Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 5 август 2020 г.

Лошите резултати на Софарма АД за юли 2020

Софарма АД оповести данни за приходите си от продажби за юли 2020 г. На сайта на компанията беше публикуван текст, от който става ясно, че спадът на продажбите за месеца възлиза 52% спрямо юли миналата година.

Това е драстичен спад, като се има предвид, че истерията около пандемията и Ковид-19 още не е отшумяла.

Логично е през летните месеци да има спад в потреблението на лекарства с оглед на сезона, но подобен спад не е очакван срещу същия период на предходната година.

Много по-шокиращ е спадът на Y-t-D приходите.

"През седемте месеца на 2020 година приходите от продажби на продукция намаляват с 6% спрямо същия период на 2019 година, в т.ч. 20% спад на продажбите за вътрешен пазар и 2% ръст на продажбите за износ", се казва в съобщението на Софарма.


Фиг. 1. Прессъобщение на сайта на Софарма


Няма никаква логика в този спад, напротив. Очкаването на пазара беше за добри резултати и увеличение на продажбите в условията на първата глобална епидемия след Испанския грип през 1918 г.


Какво конкретно очакваше пазарът?


  • Според прогнозата на Research Hub - програмата, която наскоро беше създадена за анализ на компании от Централна и Източна Европа през 2020 г., Софарма би могла да постигне 1,374 млрд. лв. приходи от продажби, което да бъде повишение от 7% спрямо предходния период. Важно е да се отбележи, че не приходите от продажби са причината за прайс таргета от 3.00 лв. за акция за годината.


Целият анализ на английски


Фиг. 2. Част от анализа на Wood & Company




  • "Макар и негативна в общ план, пандемията с COVID-19 предоставя възможност за ръст в приходите на Софарма и нейните дъщерни компании. Поради силната динамика и неяснота в развитието на вируса е трудно да се направят прогнози, но екипът на Елана Трейдинг очаква 15% ръст в индивидуалната печалба на компанията през 2020г.", казват пък анализаторите на един от водещите български посредници.


Целият анализ на български.



Фиг. 3. Част от анализа на Елана Трейдинг



  •  Самата компания също предизвика сериозни очаквания с някои медийни участия. През март изпълнителният директор на дъщерното дружество "Софарма Трейдинг" потвърди очевидните наблюдения, че продажбите в аптечната мрежа се истрелват към космоса.


"[...] виждаме как пред медиите излизат различни лекари специалисти и споменават, че витамин Д предпазва от коронавирус, или цинк и селен, или имуностимулатори. Настъпи и дефицит на етерични масла, които също служели като превенция.

Часове след подобна информация сме свидетели на стихийно пазаруване в аптеките, презапасяване и на поръчки за определен продукт, които в някои случаи надвишават годишното му потребление.

[..] Ние доставяме до аптеките през два часа, но количествата свършват точно за два часа и рафтовете се опразват. Целият ни търговски персонал и мениджмънт са в склада и подпомагат доставките", каза пред Капитал Димиторов на 17 март.

Цялата статия в онлайн изданието.




Мистерията с липсващите приходи

Сега пазарът ще очаква някакво разумно обяснение на отчетения спад в продажбите за първите седем месеца.

Възможно е да са обещани големи търговски отстъпки, каквито евентуално не е имало през 2019 г. Възможно е да има и други разлики в ценообразуването в полза на предходния период, за които обаче ще бъде още по-трудно да се представи бизнес логика.

От друга страна има единични случаи на фармацевтични производители - публични компании, чиито резултати сега отстъпват на резултатите за миналата година. Така например Pfizer през Q2'20 отчита по-малко приходи спрямо Q2'19. 52% спад, който отчита Софарма обаче, е наистина шокиращ и няма аналог.

Друга хипотеза може да бъде, че през юли 2019 г. са били договорени и фактурирани наистина големи продажби, които са наситили с продукция дистрибуторите и аптечния пазар за дълго. Трудно е да се повярва обаче, че приходите тогава не могат да бъдат постигнати и през 2020 г. в условията на много благоприятна обстановка за производителите на лекарства.

Ако ковид-кризата не бъде използвана от дружеството за органичен ръст и бизнес развитие, би било изключително жалко. Такъв шанс се появява веднъж на столетие. Плановете на "Софарма Трейдинг" за експанзия чрез придобивания на аптеки, както и увеличението на капитала от страна на "Софарма имоти" са все събития, които осмислят съществуването на българския капиталов пазар.

Остава само всичко това да носи приходи и печалби, защото тяхната липса пък обезмисля всичко.



Тази публикация не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Тя е изцяло информативна и се основава на публичнодостъпна информация. Други новини и анализи на компаниите, търгувани на БФБ, може да намерите ТУК.

Споделете Вашето мнение под статията. Съгласни ли сте с написаното по-горе и пропуска ли се нещо?
Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *