към датата на писането на този пост. Дивидентите от щатските емитенти са облагат с 30% данък върху брутния им размер. Самите предлагани акции в сегмента на БФБ са листнати на борси, повече от които са от страни-членки на ЕС (Германия, Франция). 

За онагледяване на попълването на данъчната декларация съм показал само един от необходимите редове (фиг. 4.). Сделките на BSE International се сключват в евро и за нуждите на декларацията аз съм ползвал фиксинга на БНБ от 1.95583 за изчисляване на сумата в лева. Това се прави ръчно. 




фиг. 4


За акциите в Револют съм ползвал среднопретеглена цена на придобиване в USD, защото там сделките са наистина много и не е реалистично да се декларират една по една. Използваният валутен курс е към 31.12.2021 г. (това е и индикираната дата на придобиване). 

Заб.: Този подход е реалистичен начин да се отрази максимално достоверно размерът на съответните позиции без да бъде създавана излишна административна тежест за попълващия и потребителя на информацията. Важно е да се отбележи обаче, че не ясно дали НАП ще приеме декларацията за правилно попълнена, ако възникне спор. Възможно противодействие на потенциален спор относно валутни разлики е да се използва най-високият курс на съответната валута през съответната година. 

Внимание! В част I, колона 5 следва да се индикира стойността на целия пакет акции в съответната валута, а не единичната цена на акция при придобиването. 

Попълването на получените дивиденти става в част IV. Отново съм използвал за онагледяване (фиг. 5) Exxon Mobil и полученият от компанията дивидент в евро (от блога: Дивидентите на BSE International вече се изплащат коректно, 04.01.2022 г.). Стойността на дивидента е в лева. Ако посредникът подава информация в друга валута (например Револют), тогава се налага превалутиране по курса на деня на получава. Лесна, бърза и надеждна справка може да се направи в сайта на БНБ или във валутния конвертор на сайта на Оанда




фиг. 5


Получените дивиденти се попълват и изчисляват в секция 1. В колона две се изписва компанията, от коят е получен дивидента, в колона 3 с падащо меню се избира държавата, където същата е листната и откъдето сте закупили финановия инструмент, в колона 4 се поставя код 8141 (кодът за дивиденти), в колона 5 се избира "2" от падащото меню (това е методът за избягване на двойното данъчно облагане) и в колона 6 е брутният размер на дохода в лева. 

Процедурата завърша с натискането на бутона "потвърди" долу в дясно на страницата и светването на зелената светлина срещу приложени 8. 


Стъпка 5 - Попълване на "Приложение 5"
В случайм, че имате реализирана капиталова доходност, следва да се отключи и попълни таблица 2 в приложение 5. Отключването става отново чрез отбелязване на съответния ред в Част III. 

Кодът за деклариране на реализиран финансов резултат от търговията с акции (колона 2) е 508. При посочването на стойността в колони 3 и 4 (продажната цена и цената на придобиване) се вписва цялата стойност на сделката в лева. Финансовият резултат се вписва в колона 5, ако е печалба, или в колона 6, ако е загуба. Загубите се записват също като положително число. 

Дължимият данък върху реализираната капиталова доходност е 10%. 

Отново както и в другите приложения, процедурата завършва с натискането на бутона "потвърди" и светването на зелената светлина вляво срещу съответната секция. 






Стъпка 6 - Верифициране и подаване на Част IV
В случай, че е формирана данъчна основа във връзка с управлението на инвестиционно портфолио, дължимият данък ще се появи в Част IV в клетки 4007, 4009 и 4011. 

Ако няма какво повече да се попълва и информацията в данъчната декларация е изчерпателна и вярна, отново секцията се затваря с бутона за потвърждение. На този етап всички приложения и части, които са попълвани, трябва да светят в зелено. 


Стъпка 7 - Подаване на данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ
Остава само декларацията да бъде подадена. За целта кликнете върхъ бутона "Проверка и Подаване" (фиг. 6). 



фиг. 6



На следващкия екран имате възможност окончателно да подадете попълнената декларация. Нищо не трябва да се попълва, освен да се натисне бутонът "Потвърждаване и подаване". 

Внимание! Тъй като най-вероятно не подавате корективна декларация, поленцето в жълтия сектор следва да остане неотбелязано.





фиг. 7


При потвърждаването сайтът на НАП ще поиска още веднъж индивидуалният ПИК. След попълването трябва да излезе съобщение със "статус на верификацията: успешна". 

Освен това появилата се страница трябва да се виждат данните на задълженото лице, за което е подадена декларацията, както и нотификация, че предстои потвърждение и по имейл. 


Заб.: Още веднъж припомням, че настоящият блог пост не може да се счита като счетоводен съвет. Ако имате съмнения при попълването на данъчната декларация, моля, консултирайте се със специализиран експерт. 

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *