Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 31 август 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Август 2020)




Август е месец за морски отдих в Северното полукълбо и се счита за един от по-безинтересните месеци за инвестиции. В необичайната 2020 г. обаче прогнозирането се оказа сложна задача, потвърждение за което идва от капиталовите пазари.

Месецът беше смесен за личния портфейл, чиито три стълба се представят много различно. Накратко  щатските акции летят все по-високо, българският пазар затъна окончателно, а P2P индустрията усеща със закъсненние ефекта на кризата, породена от Covid-19.

Ето и по няколко думи за всеки стълб:


* * * P2P * * *
Ситуацията се влоши в Минтос, след като системно значим оригинатор в лицето на Динеро (Украйна, част от групата на Финко) влезе в доброволна ликвидация (voluntary wind-down). Това е вторият по-големина оригинатор след Варкс (част от Сън Файнънс), който също е проблемен.

Платформата прави всичко възможно да съхрани бизнеса си, но обстоятелствата са крайно неприятни. Голям удар нанасят инвеститорите, които в панически страх разпродават кредитни портфейли. Общо-взето доходността ми за август, възлизаща на 10.07% от всички парични потоци към цялостното инвестиционно портфолио, се генерира от покупки с отстъпка на вторичен пазар. Това е най-слабият принос на P2P вложението към общия финансов пул от декември 2019, когато контрибуцията е била 4.14% при двоен мой депозит, тоест изгладеният резултат би бил 8.28%.

Минтос въведе през август нов начин на осчетоводяване на неуредените кредити, разделящи висящите плащания (pending payments) от пари за възстановяване (funds in recovery). Вторите представляват кредити на оригинатори в ликвидация. След ново частично теглене през месеца процентът на неуредените кредити към общото портфолио е вече 70.85%, което надвишава близо двойно реализираната доходност. Причината е, че ликвидацията на Финко ме завари с голяма експозиция в техни кредити, дължаща се на таргетираните покупки по кешбек кампаниите през януари и февруари.

Ситуацията в индустрията е важно напомняне, че P2P инвестициите са високорисково начинание.



* * * БФБ * * *
Българският капиталов пазар продължава контракцията си противно на случващото се отвъд границите на страната, но в унисон с политическата криза.

В началото на август Софарма публикува лош отчет за юли (коментар тук). В края на месеца обаче излезе малко по-обнадеждаващ консолидиран отчет, показващ силно второ тримесечие и стопяване на разликата в печалбата спрямо 2019 г. до 9% (обобщена статия в Инвестор).

Междувременно стана ясно, че две от компаниите в портфолиото ми - Монбат и Химимпорт, няма да разпределят дивидент за фискалния резултат за 2019 г.

Акциите на ПИБ продължават обезценката си, като изглежда, че скоро ще бъде тествано ниво под 2 лв. Повечето ликвидни компании, членове на индексите SOFIX и BG40 също се обезценяват, като на позитивна територия е Сирма, която се е устремила и към индекса на сините чипове.

ЕТФ-ът върху SOFIX на Експат регистрира теглене за 6,180,000 дяла от един от българските пенсионни фондове. Транзакцията беше уредена с кошница от акции, но всяко подобно теглене кара участниците на българския пазар да считат, че това е песимистичен сигнал. Никола Янков и Николай Василев правят доста, за да запазят положителния имидж на ЕТФ-а въпреки насрещните ветрове.

Обезценката на активите ми в български акции достига до -8.75% през август. За периода няма пасивни доходи от дивиденти, повечето от които бяха изплатени през юли.


* * * Амеркански акции * * *
Щатските акции вървят много добре в долари и регистрират рекорди всеки ден. Дивидентът от AT&T възлиза на 0.68% от всички парични потоци към цялостния портфейл. Позицията е относително малка, а и месец август не е обичаен за дивиденти.

Тесла и Епъл регистрираха сплитове съответно 5:1 и 4:1 на 31 август, последния понеделник от месеца. И двете акции буквално летят, като това се отнася основно за Тесла. Производителят на електромобили се търгува при коефициент P/E 1280 към момента на писането, а ценните книжа на компанията се държат по-скоро като блокчейн койн, увличайки много от неопитни ритейл инвеститори в платформи като Robinhood, Revolut и М1.

Най-важната част от ревюто за инвестицията зад Океана обаче е цената на долара спрямо еврото, съответно и спрямо лева. Щатската валута лети стремглаво надолу с темпо, по-високо от ръста на едно балансирано портфолио, съдържащо широк спектър от индустрии, различни от хай-тек (FAANG + TSLA). В долари моят портфейл показва +5.12%, но всъщност той се обезценява с -2.39% в левовата си равностойност. Превалутирането става при курс от 1.77 лв. за долар през март до 1.63 лв. за долар през август.

За периода имам само покупки (Apple и Pfizer), Apple и Microsoft вървят добре, CISCO изостана заради лош отчет и прогнози, J&J и Pfizer се движат на около +10%, AT&T и Exxon Mobil са трайно на червена територия.


Ето и един снип на състоянието на портфейла като пропорции и като резултат в лева срещу текущо инвестирани лични средства:





Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *