Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 29 декември 2021 г.

BSE International все още не функционира както трябва (обновена 04.01.2022)

Заб. (04.01.2022): Написаното в публикацията по-долу беше валидно към 29.12.2021 г.
Очакваните дивиденти бяха кредитирани на 4 януари 2022 г., което променя обстоятелствата и фактите, описани в следващите редове. Забележката е единствената редакция, а текстът е запазен автентичен от публикуването. По-актуална информация относно дивидентите на BSE International можете да намерите в статията "Дивидентите на BSE International вече се изплащат коректно" от 4 януари. 
_____


В края на ноември в блога излезе публикацията "Дивиденти и Spin off на чуждите акции на БФБ". В нея бяха разгледани нерешените проблеми на сегмента с чужди акции на родната борса. 

В рамките на изминалия един месец има няколко момента, които си струват отбелязване. 


Предлагането се увеличи с още 100 компании
"Акциите на още 100 топ световни компании се търгуват от днес на  БФБ", оповести в официалния си сайт БФБ на 9 декември.

"Интересът към търговията на международни компании-сини чипове до момента е причината да увеличим предлагането на този тип инструменти на БФБ. Акциите листнати на BSE International са постоянно котирани от маркет-мейкър, което ги прави лесно достъпна и ликвидна инвестиционна възможност за пазарните участници.", казва доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ, цитиран в публикацията. 

"Пет месеца след старта на новия пазар BSE International, българските инвеститори вече могат да правят вложения в близо 200 високоликвидни финансови инструмента", допълва Моравенов.


Дивидентите не се изплащат в разумни срокове
Бодрият дух на казаното от изпълнителния директор на БФБ контрастира с фактическата ситуация около изплащането на дивидентите. През декември такива разпределиха например Johnson & Johnson (0.81 EUR/акция; 08.12.2021), Microsoft (0.47 EUR/акция; 10.12.2021) и Exxon Mobil (0.76 EUR/акция, 13.12.2021). 

Със сигурност мога да твърдя, че дължимите суми не са кредитирани по клиентската ми сметка към 29 декември, т.е. половин месец по-късно. 

На 17 декември получих отговор от моя брокер на имейл запитване във връзка със забавянето. 

"До момента не сме получавали от Централен депозитар дивиденти от тези дружества. Проверяваме и ще Ви върнем информация", беше лаконичният коментар от страна на инвестиционния посредник. 


Централен депозитар нямат отговор също
Последва имейл до Централен депозитар на 22 декември. Понеже нямаше отговор, бях принуден да се обадя на следващия ден на един от посочените в официалния сайт телефони. Оттам ми съобщиха, че имейлът е получен, прехвърлен е към компетентно лице и се разглежда.

Тъй като действието се развива в навечерието на Коледно-новогодишните празници, донякъде очаквано до ден днешен дивидентите не са постъпили по сметката. Ако това е обяснимо (макар и неприемливо), то липсата на отговор на имейла не е оправдана. Би следвало т.нар. компетентно лице в ЦД да може да даде подробен отговор какви са спънките и дали се работи по отстаняването им. Липсата на отговор я разбирам само като липса на действия и напредък в разрешването на проблема. 


Глас на разума, но и общи приказки
В последното си интервю доц д-р Маню Моравенов отново посочва, че създаването на международен сегмент на БФБ е стъпка в правилната посока.

"За да бъде привлекателен един пазар той трябва да предлага достатъчно инструменти за инвестиране. Атрактивните български акции са ограничен брой и тяхното увеличение става бавно във времето. Добавянето на още 200 атрактивни и ликвидни инструмента за инвеститорите към пазарите на БФБ няма как да не увеличи инвестиционния интерес", споделя той пред една от икономическите медии ("Доц. д-р Маню Моравенов: 2022 г. ще бъде дори по-успешна за пазара BEAM, profit.bg, 27.12.2021 г.).

Не е лъжа, че атрактивните български акции са силно ограничен брой и че те носят много по-голям риск в сравнение с чуждите еквиваленти. Не е лъжа също, че колкото повече стока има по рафтовете на един магазин, толкова по-хубав е той и това с пълна сила важи и за БФБ. Наличието на избор е за предпочитане. Мълчанието около неразрешените проблеми обаче носи лош привкус. 


Ефектът върху БФБ и българските компании
Чаканите от мен дивиденти са трицифрена сума в лева. Това е дивидентът на изброените компании за четиримесечието. Очевидно сумата не е голяма и трудно може да се оправдае реинвестирането ѝ в чуждите компании като се вземат предвид транзакционните разходи. Същата сума обаче можеше вече да е подкрепила цената на акциите на някоя българска компания или пък да се е вляла в някои от последните листвания на сегмента BEAM (Дронамикс Кепитъл или ЕйчАр Кепитъл). 

Всъщност аз виждам много по-голяма роля и потенциал в сегмента BSE International на БФБ. Ако функционира както трябва, той ще позволи печалбите от въпросните международни мастодонти да бъдат реинвестирани в българската икономика. 

Ще позволи още гъвкавото управление на неинвестиран в български компании кеш по клинетските сметки, който обаче да бъде "зает" и гарантирано ликвиден с маркетмейкърската роля на ТрейдГейт АГ. Така, когато се появи инвестиционна възможност, вместо да ликвидира позиция в българска компания срещу плитките оферти "купува", инвеститорът ще може да затвори позиция в чужда компания без да се притеснява, че стратегията му няма да сполучи поради очевидните характеристики на родния пазар.

Всичко това, естествено, ще стане възможно, когато сегментът заработи по-добре. Към момента това, което имаме, е ентусиазъм, амбиция и резултат от типа "искахме да стане както трябва, но стана както обикновено".


* * * 

Заб.: Изразеното мнение не е препоръка за взимане на инвестиционно решение. Въпреки достоверността на изложените факти, в публикацията се разглежда частен случай и е възможно при други инвестиционни посредници или техни клиенти ситуацията да е по-различна. В този смисъл ще се радвам на обратна връзка в коментарите относно това дали дивидентите, изплащани от чуждестранните компании през декември, са постъпили по Вашите сметки. Всяка друга информация по темата също е добре дошла. Заедно със сигурност сме по-силни. 





 Доц. д-р Маню Моравенов





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *