Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

сряда, 13 май 2020 г.

Размисли върху икономиката на САЩ

Мнозина от българите, които преследват целта за финансова независимост, инвестират на чуждите капиталови пазари и по-конкретно на борсите в САЩ. Логично, голям интерес предизвиква и състоянието на щатската икономика, в това число и защото доларът е световна резервна валута.

В интернет пространството циркулират безрой коментари, анализи и прогнози за това какво ще се случи през идните месеци, като един от основните спорове е дали предстои V-образно, W-образно или някакво друго възстановяване на ключовите индекси. Не са малко и гласовете, които твърдят, че дори в момента пазарът е твърде оптимистичен и "скъп".

На фона на противоречията относно цените на основните активи тече и макроикономически дебат. Какво предстои на големите икономики - стагнация, стагфлация, дефлация, хиперинфлация? Аргументите има за всяка теза.

Моето лично усещане е, че таргетът на Федаралния резерв и ЕЦБ за 2% годишна инфлация ще бъде подминат много лесно и бързо след окончателното отваряне на големите икономики, както и след евентуалното откритие на лек и ваксина срещу Ковид-19.

При всяко положение виждам много повече аргументи за бързо V-образно възстановяване, отколкото песимистичните прогнози, че икономиките ще буксуват с години.

Един от най-жизнените източници на информация на български език е YouTube каналът на Елана Трейдинг, воден от анализатора Цветослав Цачев. В публикацията за "Експо Моите Пари" бях изказал мнението си, че той е най-подготвеният наш експерт с активна публична дейност. Ще се радвам да чуя мнението му по споделените по-долу точки и ще публикувам в блога съответното видео. Използвах случая да поставя тезата си като въпрос (фиг. 1) в последния подкаст - "Ще разруши ли ФЕД пазарите".


фиг. 1 Въпросът ми под един от подкастите на Елана Трейдинг



Моето мнение (и опасение) е, че инфлацията е по-голяма заплаха от останалите сценарии. Съдейки по настроенията от всички блогове, социални медии, групи и общности, почти всички индивидуални пазарни участници се стремят да останат инвестирани в различните класове рискови активи и ситуацията се разпознава като възможност за "евтини" покупкупи. Моето настроение е абсолютно същото и може би така съм се озовал в "ехо стаята" (the Echo Chamber) на социалните медии - балонът, в който получавам валидация на тезите си.

Този комфорт на знанието - усещането, че разбирам ситуацията както колегите, оставя у мен едно чувство на притеснение, чувство, че нещо пропускам. Търсейки какво пропускам винаги стигам до инфлацията, която е единственият начин централните банки да заличат размера на космическите си баланси (особено валидно за ФЕД). и в същото време да "изсмучат" стойност от по-слабите (т.е. по-малките) пазарни участници. Не съм готов да повярвам, че всеки наистина случаен клиент на "M1 Finance" в САЩ, или "Degiro" в Западна Европа, или на "Елана" и "Карол" в България, или на Револют почти навсякъде по света, ще излезе по-богат от случайните си инвестиции, плод на интуция или съвсем бегли проучвания. Причислявам се в тази група, защото ясно съзнавам, че нямам време и капацитет да съм в час с цели три пазара (P2P, БФБ и борсите в САЩ).

Ето защо ще чакам с интерес тълкуванието на Цветослав Цачев на моето опасение и евентуално препоръки за противодействие.

А Вие какво мислите, какво предстои на пазарите на рискови активи? Споделете мнението си в коментар и можем да стигнем до интересни открития и насоки за това какво трябва да прави средностатистическия спестител-инвеститор, който се стреми към финансова независимост.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *