Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

събота, 30 май 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Май 2020)

Обърна ли се пазарният сентимент през май? Отмина ли най-лошото от кризата с COVID-19? Ще се ускорят ли икономиките така, че последиците от пандемията бързо да се превърнат в история?

Едва ли някой има еднозначен отговор, но развитите капиталови пазари изглежда бяха оптимистични за бъдещето през изминаващия месец.






* * * БФБ * * *

Започвам с лошите новини. Българската фондова борса продължава да функционира изключително зле. Възстановяването в САЩ и Европа не се усети по никакъв начин на родния пазар може би на фона и на факта, че българския лев не се печата свободно и че икономиката не беше подпомогната по никакъв начин за превъзмогване на ефектите на кризата. Символичните и неефективна мярка "60:40" не заслужава коментар, нито предсотящото намаление на ДДС ставката за хотели и ресторанти. 

Въпреки всичко две компании от портфолиото публикуваха отчети, които на нормални пазари, щяха да изстрелят цените. 

Консолидираната печалба на Софарма Трейдинг за първото тримесечие на 2020 г. отбелязва ръст от 78% на годишна база, което е брутален финансов резултат. Няма нищо изненадващо, като се има предвид какво им се случваше на аптеките само в последните две седмици на март. Очакванията са резултатите на дружеството да бъдат много по-добри от тези за 2019 г., но въпреки това цената на акцията се търкаля около 5.30 лв. за брой. Нелепа оценка, като се има предвид, че миналата година по същото време компанията се е търгувала на около 7 лв. за дял при по-лоши перспективи от сегашните. 

Градус също пубикува силен отчет за Q1 2020 с ръст на нетната печалба от 25.2% спрямо същия период на 2019. EBITDA расте, приходите от продажби също са леко нагоре. Всичко това са новини, които според теорията трябва да движат цената на акцията нагоре. Книжата на Градус завършиха май на стойност 1.45 лв./дял. 

Теорията си е теория, но на практика БФБ се движи от фактори под повърхността и извън отчетите. В този контекст Монбат изглежда застрашен от държавната бухалка, след като имената на мажоритарните собственици на акумулаторния завод братя Бобокови бяха замесени в последния скандал за боклука. Цената рухна в последния ден на май, въпреки че в късния следобед компенсира част от загубите си. 

Резултатът на портфейла ми на БФБ към края на месеца е -6.42%, записвайки пренебрежим ръст спрямо резултата към април



* * * P2P * * *

Изглежда Минтос ще "прекара" корона вируса и ще продължи съществуването си. Хората в Рига хвърлиха много усилия да задържат кеша в платформата и изобщо да запазят инвеститорите си. По-детайлна информация е налична в специалните постове в категорията Р2Р

През май инсталирах приложението и ми хареса. Анализът на портфейла по държави, който иначе правя на ексел, е много добре онагледен. Спомням си, че първият превод и първите покупки на кредити направих на плажа миналата година. Сега би било още по-лесно и комфортно. 

Настрана от бодряшките новини, които са почти ежедневие за блога на Минтос (и слава Богу), пазарът остава под сериозно напрежение. Главници се изплащат почти предоминантно на байбек датата, което принципно не е фатално, защото се калкулира и съответната лихва за времето на просрочието. Проблем е за тези, които искат да теглят сега и веднага. Праз май аз отново направих теглене на около 10% от капитала, но се върнах и с покупки на първичния пазар. 

Промоциите на вторичния пазар пресъхнаха заради мярката с допълнителната такса, а и напускащите вече би трябвало да са "разтоварили" през март и април. Само 270,124 кредита има на първичен пазар към момента на писане, но лихвите хвърчат и предложенията с над 20% са достатъчно. 

По отношение на ключовите показатели - обемът на необслужваните кредити спадна, драстично заради новите покупки (които винаги са current, тоест в категорията обслужвани) и заради множеството заеми, чиито buyback дати настъпиха през месеца. 

Доходността също "хвърчи" защото прибирам собствен капитал и съотношението между него и спечеленото се променя значително. В 10-ия месец на инвестицията отчитам 13.83% ROI.



* * * Чужди пазари * * *
За месец май бях запланувал покупки по три от петте позиции - XOM (Ексон Мобил на цени до 43 долара), JNJ (Джонсън и Джонсън, на цени до 150 долара) и MSFT (Майкрософт на цени до 165 долара). Покупките се получиха при първите две, при Майкрософт ще трябва да преосмися определената за вход цел. 

Портфейлът  с американски акции за вършва силно на -1.47% и ако не мине мечка път (pun intended), на края на юни трябва да съм в зеленото.



* * * Заключителен коментар * * *
Месец май беше период на стабилизиране без голяма волатилност. Резултатите са положителни за всеки клас актив, но разликата не е впечатляваща. Общият микс носи покачване на стойността на всички активи, с начислени валутни разлики, в размер на 0.53%. 

Диверсификацията на различни пазари и инструменти обира фрикциите на волатилността, без обаче да говорим за свръх диверсификация, която да наранява представянето чрез транзакционните разходи. БФБ ми тежи като воденичен камък, а там е и най-големият дял от портфейла (над 50%). Добавих и този компенент към илюстрацията за месеца, може би ще бъде интересно след време да се проследи движението на средствата из различните пазари. 

По отношение на депозитите, през месец май те бяха инвестирани изцяло в американски акции. 76.73% от увеличението на портфейла се дължи на моите спестявани, а 23.27% на входящи парични потоции от инвестиции (т.е. лихви по P2P кредити и дивиденти на американски компанции).





П.П. Освен, че месецът беше натоварен за мен, Блоггър платформата промени дизайна и функционалностите на CMS системата зад този блог, затова са и по-малкото публикации напоследък. Написването на една вече ми коства много повече усилия и най-вече време...

Ако имате въпрос, коментар или искате да споделите мнение, не се колебайте да го направите под тази или под която и да е друга публикация. Приятно ми е да общувам с хора с общи интереси.

Поздрави,
Р.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *