Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

петък, 17 декември 2021 г.

Разговорът за Алтерко

Алтерко беше горещата акция на БФБ през 2021 г. За една година капитализацията на тази компания нарасна с повече от 230%, което създаде и известно чувство на еуфория у инвеститорите и спекулантите, които усетиха навреме надигащата се вълна на интерес. 

Движението на цената на акцията е плод на горещи спорове и съответната тема във форума на Инвестор е една от най-активните. Количеството рядко означава качество, но от време на време се появяват трезви и смислени коментари, един от които ще си позволя да споделя и тук. С позволението на автора с прякор Van Basten копрам казаното от него с незначителни редакции. Цитираните в текста други прякори са заменени със съкращения ( [...] ), тъй като форумът е анонимен и споменаването на случайни никове не носи добавена стойност към споделеното. 






Ето и самата публикация, след която съм нахвърлял и аз няколко щрихи:

"Понеже всички тук са продали на върха (или малко под него), айде да има един, който не го е направил….

Та да споделя, че тези дни продадох и аз. Казвам го до известна степен и за да се самобичувам , че да ми за урок... защото нагласата ми беше като на [...] - да знам.... лесно се твърди "Абе и аз знаех, ама....".... Но здраве да е. Ясно е, че най-правилния момент беше в дните след листването във Франкфурт, но реших да поема премерения (към онзи момент) риск да изчакам Черния петък и да видя дали пък няма да се сбъднат заложените в ръста на акцията очаквания за пореден бум на продажбите.... Това да кажем беше премерен риск, но след като излязоха резултатите, вече направих откровена глупост да се мисля за по-умен от останалите играчи и че ще мога да дочакам някакъв нов макс за излизане, като в крайна сметка пустата ми лакомия ми струва доста хиляди лева....

Трудно се взема решение да продадеш при падащ пазар и смяташ на колко си можел да продадеш вчера, а докато се надяваш че ще върне пак нагоре, то пада още.... Така че реших да си спестя нервите и да кеширам печалбата. Успокоявам се все пак, че чашата е "наполовина пълна" - в крайна сметка изкарах може би повече от всяка друга позиция, в която съм или съм бил, въпреки че там се скъсвам от анализи на отчети... Реших да играя и аз с пазара, дори за акция, която като анализ не ми харесваше и за бога (не знам дали е добре и лошо това), но явно това е по-ефективния подход.

Както и да е.... понеже не знам защо, но в тази тема за последните сигурно 100 страници не успях да прочета много аналитични мнения (сигурно 90 % са ненужни заяждания от който НИКОЙ няма полза), споделям няколко анализи и виждания, до които съм стигнал и от които се водих, които евентуално да са основа на някаква по-смислена дискусия относно акцията, в която вече всеки да достигне за своето решение да влиза/излиза или да увеличава/намалява дела си. Дано така да съм полезен за форума като цяло.

1.) Признавам си, че влязох защото акцията е "модерна", доста по-късно от основните играчи по позицията, като съм откровен, че не беше заради фундамента, а от очакванията да има интерес и от други привлечени от ръста, който да подхрани и нов ръст, като конкретно очакванията ми бяха като на всички ни тук (не съм бил по-различен) в 2 насоки:
1.1.) листването в Германия, което можеше да изстреля компанията в друга орбита и с нов голям потенциал от нови инвестиращи, които да подхранят ръста със свеж ресурс;
1.2.) да запазят темпа на ръст на приходите

2.) Няколко месеца по-късно, прегледа на реализацията на горните очаквания показват:
2.1.) изобщо не очаквах развитието в Германия. Ако изключим първите 2 дни, просто явно не се получиха нещата. Явно германците не "четат" като нас данните, а дали ние сме прави или те, ми е трудно да се произнеса.

На база на обемите и тренда от листването до момента - не знам доколко може да се разчита, че тепърва може да се очаква някакъв голям ръст, ако няма някаква съществено изменение на финансовите резултати, в частност анализираните по-долу:

2.2.) продажбите индикативно изглеждат добре (почти +30 % ръст на този Черен петък спрямо миналогодишния), но... Миналия декември след обявени данни за +4 пъти ръст на продажбите на Black Friday, цената скочи прилично с +1 лв. на 7 лв. (при 6 през Ноември)... В момента достигнахме цена на акция 21-28 лв. (т.е. 3-4 пъти отгоре), а ръста в НПП е доста по-малък като процентно изражение... т.е. вероятно в цената бяха вложени доста повече очаквания...

Ако ръста на печалбата до края на годината е аналогичен на ръста на приходите от черния петък, то на база Q3, може да се преположи формиране на печалба на акция от около 1 лв., което прави Forecast P/E при текущите нива над 20 (а беше дори 25), при около 9 в края на 2020-а...
АКО печалбата навакса в следващата година - ОК, но ако не навакса... 30 % ръст в черния петък не е много ОК според мен.

3.) По отношение на горния анализ - тази година имаше добрата основа, че доставките от Китай бяха договорени и осигурени далеч преди да удари кризата с доставките от Азия, което си беше СУПЕР !!!... Но как ще са веригите на доставки за догодина според мен е определено елемент, който трябва да се има предвид ?

А на фона на ръста на всички цени, вероятно и нормата на рентабилност на 1-ца изделие (приход) може би не трябва механично да се копира от историческите съотношения до момента.

Поради тази причина, потенциала според мен за съществено подобрение на P/E е меко казано дискусионен...

4.) Не че е най-важния показател за търговска компания, но относно P/B:
- показателят е над 5 към Септемви (при мисля около 2 в края на 2020 г.)
- Ако обаче Балансовата стойност се анализира само през призмата на Краткотрайните активи, които според мен са важните за една търговска компания, то Балансовата стойност на Краткотрайните активи на 1 акция в момента е около 3 лв/акция, което пък прави P/B on Short term Assets около 7... Т.е. този оборотен капитал покрива в доста малка степен цената на акцията, което за мен си е важен индикатор с какво точно разполагаме срещу 1 акция от капитала.


5.) И накрая извън чисто обективния анализ на финансовите данни по-горе, ще споделя и една чисто субективна преценка, която направих за себе си.... Въпреки късмета който имах с идеята да вляза въпреки фундамента, в крайна сметка съм наясно, че не мога да се меря с големите играчи. Реших, че да не разчитам на финансов анализ, който мога да направя и сам (т.е. на "Фундамента"), а да успея да "усетя пазара" и настроенията на Маркета по-добре да речем от [...] и останалите от неговия калибър и да се надявам, че ще успея да изляза преди него/тях е клонящ към нула... А когато те излязат, не знам на каква точно цена би могла да се кешира инвестицията...

Естествено, няма как да съм сигурен, че това последното ми допускане е вярно изобщо и дали наистина мога да си мисля, че съм излязъл преди [...]...

Надявам се да съм бил полезен, като естествено не препоръчвам нищо - нито да се купува, нито да се продава...

Просто се надявам да съм положил основа за някаква смислена дискусия (а не тия безсмислени нападки, на които всички сме свидетели и които имат нулев принос като стойност за форума) - ще се радвам да прочета и други анализи на данните, които пък може аз да съм пропуснал. Смятам, че в разменените мнения може всеки да достигне до правилните за него си изводи.

Успех на всички! И държащите и тези дето тепърва ще влизат."

* * *


Ето и моите няколко цента върху вече казаното от Van Basten:


Първо, съгласен съм с всяка буква от споделеното по-горе. Още в първата точка той споделя причините за взимането на инвестиционно решение, а именно очакването за самосбъдващо се пророчество. Възходящото движение на цената на акцията от 10 до 20 лв. бе подхранено от десетките нови инвеститори, които се включиха в този зрял етап на ръста на капитализацията. 

Признавам си, че аз допуснах грешката да подценя колко интерес може да генерира компанията извън тристатината хардлайнери на БФБ и съответно не се включих в това зрелищно рали. От позицията на времето обаче мога да кажа, че ходовете на автора са общо-взето единствените възможни и реалистични за индивидуален непрофесионален инвеститор без вътрешна информация. Под вътрешна информация се разбира достъп до данни за търсенето и предлагането на акции при посредниците, изпреварваща информация за P&L, сведения за развитието на други бизнес аспекти, включително и листването на чужда борса, както и стратегическите намерения на големите управляващи дружества като пенсионните фондове и КИС. 

Чисто оперативният анализ, представен по-горе, съответства с достъпната публична информация, съдържаща се в отчетите на "Алтерко". От тях е видно, че пазарът е калкулирал много високи очаквания за бъдещето, което не е в съответствие с обичайните коефициенти на нашия много плитък и рисков пазар. 

В контекста на инвестирането за FIRE, т.е. изграждането на богатсво в дългосрочен план при относително нисък риск, "Алтерко" не е добро предложение към момента. Цената на акцията към четвъртък, 16 декември, е 23.80 лв. 

Споделеното от колегата е пример за добър тайминг на пазара. Въпреки пропуснатите ползи, реализирана е солидна доходност, което винаги е добре. С поглед назад е лесно да се видят върхове и дъна, но да се хванат в реално време на практика е непосилно. Правилото "Тime in the market beats timing the market" е валидно за развитите капиталови пазари, но не е валидно за БФБ. Това прави пазарът особено неудобен за хора, които искат да държат големи суми с наистина дългосрочен хоризонт (5, 10 или повече години) и да обръщат малко внимание на динамиката на пазара. 





Всичко казано нагоре е просто споделени опит и лични наблюдения от мен и от колегата Van Basten. Публикацията има информативен характер и не е препоръка за взимането на инвестиционни решения. 





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *