Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

понеделник, 11 май 2020 г.

Как се справят FIRE файтърите по света

Не, не става дума за огнеборците, а за последователите на FIRE идеята по света. Коронакризата лимитира разходите на почти всички, а тези, които запазиха доходите си в пълния им размер със сигурност ще посрещнат "новото нормално" в по-добро финансово здраве в сравнение с началото на годината.

В публикацията "FIRE по време на криза" стана въпрос за няколко от възможните начини месечната норма на спестяване да се увелчи в следствие на допълнително потиснатите разходи.



Уийни от "Quietlysaving.co.uk" е успяла да спести 59% от месечния си доход, разпределяйки го в множество от финансово-инвестиционни пулове (спестовни инвестиоционни сметки, допълнително пенсионно осигуряване, ETF фондове, облигации и т.н. В последния си пост "April 2020 savings, plus other updates" англичанката споделя, че нетното ѝ състояние се е повишило със 7% заради отскока на капиталовите пазари, а също така и че започва да инвестира самостоятелно с местна платформа за търговия с фракции на акции. 

"The saving ninja", един анонимен английски последовател на FIRE философията, също отчита силен април със скок в спестяванията за месеца. Авторът пише за обичайните съкратени пера - "извънредни почерпки" по заведенията, транспортни разходи от и до работа и т.н. Интересното е, че в месечния си обзор ("Savings Report #22") той признава за грешка с маркет тайминга - продал е акции на Тесла, очаквайки нов спад, а сега се притеснява, че никога повече няма да може да си ги върне на старите цени.

Без подробности за личното портфолио, авторът на блога "financialstarfish.com" споделя своите възгледи защо FIRE движението ще изпита нов разцвет в пост-коронавирусния свят. В публикацията "How the coronavirus will accelerate the early retirement movement" той споделя три ключови фактора, подкрепящи оптимизма за съществиването на идеята. Първата е, че онлайн търговията ще позволи още по-сериозен ценови арбитраж, оставяйки повече пари в джобовете на потребителите. Втората е, че споделената икономика (т.нар. gig economy) ще претърпи разцвет и участниците в нея ще бъдат тествани и оползотворявани по-ефективно и интензивно. И третата е, че огромна част от населението ще опита вкуса на това да стои вкъщи по-дълго и да има повече свободно време.

Особено интересен обаче ще бъде блогът на "The FIRE starter", който е връчил молбата си за напускане на работа през февруари - момент, в който коронавирусът не беше още причинил щетите в Европа и Америка в размера, в който ги познаваме в момента. Дейв (аветорът) също не прави месечни обзори, а бъдещите публикации със сигурност ще бъдат по-вълуващи, особено ако капиталовите пазари се "изсипят" отново.

Секцията "Полезни връзки" в BG FIRE предлага постоянни линкове към няколко от споменатите блогъри, които споделят своя път и опит в стремежа към постигането на финансова независимост и ранно пенсиониране. Ако знаете някои други автори, които пишат редовно и си струва да се следят, моля, споделете име или линк в коментарите. Ще се радвам да разширя блогрола, както и да мога бързо да хвърлям по едно око на прогреса на последователите на финансовата независимост и ранното пенсиониране по света.


Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *