Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 5 август 2020 г.

Милионер на 34: Не се подвеждайте по тези 6 лъжи за FIRE

С уговорката, че и аз гледам скептично на ванила статии, в които някой предлага списък от факти или лъжи по случайна тема, позволявам си да ви представя един такъв списък, на който се натъкнах в сайта на CNBC.

В публикацията на американската медия (‘Don’t be fooled by these 6 biggest lies about early retirement,’ says millionaire who quit his job at 34, CNBC, 23.07.2020) се обобщава опита на Сам Догън, бивш инвестиционен банкер, който е постигнал FIRE целта и на 34 години е свободен да не работи, осигурявайки си доходи само от своите активи.

Ето какво споделя Догън относно шестте лъжи, които се разпространяват относно финансовата свобода и ранното пенсиониране:


1. Колкото по-рано се оттеглиш, толкова по-голям е рискът да фалираш

Това е невярно твърдение не защото не съществува такъв риск, а защото презумпцията е, че ранното пенсиониране става след дългогодишно планиране и тест на живота с лимитирани разходи. Освен това често тези, които се оттеглят от трудови правоотношения, са оставали една, две или повече допълнителни години след като вече сметките им са показвали възможност да спрат. Така първо се генерира по-голяма буфер (авариен фонд) и второ, инвестиционната снежна топка става по-голяма, за да носи и повече доходност в бъдеще.


2. Тъпо е да режеш разходите си

Спестяването не следва да бъде страдание и неприятно преживяване. Спокойствието от ранното пенсиониране не идва от размера на активите, а от съзнателната преценка колко е необходимо, за да живееш добре.

Спорт на открити безплатни площадки или домашна храна вместо полуфабрикати в ресторанти са само два примера за ограничаване на разходи, които не са ключови за щастието.


3. Ще бъдеш завинаги по-щастлив

Това също е мит. Както повечето нови неща, и ранното пенсиониране в един момент губи от блясъка си. Има и моменти, особено в началото, когато се чудиш дали решението за ранно пенсиониране е било правилно. "На мен ми отне 2 години да разсеям тези съмнение", казва Догън. Важното е да се живее с благодарност и все пак да има нещо, което да се очаква и търси всеки ден.


4. Ще умреш от скука

Да, първоначално може и да се появи скука. После обаче ще започнат заниманията с неща, които обичаш и те правят щастлив. Замяната на 12-часов работен ден с въртене на палците води до известна дезориентация. Важно е да се изгради режим, който да подържа човека бодър и в кондиция. Този режим може да включва спорт, родителски грижи на "пълен работен ден", хобита и т.н.




5. Ще загубиш идентичността си и ще изпаднеш в депресия

Прекарваме огромна част от живота си работейки, което пък определя до голяма степен нашата идентичност. "Ще се справят ли шефа и колегите без моята експертиза и контакти? Какво ли правят те без мен?" - това е въпрос, който Догън си задава и понеже отговорът не е ясен, изпада в депреся веднага след оттеглянето си.

Постепенно обаче той намира други занимания, които да го определят извън работата. "Вече не ме е срам да казвам, че не работя. Отговарям, че съм тенис учител за по три месеца в годината, иначе горд съпруг и баща на две деца", споделя бившият банкер.


6. Ще умреш по-рано заради скуката и загубата на смисъл

Според Догън е точно обратното. Изчезват работният стрес, болките в гърба и кръста заради застояването, храненето с полуфабрикати, главоболието и умората в очите, влошаването на денталното здраве заради кафетата, цигарите и захарните изделия и т.н. Всичко това се заменя с повече време за здравословно хранене, повече време за контролирана физическа активност и повече време за почивка и възстановяване след каквото и да било занимание.

Смисъл пък винаги може да се намери - дали в просветяването на други хора, дали в благотворителна и доброволческа дейност, дали в някое хоби, от което също се изкарват пари, с които финансовата свобода да бъде подържана и гарантирана.




Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *