Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 17 март 2021 г.

Големите идеи на 2021 от АРК Инвест и Кати Ууд

Сигурно сте чували за Кати Ууд (Cathie Wood) и управляваната от нея компания АРК Инвест (ARK Invest). Към момента на писането на този пост дружеството менажира активи за над 17 млрд. долара в т.нар. разрушителни иновации (Disruptive innovations). 

Името на Кати Ууд нашумя особено много покрай постигната доходност върху инврестициите в компании като Тесла (TSLA), Теладок (TDOC) и Палантир (PLTR). Това са залози, които се нравят особено много на младото поколение инвеститори и трейдъри.  Експлозията на евтини инвестиционни услуги, комбинирана с работата на паричния принтер на централните банки и дори домашната скука, насочиха много прохождащи на пазарите хора към най-рисковите сектори и компании. 

Това, разбира се, не е задължително лошо. Както гласи легендата, Хенри Форд нямаше да построи автомобилен завод, ако се вслушваше в думите на обкръжението си, че конете са отлично и евтино средство за транспорт. Сега по същия начин има десетки мечтатели-предприемачи, които се опитват да променят света, а целта на АРК Инвест е да улови в ранна фаза онези технологии, продукти или услуги, които ще се развият и наложат. 

Не всеки стартъп успява и не всяка гаражна компания завършва с милиардна капитализация. Всъщност е точно обратното. Историята на успеха обаче е достатъчно ярка, за да ѝ обръщаме гръб. Затова е интересно от време на време да бъде хвърлян поглед към кристалното кълбо на бъдещето. Един подобен поглед ни предлага Кати Ууд с доклада "Големите идеи на 2021 г" (Big Ideas 2021, наличен на PDF в сайта на управляващото дружество).

Големите идеи на настоящата година според АРК Инвест са 15:

  • Дълбоко учене (Deep Learning);
  • Преоткриването на дейта центъра (Re-Invention of the Data Center);
  • Виртуални светове (Virtual Worlds);
  • Дигитални портфейли (Digital Wallets);
  • Основите на биткойн (Bitcoin's Fundamentals);
  • Биткойн: Подготовка за институциите (Bitcoin: Preparing for Institutions);
  • Електромобили (Electric Vehicles);
  • Автоматизация (Automation);
  • Автономоно шофиране (Autonomous Ride-Hailing);
  • Дронове за доставки (Delivery Drones);
  • Земна орбита (Orbital Aerospace);
  • Триизмерно принтиране (3D printing);
  • Генно инженерство (Long Read Sequencing);
  • Множествени ракови изследвания (Multicancer screening);
  • Второ поколение клетъчна и генна терапия (Cell and Gene Therapy: Generation 2)



Дълбкото учене е свързано с изкуствения интелект и развитието на софтуера, създаден не от хора, а от машини. Според прогнозата развитието на този сектор ще разгърне потенциала на много други от списъка, като автономното шофиране, ускореното създаване на лекарства и ваксини (също много актуална тема) и т.н. Технологията изисква безгранична процесорна мощ, което пък създава допълнително търсене за AI чипове. 

Архитектурата на дейта центровете е втората голяма тема. Новото нормално изпрати много повече процеси в облака, който също се нуждае от скоростно развитие и разширяване на възможностите така че да бъде удовлетворено търсенето на пазара. 

Обогатената реалност, виртуалната реалност и гейминг индустрията попадат в темата за виртуални светове. Игрите винаги са били желани от младите поколение, а съвремието предлага невероятни възможности за забавления, които само преди десетилиетие или две са били научна фантастика.

Дигиталните портфейли вече дори могат да не бъдат наричани нова технология. Все повече хора местят оборотните си средства от банките във виртуалните си джобове, а те от своя страна се конкурират за клиенти с широк набор от услуги, включително и инвестиционно посредничество.

Когато става дума за разрушителни иновации не може да не се спомен биткойн. Виртуалните монети имат цяла екосистема покрай тях, където могат да бъдат открити интересни възможности за инвестиции индиректно в този нашумял инструмент. От АРК смятат, че биткойн заслужава стратегическа алокация в институционалните портфейли. Няколко страници от доклада на Кати Ууд са посветени на спекула около потенциала на дигиталните пари.

Следващата голяма тема са електромобилите. АРК Инвест постигна голяма част от успеха си "на гърба" на Тесла, така че включването на сектора изглежда логично. Автономното шофиране също е включено, като то е до голяма степен свързано и с технологията на задвижване на бъдещите автомобили.

Автоматизацията е един по-консервативен и очакван сюжет. Индустриалното производство се стреми към постоянно повишение на продуктивността, а човешките възможности са лимитирани и вече на предел. 

Доставките с дронове са субсегмент на автоматизацията, но получават отделно място в доклада. Развитието на онлайн търговията вече е необратим факт, но доставките все още не са оптимални, което създава възможности за въвеждането на нови технологии и извличането на печалби от тях. 

Космосът и земната орбита стават все "по-задръстени". Битката между операторите на сателити може да остава на заден план, но тя е наистина ожесточена. Земята ни става става тясна, а някой трябва да прибере печалбата от експанзията извън пределите на нашата планета. 

3D принтирането също е част от потенциала на индустриалното производство. По-бързото и лесно създаване на детайли и продукти задължително е свързано и с оптимизирани разходи. Затова и АРК Инвест включват темата в своя списък за 2021 г. 

Генното инженерство, борбата с рака и клетъчната терапия са последните три теми, предложени от Кати Ууд. Продължителността на живота винаги е била във фокуса на внимание в развитите общества, а настоящата пандемия постави доста въпроси както на правителствата, така и на биг фарма. Отговорът на тези въпроси би донесъл добра възвръщаемост, смятат от инвестиционната компания.


Преди всичко обаче Кати Ууд напомня за рисковете при инвестирането във високи технолигии и компании, които имат за цел да променят света. На изображението по-долу можете да видите забележката, с която започва докладът на АРК Инвест.




източник: ark-invest.com
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *