Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 31 декември 2021 г.

Инвестиционен портфейл (Декември 2021)

Краят на година е хубав период, в който човек има повече време за близките си и за хобитата си. Хубав е и защото носи нови надежди за следващата година, а често и удовлетворение от отминалата такава. 

От инвестиционна гледна точка 2021 г. беше много силна. Вероятно много хора, които са си поставяли финансови цели, са ги постигнали, особено ако са били реалистични и не са изисквали поемането на неоправдани рискове. 

Годината беше добра и от гледна точка на наученото. Натрупаният опит няма цифорово изражение, но стойността му е голяма и има значение за бъдещето. Разбира се, резултатите трябва да имат и измерител.







* * * Обобщени резултати * * *
През 2021 г. дългосрочният FIRE портфейл, който следя ежемесечно в блога, е нараснал с 24.45% YoY. В този ръст влиза реализираната доходност под формата на дивиденти, разлики от търговия и лихви от P2P кредити (обобщени като пасивна доходност), както и личните депозити. 

Пасивнивният доход за 2021 г. възлиза на 7.09% от цялостният входящ паричен поток (депозити + реализирана доходност). Целта за 2022 г. е този процент да е по-висок дори при увеличени лични депозити. Депозитите мисля да ги увелича с 10-ина процента в паритет с инфлацията. 

Нереализираната доходност, т.е. поскъпването на притежаваните финанисови инструменти през 2021 г., носят 42.46% от ръста на цялостното портфолио. 

Въпреки силните ръстове на някои български акции, представянето на БФБ стълба в портфейла не можа да засенчи блестящата работа на чуждестранния стълб. Тоталната възвръщаемост (Total Return) на трите стълба е 10.35%, но в тях се включва и малка като пропорция задържана сума в проблематични оригинатори в Минтос. 



* * * P2P * * *
Нищо значимо в този сегмент за отчитане през декември. Реализираната доходност от лихви за месеца е 1.29% от всички входящи парични потоци за периода. Няма развитие по кредитите от суспендирани оригинатори. 



* * * БФБ * * * 
През декември допуснах сериозна грешка, за която първоначално много съжалявах, но в последствие осъзнах, че е била трудна за избягване. На 6 декември закрих цялата позиция в Агрия Груп Холд при цена от 12.90 лв./акция, "заключвайки" добра капиталова доходност, но и пропускайки последвалото с връх от 15.60 лв. На 7 декември пък увеличих позицията си в Доверие Обединен Холдинг при цена от 11.40 лв./акция, допускайки тази сделка да остане "на червено" в края на годината. 

От перспективата на времето е лесно да се посочи, че тези действия са били неправилни. В реално време обаче е много трудно да се ловят върхове и дъна, особено на пазар, на който вътрешната информация има много повече значение, отколкото човек би предположил. В крайна сметка е реализирана някаква доходност, натрупан е още малко опит и въпреки че грешката беше аматьорска, не е фатална. 

Разочарованието дойде от неизплатените дивиденти от листнатите на борсата във Франкфурт книжа на Майкрософт, Джонсън & Джонсън и Ексон Мобил, които се предлагат и на БФБ. 

BSE International все още не функционира както трябва, FINFREE.bg, 29 декември, 2021 г. 

Да се надяваме, че неуредиците ще бъдат уредени през януари и очакваната и полагуема се доходност ще бъде капитализирана в този стълб. 



Фиг. 1. Процентно разпределение на портфейлния стълб, управляван на БФБ


На фиг. 1. е показана моментната снимка на разпределението по позиции в портфейла. Общо-взето всичко, което към края на година е под свободния кеш, не е желано за дългосрочно държане. Някои от позициите са откривани в миналото, преди да започна да следя портфейла публично и преди да избера стратегията на дивидентното инвестиране, която на БФБ е сериозно предизвикателство. Цел за 2022 г. е да се прочистя максимално от излишни и погрешни инвестиции, които не носят нито пасивна доходност, нито капиталов ръст. 



* * * Американски акции * * *
Бижуто в цялостния портфейл продължава да носи добрите резултати. Затова и там отиват месечните депозити. 

На 3 декември добавих акции на VICI Properties ($27.25), на 13-и на Exxon Mobil ($61.81) и на 14-и на Microsoft ($329.46). Дивидентният месец беше силен и изплатените суми възлязоха на 8.39% от всички входящи парични потоци за месеца. 


Интуитивният подход може би е да спра да "наливам" в компаниите, в които съм инвестирал и през БФБ, но всъщност няма причина да не продължа да се движа с тренда и да не награждавам победителите. MSFT и XOM са категоричните шампиони на 2021 г., а тъй като JNJ и JPM не са, в тях няма да инвестирам повече през този стълб. 

През 2022 г. е важно да запазя стратегическата дисциплина, да не излагам постигнатите резултати на излишен риск и да покажа твърдост, ако или когато пазарът тръгне в негативна посока. 

В края на годината портфейлът изглежда така (фиг.2): 




Фиг. 2 Тежест на отделните позиции в портфолиото с американски акции




Фиг. 3. Графично изражение на ръста на дивидентите по месеци


На фиг. 3 пък може да се види как растат дивидентите в този стълб на портфейла на месечна база. Синият стълб е декември 2019 г., когато за първи път съм получил плащания в платформата. Абсолютните стойности не са показани, но разликите са достатъчно добре онагледени. 
 
Целта за 2022 г. е да удвоя събрания дивидент най-вече чрез нови покуки, но и чрез увеличението на плащанията от страна на компаниите, в които съм инвестирал. Изборът на компании със стабилен баланс и относително сигурен дивидент остава приоритет. 

В собствения ми модел за управление на портфейла има статистика за това колко пъти и с какви проценти избраните компании са увеличавали дивидента. Увеличаването на дивидента е нещо като увеличаване на заплатата, само че без поемането на допълнителни ангажименти и без допълнителни часове и стрес. Затова и новините за увеличенията (които винаги споделям и в моя туитър акаунт, видим и в дясната колона на сайта) са ми любими. На фиг. 4. може да се види как са се движили дивидентите на компаниите, откакто имам инвестиции в тях. Отличните са MSFT, JNJ и PFE с по две увеличения. 




Фиг. 4. Увеличения на дивидентите.


Надявам се и през 2022 г. тенденцията да продължи и компаниите да останат в конкуренция за вниманието на дивидентните инвеститори и фондове. 





Share:

2 коментара:

  1. Поздравления! Много добре сруктуриран портфейл,с ясна стратегия. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря. Ще бъдат интересни резултатите на този консервативен подход при мечи пазар и паника. Психиките на индивидуалния инвеститор може би е по-важна от способността му да селектира конкретни инвестиции. Успех и на Вас!

      Изтриване

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *