Блог за финансова грамотност, инвестиции и лични финанси

четвъртък, 30 април 2020 г.

Инвестиционен портфейл (Април 2020)

Погромът през март бе компенсиран изключително бързо (а и донякъде неочаквано) през април. Незабавната реакция на Федералния резерв на САЩ укрепи облигационния пазар, което пък остави камари от кеш в ръцете на инвеститорите. Така ефектът от "печатането на долари" се пренесе на капиталовия пазар, където разпродажбите бяха почти напълно коменсирани с изключение на петролните компании и тези, които бяха в беда и преди кризата с коронавируса.





* * * P2P * * *
Април беше доста динамичен на P2P сцената. Детайлен преглед на вложението в Минтос беше направен в публикацията за "9-ия месец на инвестицията", затова подробности в този пост няма да има.

Щe маркирам само, че 10.32% от целия входящ паричен поток в инвестиционния микс се дължат на Минтос.


* * * Чужди пазари * * *
Резултатът към април на портфейла в Револют с американски акции е -3.17%. Смятам този резултат за доста добър, като се има предвид, че държа акции на Exxon Mobil, които към момента на писането са точно на -27% от средната ми цена на придобиване.

На 6 април допълних позицията на Johnson & Johnson. Фармацевтичната компания е разработчик на ваксина против коронавирус (COVID-19), производител на предпазни и дезинфекциращи средства и, изглежда, един от сигурните печеливши от разразилата се глобална пандемия.

В края на месеца купих още JNJ с третата безплатна транзакция и така средната ми цена към момента е 159.23 долара за дял. Резултатът по позицията е +6.68%.

Пак в началото на месеца отворих друга нова позиция - Microsoft. Съдейки по мен самия и по факта, че ми се налага да използвам продуктът MS Team за работата ми от вкъщи, реших да купя акции от компанията на Бил Гейтс, още повече, че това е и технологичен гигант, който разпределя дивидент. Цената на покупка е 159.23 долара, което в края на месеца носи доходност от 11.43%.

Що се отнася до паричните потоци, сделките в Револют бяха захранени основно от тегленията от Минтос, но и от нов депозит (спестяване), който беше изваден от месечния ми бюджет.. Входящият поток от дивиденти е само 0.25% от целия миск, тъй като през месеца дивидент получих само от CISCO Systems, които имат по-ниска доходност.

За следващите месеци съм заложил амбициозен търговски план, предвиждащ увеличение на позициите на JNJ, MSFT и XOM.



* * * БФБ * * *
Резултатът ми на българския капиталов пазар към момента е -6.60%. Това отново е приличен резултат, но не защото борсата в София се е възстановила, а защото портфейлът е много стар и в него са капитализирани и дивидентите през годините.

Този факт създава възможност за много добра доходност в бъдеще при относително нисък риск. Презумпцията е, че кризата с вируса е калкулирана в българските акции, но тяхното възстановяване  - не, за разлика от акциите на Запад, където и местните централни банки насърчават капиталовите пазари.

Сметката в инвестиционния посредник беше захранена с личната вноска и с част от тегленето от Минтос. Със свободния кеш купих Софарма Трейдинг при средна цена от 5.281 лв. за дял (с калкулирана комисиона), и Първа Инвестиционна Банка при средна цена от 2.575 лв. за акция. Влизането в ПИБ е чисто спекулативно и се базира на очакването за успех при увеличението на капитала. Повече внимание на двете закупени компании бях отделил в публикацията "Капитализирането на ПИБ и новините около БФБ".

Като говорим за резултат, той можеше (и по принцип трябваше) да бъде положителен. За съжаление обаче ценните книжа на Монбат продължават да тежат много на представянето на портфейла. В следващите месеци ще трябва да взема решение дали да усреднявам умопомрачаващата в момента средна цена ан придобиване от 11.457 лв. за акция или да преглътна загубите. Роля трябва да изиграят и предстоящите отчети за 2019 г. и за Q1 na 2020 г. От компанията засега "не си помагат", след като анонсираха отлагане на оповестяването.

Говорейки за отчетите, в разгара сме на отчетния сезон. Засега приятните изненади са малко и не са там, където имам дялове.

Софарма не срещна очакванията ми за продажби през Q1 на 2020 г. (най-вече март). Добрите новини са погасяването на част от заема на Доверие Обединен Холдинг (30 млн. лв), както и растящата с 22% неразпределена печалба. Измежду по-важните разрешения за търговия с лекарства извън българския пазар са тези за Метадон в Босна и Херцеговина, Tuspan в Русия и валиериан в Казахстан. Не се очаква изменение в дивидентната политика, тоест през лятото компанията трябва да разпредели по още 0.07 лв. на акция (след разпределените вече 0.05 лв./акция междинни дивиденти).

Отчетът на Градус също не блесна, но там не е имало и завишени очаквания. Може да се каже, че той отговаря на пазарния сентимент. Без да влизам в детайли, това което не ми прави добро впечатление, е непрозрачността на фирмите надолу по веригата. Резултатите на холдинга са плод на дивидентите от дъщерните компании, върху които миноритарите в Градус нямат поглед, както и нямат думата при определянето на размера на разпределената печалба. В следващите месеци ми предстои осмисляне и на тази позиция, но засега съм с настроение да я задържа без да я увеличавам.

Вече е достъпна информацията за част от дивидентите, които българските компании ще разпределят. На фиг 1. тази информация е сумаризирана, а актуални верисии ще качвам във Фейсбук групата "Dividend Investors Club - Bulgaria"..



фиг. 1. Дивидентна доходност на компаниите на БФБ. В сиво са маркирани дивидентите, които още не са обявени чрез покана за Общо събрание. 



Заключителен коментар:

Април беше добър за преструктуриране на портфейлите с акции и позволи покупки на добри цени срещу по-висока от обичайното дивидентна доходност в бъдеще. Надявам се, че сега се полагат основните за силен отскок и най-вече за увеличение на значително увеличение на входящите парични потоци тогава, когато икономиките заработят отново. На фиг. 2 са резултатите на всички класове активи в общия портфейл от създаването на всяка инвестиция, а процентът при американските акции е изгладен и с валутните флуктуации при долара и представлява съотношение между вложенията и оценката на активите в български лева към дата 30.04.2020 г.


Моля, имайте предвид, че горната статия не е препоръка за взимане на инвестиционни решения. Тя има за цел само да проследи развитието на личния ми инвестиционен портфейл в опита ми да увелича пасивните си доходи без да губя капитал.




Фиг. 2. Резултат от инвестициите в различни класове активи.

Share:

0 коментара:

Публикуване на коментар

В блога

Политика и икономика във ФБ

Избрано

Живот без покрив или как преследването на FIRE води към тъпи идеи

Много пъти е споменавано, че преследването на финансова независимост не бива да бъде самоцел. Обичайните изтъквани доводи е, че тази цел пон...

Архив

По жицата

Формуляр за връзка

Име

Имейл *

Съобщение *